Hoogste punt

‘Hoogste punt WTC New York’ meldt De Telegraaf vandaag. Op 10 mei van dit jaar is het One World Trade Center (ook wel bekend als Freedom Tower) weer het hoogste gebouw op het westelijk halfrond. Het gebouw is 1776 voet hoog, welk getal verwijst naar het jaar waarin de Verenigde Staten zich onafhankelijk verklaarden. De Dow Industrial sloot op het hoogste punt ooit.

Het uitzicht is adembenemend, zo blijkt uit het volgende videoverslag:  http://video.msnbc.msn.com/nightly-news/51848014

Het Empire State Building is met 381 meter de op een na hoogste wolkenkrabber van New York. Dit gebouw was van 1931 tot de bouw van de Twin Towers van het World Trade Center in 1971 het hoogste ter wereld. Interessant is dat de Dow Jones Industrial Average in 1929 piekte bij een indexstand op 381,17. Inmiddels is het een bekend fenomeen dat de bouw van wolkenkrabbers en voltooiing in de geschiedenis niet zelden een indicator is voor mijlenver uitzicht in aantocht. Dat wil zeggen, nadat het gebouw er staat breekt er niet zelden een periode in de aandelenmarkten (en economie) aan die achteraf wijst op letterlijke en figuurlijke hoogmoed.

‘SKYCRAPERS ARE A GREAT BUBBLE INDICATOR, They tend to go up before the economy goes down’ (zie onder)

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Forbes.com 3 oktober 2011 auteur: Vikram Mansharamani

Aanvullende informatie treft u aan via de volgende link: http://www.businessinsider.com/skyscraper-index-skyscrapers-signal-financial-recession-2012-1?op=1

Wie de moeite neemt om de invalshoeken van de obscure ‘skycraper indicator’ tot zich te nemen begrijpt de ambivalente gevoelens die bij chartist Edward Loef opkomen nu het hoogste gebouw in New York en de hoogste koersniveaus ooit op Wall Street opdoemen. Mocht deze informatie tot weerstand leiden, neem dan de moeite om even in te loggen in het besloten deel van deze website, dan ziet u met eigen ogen waar de trendlijnen in belangrijke Amerikaanse beursindices zich momenteel bevinden. Soms kan het van levenslang zijn om het platform te verlaten, voordat het bouwwerk instort en/of u uw onafhankelijkheid verliest.

Koersverloop van de Amerikaanse Dow Jones Transportation Average vanaf 1929

 

 

 

 

Ingezoomd Dow Jones Transporation Average (log-chart) vanaf 1997 op dagbasis

 

 

 

 

In de technische analyse is het fenomeen van de ‘broadening top’ bekend, waarover wikipedia het volgende meldt: ‘It is a difficult formation to trade in. It’s formation usually has bearish implications. It is a common saying that smart money is out of market in such formation and market is out of control. Most of the selling is completed in the early stage by big players and the participation is from general public in the later stage. Price keeps on swinging unpredictably and one can’t be sure where the next swing will end. Regarding the share volume, it is very irregular and leaves no clue to the direction of the next move. In the broadening top formation five minor reversals are followed by a substantial decline’

De illustratie van de ‘Broadening top’ vindt u hieronder en is afkomstig van: http://en.wikipedia.org/wiki/Broadening_top

 

 

 

 

 

 

Dow Jones Industrial Average op kwartaalbasis vanaf 1997

 

 

 

 

Opgemerkt dient te worden dat recent op deze website en in nieuwsbrieven werd opgemerkt dat hedgefundmanager Stanley Druckenmiller, iemand die we tot de ‘smart money’ players kunnen scharen, de pijp aan maarten heeft gegeven omdat de vrije markt door ingrijpen van de Federal Reserve niet meer de gewenste (technische) signalen afgeeft die ervoor zorgden dat hij tientallen jaren ca. 30% rendement per jaar maakte. Het begrip ‘onafhankelijkheid’ heeft gaandeweg de ontwikkeling van de ‘broadening top’ aan betekenis ingeboet in verband met de maatregelen die de Federal Reserve na het imploderen van de internet/technologiezeepbel heeft genomen. Als gevolg van renteverlagingen door de Fed werd in de periode 2001 t/m 2005 een nieuwe zeepbel opgeblazen (lees: Amerikaanse huizenmarkt).

 

 

 

 

 

 

 

 

Nadat de rente door de Fed weer werd verhoogt knapte de zeepbel in de Amerikaanse huizenmarkt en dat ging in zo’n rap tempo, dat de rente weer in snel tempo opnieuw werd verlaagd (zie illustratie hierboven juni 2009).

Twee ‘busts’ achter elkaar heeft voor een enorme kapitaalvernietiging gezorgd met als resultaat dat de Fed sinds 2009 uit een ander vaatje moet tappen om het vertrouwen weer te herstellen. U kent de reputatie van ‘Helicopter Ben’ Bernanke, hij zette de geldpers open en is begonnen met het opkopen van Amerikaans schuldpapier (zie onder).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De aandelenkoersen worden door het beleid van de Fed opgepompt en de vraag die nu aan de orde komt is deze: ‘blaast Ben Bernanke en de Fed sinds 2009 de grootste zeepbel ooit op in de Amerikaanse aandelenmarkt?

Vandaag lezen we in het FD: ‘Belangrijkste thema op mondiale markt is momenteel ‘desinflatie’. Door de trage prijsstijgingen kunnen centrale banken nog stimuleren. Feitelijk wordt hier toegegeven dat de deflatoire druk nog altijd dominant is en we dus mondiaal koersen naar Japanse toestanden. Illustratief is de getrokken parallel tussen geldontwaarding en de ketchupfles. Als de economie opeens toch op gang komt en de inflatie fors begint op te lopen dan kan het zijn dat na lang schudden met de ketchupfles aan inflatoire stimulansen er ineens een ongecontroleerde hoeveelheid uit komt.

Hoe dan ook…de ‘broadening top’ wijst op een toenemende volatiliteit door de jaren heen en in dit verband kan de chartist slechts hopen dat de wijze waarop de aandelenmarkten worden getroffen zoals het plaatje ‘voorspelt’ niet uitkomt, maar dat er toch een nieuwe bullmarktcyclus is ingezet. Sommigen wijzen op de recente daling van de goudprijs, waardoor de relatie met ‘paper money’ (lees: aandelen) in de Dow Jones Industrial Average een opleving toont (zie koersgrafiek van de Dow/gold-ratio vanaf 1920. Deze opleving zou het begin kunnen zijn (= hoop) op een nieuwe stijgingsfase in de Dow Jones Industrial Average zoals in de periode 1942 t/m 1966 en 1979 t/m 1999.

Dow/Gold-Ratio vanaf 1920

 

 

 

 

 

 

Het probleem echter is de zienswijze op basis van patroonherkenning. Toont de Dow Jones Industrial Average vanaf 1998 een ‘broadening top’, waarvan de afloop een daling onder de twee vorige bodems tot gevolg heeft, de Dow/gold-ratio vertoont op grotere schaal (lees: afgelopen 100 jaar) een enorme ‘broadening top’ in ontwikkeling. Conform de theorie is verdedigbaar waarom de recente oprisping in de Dow/gold-ratio slechts tijdelijk van karakter is en uiteindelijk in de loop van de komende jaren een nieuw dieptepunt wordt opgezocht.

Het thema ‘hoogste punt’ met betrekking tot de Dow Jones Index of ‘One World Trade’ doet menigeen denken aan een nieuwe wereldorde met terugkerende voorspoed of juist verlenging van een langdurige periode van voorspoed. Loef Technische Analyse pretendeert onafhankelijke beleggingsresearch te plegen en te publiceren, maar niet de wijsheid in pacht te hebben. Wel is er de pretentie U aan te zetten tot kritisch nadenken op momenten dat iedereen het hoofd lijkt te verliezen of te worden meegesleurd in de zinsbegoochelende maatregelen en effecten, waarvoor de Fed verantwoordelijk is.

We zullen later vandaag afwachten wat de notulen van de Federal Reserve Meeting van 1 mei jl. ons aan ‘nieuws’ te vertellen hebben. U weet, LOEF Technische Analyse hecht meer waarde aan de charts.

Dan volgen nu hieronder de dagelijkse trendoverzichten (slotkoersen vorige handelsdag 21 mei 2013)

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEl-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 Sectoren (Europa)

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 Sectoren (VS)

 

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT