Afvinken

‘Waar gaan we nu heen?‘ luidde een ingezonden vraag gisteren van een gewaardeerde relatie. ‘Dendert Europa nog harder in elkaar?’ vroeg een andere client zich hedenochtend af. ‘Hebben we te maken met bodemvorming of gaan we naar de @#$%^& ??? schreef een beleggingsadviseur kort na de opening van de beurs. Particuliere en professionele beleggers zijn op zoek naar antwoorden.

En niet alleen particuliere en professionele beleggers zijn op zoek naar antwoorden. Dat geldt ook voor de technisch analisten. De gestelde vragen zijn allemaal goede vragen…ingegeven door onzekerheden. Onzekerheid maakt angstig. Onze emoties worden op scherp gezet. De media registreert dit en brengt dit uitvergroot in het nieuws. ‘Onzekerheid over stimulering regeert damrak. Beurzen somber over Fed-beleid’ lezen we hedenochtend in een wakkere landelijke krant. De Japanse beurs verloor 750 indexpunten (-5,7%).

In de dagelijkse publicatie LOEF DE TECHNICIAN werd gisteren – woensdag 12 juni – ‘een bodempatroon in de AEX in de vorm van een hamer met steel’ getoond met als aanvullende opmerking ‘when viewed in the oversold condition (hetgeen het geval is overigens), one should watch for a bullish confirmation the following day’ (verwijzend naar ‘high profit candlestick patterns’ van Stephen W. Bigalow).

Maar ‘a bullish confirmation’ bleef gisteren achterwege en dus analyseerde LOEF DE TECHNICIAN vandaag: ‘hetgeen betekent dat hiermee nadere informatie wordt gegeven wat we in de zomermaanden kunnen verwachten: druilige condities’. Er zit iets scheef en dat zit ons allemaal niet lekker.

Gelukkig is er een oplossing: de checklist

Het eerste vakje dat we moeten afvinken is het vakje wat we vooral NIET moeten doen! zie illustratie van Carl Richards, columnist bij The New York Times.

 

 

 

 

 

 

Het heeft totaal geen zin om te proberen om alles uit te pluizen. Vink maar af, want voordat u het antwoord meent te hebben gevonden, doen zich weer nieuwe ontwikkelingen voor met alle bijhorende vragen van dien. U komt in een draaimolen van factoren waarop u geen enkele grip krijgt.

Natuurlijk zijn alle vragen belangrijk, maar nog belangrijker is het volgende vakje dat u moet afvinken.

Het tweede vakje is een plan. Bij voorkeur een plan dat bij uw persoonlijke wensen en omstandigheden past en waarover u volledige controle heeft. Dat kan door uzelf gedragsregels voor te schrijven. Wie bent u? (‘ken uzelf’ is de belangrijkste opdracht). Wat wilt u….en waarom? Ga er maar voor zitten, want dit is veruit het belangrijkste! Komt u er niet uit…bel of mail@edwardloef.com

Het derde vakje is risicobeheer. Er wordt zo onvoorstelbaar veel goed nagedacht over van alles en nog wat, maar dan nog kan er altijd iets mis gaan. Dit behoeft geen nader betoog. Wat u kunt doen is in elk geval vooraf nadenken over wat u gaat doen in het geval een onverwachte ongewenste situatie zich voordoet. U bent niet langer verbaasd, maar weet wat u moet doen. Vraag het mijn goede vriend en ex-collega Ron die jarenlang op de ambulance heeft gereden. Protocollen afwerken, want voor nadenken is geen tijd.

Het vierde vakje is een lastige: de discipline aanleren om inderdaad niet te tobben, maar uit te voeren. Handelen overeenkomstig uw regels. Wees niet bevreesd voor de verkeerde beslissing. De markt is de rest van uw leven open. En trouwens, u moet niets. U wordt nergens toe gedwongen. En soms is het goed om even niets te doen (bij twijfel niet inhalen). Het geeft u tijd om alles eens goed op een rijtje te zetten. En als u dat gedaan heeft…zet er dan een vakje voor om in de toekomst af te vinken. Kijk eens wat piloten doen voordat zij opstijgen. Goede reis!

TIP: maak een checklist

Kortom…maak een checklist…en houd een logboek bij om naderhand terug te bladeren wat u goed of fout heeft gedaan en waarom…zodat u niet keer op keer dezelfde fouten blijft maken, zie illustratie.

 

 

 

 

 

 

 

‘Doe niet langer domme dingen met je geld’ is de Nederlandse vertaling door Robert van Beek van het boek ‘The Behavior Gap’ van auteur Carl Richards. Alle vragen die u zichzelf stelt, stelt ook elke analist. Het antwoord op alle vragen krijgt u automatisch door uw eigen checklist te maken.

NB

Alle koop-/verkoopsignalen in de trendoverzichten in het besloten deel van de website komen voort uit jarenlang veldwerk op het gebied van beleggingsadvisering en specialisatie in de technische analyse. Gebruik de informatie om voor uzelf kritische vragen te stellen of datgene wat u hoopt of verwacht nog overeenkomt met de actuele feiten. De richting van de wind op de beurs kan niemand permanent sturen (ook al denken centrale bankiers van wel), maar wij kunnen ons wel aanpassen aan de richting.

Aan de update wordt thans gewerkt, moment geduld aub

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenindices

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT