Plan B

In een interview afgelopen vrijdag met zakenzender CNBC  ging voormalig FED-president Alan Greenspan in op zijn zorgen over de obligatiemarkt en de noodzaak voor het stelsel van centrale banken om nagedacht te hebben over een “Plan B”. Reden: een rentestijging en aanverwante koersdaling in obligaties kan sneller in beweging komen dan de Fed graag zou willen (en kunnen beheersen).

Volgens Greenspan noteert de rente op een lager dan wenselijk niveau en dus is hij een voorstander om het opkoopprogramma van Amerikaanse staatsleningen te verminderen zelfs nog voordat de Amerikaanse economie hier klaar voor is.

Afgelopen week keek de financiele wereld uit naar de Amerikaanse banengroei en werkloosheidspercentage, omdat de Federal Reserve hier haar rentebeleid op baseert. U heeft inmiddels begrepen dat de cijfers niet ‘te warm’, maar ook niet ‘te koud’, maar ‘lekker’ werden ervaren. De banengroei kwam met iets hoger uit dan verwacht, terwijl het werkloosheidspercentage met 0,1% opliep naar 7,6%. Volgens een meerderheid in een peiling onder 48  economen wordt een ‘tapering’ (lees: vermindering) van het opkoopprogramma verwacht, maar op z’n vroegst pas in september. Deze peiling werd gehouden nadat de cijfers bekend waren gemaakt. Een minderheid verwacht pas in 2014 of later het terugschroeven van het steunprogramma.

Het gevoel van ‘niet te warm, niet te koud, precies goed’ doet denken aan het ‘Goldilocks scenario’ van de jaren negentig met een gematigde economische groei en lage inflatie. Het is mogelijk dat we de jaren negentig nog een keer overdoen, maar in een Goldilocks sprookje figureren drie beren. Na de eeuwwisseling zijn er in de aandelenmarkten in elk geval twee ‘bear’markten opgetreden (2000 t/m 2003 en 2007 t/m 2009) met een interval van vier jaar. In die zin maakt de derde beer vier jaar na de bodem achter de coulissen mogelijk de opwachting om weer ten tonele te verschijnen. Opmerking: Was het niet Ben Bernanke die zeer recent bezorgd aangaf dat zijn grootste vrees zou zijn dat de rente te snel zou oplopen, de obligatiemarkt zou crashen en dit tumult dan ook repercussies zou hebben voor Wall Street?

Alan Greenspan gaf in het interview genoeg relativerende opmerkingen aan op basis waarvan een belegger, econoom, markstrateeg of analist (zowel fundamenteel als technisch) in elk geval gedwongen wordt om vragen te stellen over scenario’s die men liever niet bewaarheid ziet worden. Wat is dan het alternatief. Heeft u een zgn. “plan B”?

Het interview met Alan Greenspan kunt u vernemen via de volgende link: http://www.cnbc.com/id/100798203

Interessant is het feit dat ‘iedereen’ in afwachting is van cijfers, waarvan zelfs de centrale bankpresidenten het lastig vinden om hierop beleid te maken. Niet het nieuws zelf, maar de reactie op het nieuws is….echt nieuws!

Kijk in dit verband naar de koersontwikkeling van de Amerikaanse iShares Barclays 20+ yr Treasury Bond Fund (tickersymbool TLT) en bijhorende omzetten:

 

 

 

 

 

Het (H)oofd(S)choudertoppatroon voldoet aan alle theoretische kenmerken om te vrezen voor een spoedige spurt naar de nooduitgang. De volumes bij het hoofd blijken gemiddeld lager dan bij de ontwikkeling van de linkerschouder. De omzetten nemen toe tijdens de daling naar de neklijn in aanloop naar de rechterschouder. De volumes nemen toe nadat de top van de rechterschouder is gezet en de neklijn sneuvelt bij bovengemiddelde omzetten. De paarsgekleurde candles zijn een objectieve weergave van toenemende verkoopdruk (zie legenda onder).

LEGENDA LOEF Technische Analyse

 

 

 

 

De consensus onder de geraadpleegde economen veronderstelt een ‘tapering’ in de tweede helft van dit jaar. De koersgrafiek suggereert dat de ‘markt’ al anticipeert op maatregelen die de Fed nog moet gaan nemen. Het is een wellicht een boude constatering, maar een belegger kan natuurlijk besluiten te luisteren naar de cijfers van de Amerikaanse banengroei en/of hoe de Fed er (naar verwachting) over denkt, maar dat valt in de categorie plan A. Misschien is het beter om niet op de cijfers af te gaan, maar beleid te maken op basis van waarvan u uw beleggingsresultaat beoordeeld: de beurskoers, in deze column aangeduid als plan B van ‘B’eurskoers.

Op Wall Street werd vrijdag door de aandelenbeleggers een feestje gevierd, maar de iShares Barclays 20+ Yr Treasury Bond Fund sloot vrijdag op de laagste koers van dit jaar. Het Financieele Dagblad meldde zaterdag 8 juni 2013 in een artikel: ‘Beleggingsfondsen groeien, instroom obligatiefondsen bijna verdubbeld’. Naar verluidt bedroeg de netto-instroom EUR 35,4 miljard, hetgeen het hoogste bedrag is sinds dataverzamelaar Lipper (onderdeel informatieleverancier Thomson Reuters) in 2002 de cijfers begon bij te houden.

Het is te hopen dat iedereen die zich met beleggingsvraagstukken bezighoudt een “Plan B” op zak heeft.

DOWNLOAD-link wekelijks researchrapport LOEF Timing, Trends & Tactics: LOEFTTT090613

 

iShares Barclays 20+ Yr Treasury Bond Fund op dagbasis in 2013

 

 

 

 

 

Het wekelijkse rapport LOEF TIMNG, TRENDS & TACTICS kunt u in de loop van de avond hier downloaden:

Aandelenkoersen bewegen wereldwijd nog in stijgende trends (zie ‘investment cylus’)

 

 

 

 

 

 

Op lokaal niveau bewegen de landenindices zich in de volgende cyclus:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De aandelenbeurs in Tokyo verloor afgelopen week -8,06% en de onrust in Turkije leidde tot een daling van de Turkse National 100 index van -8,1%. De BRIC-landen werden gemeden. Van de grote westerse beursindices hield de Amerikaanse s&P 500 index op weekbasis de voeten droeg (dankzij een rally na de Amerikaanse banencijfers). Op sectorniveau moest de aandelenbelegger afgelopen week in de V.S. beleggen (niet rekening houdende met valuta-effecten)

Trendcyclus Sectoren Europa en VS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendcyclus grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendcyclus valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Europese DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Amerikaanse S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendstatus Grondstoffen futures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT