Wie is er gek?

Er bestaat een kans dat we in de loop van dit jaar op de voorpagina van een krant lezen: “WALL STREET GOES MAD”. Beleggers worden als gevolg van het stimuleringsbeleid van de centrale bankiers gedwongen om in aandelen te beleggen bij gebrek aan alternatieve beleggingsmogelijkheden. Het resultaat: een wereldwijd opgeblazen ballon die op enig moment moet landen. De vraag is of dat zachtzinnig zal gaan of met een harde klap.

Wie is er nu gek geworden? De Fed-voorzitter Ben Bernanke blijft aan de geldpersknoppen draaien in de hoop(!) dat de Amerikaanse economie in de komende maanden sterk/stabiel genoeg zal zijn om op eigen kracht overeind te krabbelen. Inmiddels is voor iedereen duidelijk dat de geldmiddelen niet richting de bedrijven en/of consumenten stroomt (banken lenen niet langer uit), maar richting aandelen. Wanneer er gekeken wordt naar de ontwikkeling van de winst per aandeel van het beursgenoteerde bedrijfsleven, dan zie we een onderhand een behoorlijk spanningsveld ontstaan (bron: The Financial Times).

 

 

 

 

 

De Fed is ‘gedwongen’ om meer gas te geven, omdat recentelijk bleek dat de Amerikaanse industrie de grootste daling in acht maanden tijd liet zien. Ondertussen loopt de groei van de Chinese industrie ook terug en illustreert het experiment in Japan, dat ‘Abenomics’ is gedoopt een gevaarlijk spel behelst. De instroom in Exchange Traded Funds met een exposure in de Japanse beurs neemt zeepbelachtige vormen aan (zie illustratie The Financial Times vorige week). In de afgelopen weken is er meer geld in Japanse aandelen gestroomd als in totaal tijdens de voorgaande twee jaar! We vernemen uit de media dat ‘Abenomics werkt’. We zullen zien.

 

 

 

 

 

 

U kunt alle fundamentele oorzaken/gevolgen dagelijks o.a. in The Financial Times, The Wall Street Journal en Het Financieele Dagblad (FD) volgen. Maandag 27 mei a.s. verschijnt er in de FD-column technische analyse een commentaar met betrekking tot het koersverloop van de Japanse beurs. Vorige week verloor de Japanse beurs plotseling -7,3% van de beurswaarde en dat had natuurlijk een oorzaak: de Japanse 10-jaars rente is in de afgelopen maand verdubbeld, waardoor de Japanse centrale bank gedwongen werd nog eens 2.000 milard Yen (= EUR 15 mrd) in het systeem te pompen. Wanneer de rente nog een keer verdubbeld (naar 2 procent), dan ontstaat een onhoudbare situatie en bij 3% zou Japan failliet gaan. De Minister van Japan en de grootste aanbieder van ETF’s (Blackrock) maande tot kalmte, maar daarmee is tevens duidelijk geworden hoe onbeheersbaar de situatie (in de wereld) is geworden.

Een analist sprak over een ‘wake up call for US Investores’ (bron: The Intelligent Investor) en wees – geheel terecht (naar de mening van LOEF) – op het gedrag in de beurskoersen van de bedrijfssectoren en wel in het bijzonder de defensieve sectoren. Deze sectoren zijn dit jaar ‘overdreven’ in waarde gestegen en het laat zich raden welk type belegger in deze sectoren belegt. Dat zijn vooral beleggers die zich gedwongen voelen om uit de ‘veilige staatsobligaties’ te stappen en dan logischerwijs in de minst risicovol geachte aandelen stappen (sectoren voeding & drank, Healthcare).

Een blik op de cyclische waarden vertelt ons dat het vertrouwen in een economisch opleving nog ver weg is. Sterker nog, het belangrijkste thema is volgens Het Financieele Dagblad ‘desinflatie’ en vanuit de cyclische grondstoffenmarkt zien we de discussie nu oplaaien, waarvan de conclusies steeds meer wijzen op het einde van de hausse in grondstoffen. Nu zal niet iedereen het hiermee eens zijn, maar wie in het besloten deel naar de trendoverzichten kijkt ziet in welke richting deze beleggingscategorie zich beweegt. Ook trekt de US dollar per saldo aan, dus de desinflatie-tendens zal nog wel even kunnen aanhouden.

Dit laatste betekent ook dat de deflatoire tendens een steun is in de rug van de centrale bankiers, maar tegelijkertijd is er ook de vrees – vooral bij Ben Bernanke – dat beleggers te plotseling van obligaties naar aandelen stappen. Volgens sommige marktstrategen is het recente optimisme over het feit dat we ‘het ergste gehad’ hebben juist een reden om nog een ‘melt-up’ te verwachten. Of dat nu hetgeen is waar we met z’n allen op zitten te wachten is nog maar de vraag. In het besloten deel krijgt u een voorproefje te zien wat dan de uitkomst kan zijn als de Bernanke inderdaad ergens in augustus of september afscheid neemt van een ‘accomoderend stimuleringsbeleid’.

In de emotiehuishouding kan het dus best zijn dat het recente optimisme na een korte terugval plaats maakt voor een hervattend vertrouwen in het Amerikaanse stelsel van centrale banken ( – ‘in the Fed we trust’ – ) en dit vertrouwen een volgende fase op de beurs ingaat (zie illustratie).

 

 

 

 

 

 

 

Niemand weet hoelang het feest op Wall Street of in de Japanse aandelenmarkt duurt, maar het kan heel goed zijn dat het glas niet langer halfleeg is, maar toch halfvol.

Wie is er nu gek? De centrale bankiers? De beleggers in de (veilig gewaande) obligaties? De beleggers in aandelen? De beleggers in grondstoffen?

U ziet dat het niet gemakkelijk is om de goede beslissing te nemen. Sommigen doen er verstandig aan om het feest eerder te verlaten dan afwachten tot het moment zich aandient dat er (noodgedwongen) wordt gestopt met de muziek. Het zijn individuele keuzes.

Wat kunt u doen? U kunt zich abonneren voor EUR 250 per jaar en dan krijgt u toegang tot het besloten deel van deze website en krijgt u tevens dagelijks een rapport met de trendstatus van de AEX-/AMX- en BEL-20(fondsen) per e-mail toegestuurd en wekelijkse een update met betrekking tot diverse Exchange Traded Funds (ETF’s) genoteerd in US dollars en in euro’s.

Vorige week kon u lezen…

 

…de rest / update van het verhaal over Japan leest u morgen in het FD of in het wekelijks rapport

 

DOWNLOAD-link researchrapport LOEF Timing, Trends & Tactics 27 mei 2013: LOEFTTT270513

Hieronder treft u de koersontwikkeling aan van de Amerikaanse 30-jaars staatslening. De technische condities van de MACD-indicator en DMI-indicatoren wekken de indruk dat de obligatiekoersen in de komende maanden fors onderuit kunnen gaan en dit leidt tot een ‘melt-up’ in de aandelenkoersen op Wall Street vergelijk met het kalenderjaar 1987. Destijds piekte de Dow Jones Industrial Average in augustus, waarna in de maand oktober de grootste koersdaling volgde sinds de krach van 1929.

30-jaars US-Treasury Bond chart op maandbasis

 

 

 

 

Hieronder treft u de wekelijkse overzichten aan van de trendfasen:

Trendfase Asset-Allocatie (instrumenten)

 

 

 

 

 

Trendfase aandelenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase sectoren VS & Europa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase Valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Dow-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT….weekbericht wordt separaat opgesteld