Vissen naar rendement

Wie wil vissen naar rendement denkt goed na over de condities om deze doelstelling te realiseren. Voor het merendeel van de technische analyse aanhangers zal beleggen in de richting van de trend de weg van de minst weerstand blijken. Maar waar moeten we gaan vissen? Welke regio is het interessantst? Welk land? Welke sector? Welk aandeel? Hieronder volgens enkele aanwijzingen.

THE TREND IS YOUR FRIEND

In de Europese DJ Stoxx 600 index is het glas momenteel (nog) halfvol. Na de dubbele bodem in het afgelopen decennium heeft zich in 2011 een hogere bodem gevormd (= aantrekkende vraag) en dit jaar een hogere top boven de hoogste koers van 2011 (= bereidheid meer te betalen dan voorheen). Het proces van hogere bodems en hogere toppen is in het afgelopen jaar intact. Kortom, momenten van zwakte bieden nieuwe instapkansen. Juist ook voor hen die de laatste rally naar de top hebben gemist.

DJ Stoxx 600 index vanaf 1999

 

 

 

 

DJ Stoxx 600 index vanaf mei 2012 ingezoomd

 

 

 

 

DJ Stoxx 600 index met technische alerts LOEF

 

 

 

 

Het laatste handelsalert (5 juni jl.) vertoont een beer (op basis van technische indicatoren), dus wees bewust van de risico’s die er altijd zijn ten aanzien van een mogelijke trendbreuk.

 

 

 

Een trend is intact, totdat het tegendeel wordt aangetoond. Als we willen vissen naar rendement dan selecteren we op basis van mechanische handelssignalen die de richting van de trend respecteren. Hieronder treft u een overzicht aan van de trendstatus van de DJ Eurostoxx 50 index op basis van slotkoersen d.d. 10 juni 2013.

Trendstatus DJ Eurostoxx 50 index op basis van slotkoersen 10 juni 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VOORBEELD: het aandeel BAYER genereert een ‘K’oopsignaal als gevolg van een koersherstel boven het 20-daags koersgemiddelde. De kortetermijn trend is stijgend en de langetermijn trend is ook stijgend. In relatieve zin is het een handelsdag geleden dat er een relatief ‘k’oopsignaal is afgegeven (zie kolom RSK). Er is hier sprake van outperformance op de kortetermijn (zie kolom RS). Een ander aandeel dat in positieve zin opvalt is het aandeel Deutsche Bank die met ingang van gisteren voor het eerst in 13 handelsdagen naar outperformance draait.

BAYER + relatieve sterkte versus DJ Stoxx 600 index

 

 

 

 

 

Het aandeel Bayer noteert zelfs een nieuw relatief hoogtepunt, hetgeen een teken is van kracht.

Edward Loef heeft thans (in)direct een positie in BAYER (zie verder disclaimer).

De trendoverzichten worden later vandaag bijgewerkt.