Goud speculatief koopwaardig

De vorige keer – op 21 april jl. – werd opgemerkt dat de correctie in de goudprijs nog niet over zou zijn. De goudprijs was op dat moment bezig met een technisch herstel nadat er drie gele candles op rij op een neerwaartse overdrijvingsfase hintten. In de bijgewerkte koersgrafiek werden op 29 april en 1 mei opnieuw gele candles zichtbaar, maar dit keer was er sprake van een opwaartse overdrijvingsfase (lees: ‘blow off’). Weldra volgde enige dagen later een ‘short’-alert en werd de voorspelde correctie afgemaakt.

Hoewel de lange termijn prijsontwikkeling in de goudprijs een daling naar $ 1300 respectievelijk $ 1100 lijkt te voorspellen is handelen naar de actuele inzichten uiteindelijk toch het beste, mits dit geschiedt op basis van een vooraf bedacht handelsplan. Momenten om zo laag mogelijk te kopen doen zich voor op die momenten dat de vrees bestaat dat de onderliggende waarde nog verder wegglijdt. Deze angst lijkt niet gerechtvaardigd indien de prijs buiten de bandbreedte van de standaard ‘Bollinger Bands’ geraakt. Als dan een tegengestelde beweging inzet – zoals een slotkoers boven een openingskoers – dan geeft dit een aanzet tot een tegengestelde beweging aan.

Dit fenomeen doet zich nu voor op weekbasis (NB de week is nog niet om), maar ook recentelijk op dagbasis. In de Amerikaanse SPDR Gold Trust is een ‘inside day’ zichtbaar (zie onder). De goudcharts geven daarmee aanleiding om op een (tijdelijk) herstel te speculeren:

Goudgrafiek op weekbasis

 

 

 

 

Goudgrafiek op dagbasis

 

 

 

 

SPDR Gold Trust (ETF, tickersymbool GLD)

 

 

 

 

NB

LOEF heeft thans een positie in goud.