Wat moet ik doen?

Wie het financiele nieuws volgt om zich een beeld te vormen wat hij/zij het beste kan doen om goede beleggingsbeslissingen te nemen, die wordt onophoudelijk geconfronteerd met een grote hoeveelheid tegenstrijdigheden. De waarheid ligt meestal ergens in het midden, maar het risico wat dan ontstaat is dat men welhaast gedwongen wordt om geen beslissing te nemen.

Als we afgaan op de beste tip die de hoofdstrateeg ALBERT EDWARDS van Societe Generale voor particulieren in petto heeft dan zouden we nu even niets moeten doen. Met het oog op zijn visie tot eind 2014 is Edwards positief over Amerikaanse obligaties en wordt een daling van de 10-jaars rente verwacht onder de 1%. Voor de aandelenmarkt verwacht Edwards een correctie, omdat de koers-/winstvehouding (volgens de Schiller P/E) voor Wall Street ‘extreem duur’ zou zijn. Niet beleggen dus in de Amerikaanse aandelen, tenzij een lange termijn visie wordt aangehouden (bron: Het Financieele Dagblad 18 mei 2013).

Is Europa dan een alternatief? Volgens een bericht in De Financiele Telegraaf op zaterdag 11 mei jl. is Europa geen optie, want ‘Europa is overgewaardeerd, VS biedt betere kansen op groei’ (volgens beleggingsstrateeg Ineke Valke van Theodoor Gilissen Bankiers).

Afgelopen weekend is de volgende koptekst minstens zo dik en daarom aandachttrekkend: ‘Europa relatief goedkoop. Aandelen in Amerika beter op koers dan bij ons’ (volgens een van de bekendste fondsmanagers van ons land, Corne van Zeijl).

Misschien moeten we ons heil zoeken in Japanse aandelen, want ‘Abenomics lijken te werken voor Japan’ en de ‘Lage yen brengt Japanse beurs op hoogste punt’. Maar wie wil of durft er nu op het ‘hoogste punt’ in te stappen?

Obligaties zijn volgens veel beursexperts nu overgewaardeerd en naar verluid is momenteel $ 30.000 miljard in vastrentende waarden belegd die minder dan 1% rendement opleveren. Dat houdt een keer op en als dan iedereen door de draaideur naar buiten wil, dan is een krach niet ondenkbaar. Dat is ook de reden dat Ben Bernanke nu waarschuwt voor het nemen van excessieve risico’s. De Fed-voorman is bang dat beleggers plotseling overstappen van obligaties naar aandelen. Ondertussen dalen in de VS de prijzen het snelst in vier jaar (hetgeen wijst op deflatoire krachten).

Als niet de inflatoire krachten de overhand nemen, maar de deflatoire krachten, dan is het beleggen in goud ook geen optie meer. Hoewel naar verluid als gevolg van de recente koersdaling de Chinezen zich massaal op goud storten (bron: De Financiele Telegraaf 13 mei) blijkt dat ook superbelegger George Soros de zinkende goudvloot verlaat: ‘Opleving in vraag naar goud kan dalende trend niet keren’ (bron: Het Financieele Dagblad 17 mei jl.).

Misschien dat de beleggingscategorie grondstoffen nog waarde kan toevoegen? Wie de fundmanager van Soros’ Quantumfund volgt bedenkt zich wel twee keer. Hedgefundmanager Stanley Druckenmiller beweert dat de recente correctie het begin is ven een trend. De supercyclus in grondstoffen is volgens Druckenmiller voorbij.

Misschien moeten we wel naar Afrika. ‘De buitenlandse investeringen in Afrika groeien komende jaren met 43%‘. Jammer dat volgens een ander bericht de groeivooruitzichten voor de Afrikaanse landen voor de komende twee jaar is verlaagd van 5,6% naar 5,3% voor 2013 en van 6,1% naar 5,7% voor 2014.

Hoe dan ook…de algemene indruk wordt gewekt dat met betrekking tot de ‘crisis’ het ergste voorbij is. De autoindustrie in de VS herpakt zich en de OESO ziet de V.S. en Japan als groeimotor voor de economische ontwikkeling in 33 landen. De laatste cijfers over de Amerikaanse banengroei tempert de zorgen over de Amerikaanse economie en de industriele productie in de eurozone vertoonde in maart een voorzichtig herstel. Jammer alleen dat de Industrie in de VS in april de grootste daling liet zien in acht maanden tijd. Het goede nieuws is dat slechte economische cijfers aanleiding geven voor de centrale banken om door te blijven gaan met stimuleren.

Wat u nu moet doen?

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de Nederlandse belegger geen behoefte heeft aan advies en al er al helemaal niet voor wil betalen. Veel beleggers redden zichzelf wel met informatie op internet.

Zit u daarentegen met dilemma’s hoe u grip houdt op de veranderingen in de richting van de beurskoersen en bent u van mening dat alle informatie tegenwoordig heel efficient in de beurskoersen is/wordt verdisconteerd, dan is het antwoord op wat u moet doen een stuk eenvoudiger: U bestudeert de trendoverzichten in de (betaalde) nieuwsbrieven en/of in het besloten deel van deze website en controleert of de beurskoers zich in de gewenste richting ontwikkelt of niet. Is dat wel het geval dan hoeft u niets te doen, maar als dat niet het geval is dan wordt het tijd om kritische vragen te gaan stellen. Immers, elke trend in een onderliggende waarde die tegen uw wens ingaat vernietigt waarschijnlijk (een deel van uw) vermogen. Degene die zicht heeft op de actuele trends beschikt dus over informatie op grond waarvan hij/zij een beslissing kan nemen wat te doen.

LOEF TIMING TRENDS & TACTICS is een wekelijkse publicatie die ervoor zorgt dat u via de trendoverzichten in ‘Exchange Traded Funds’ kunt zien wat wereldwijd waarde vernietigt en wat waarde toevoegt.

LOEF DE TECHNICIAN is een dagelijkse publicatie die ervoor zorgt dat u via de trendoverzichten van de AEX-, AMX- en BEL-20 aandelen vertrouwt raakt met de dagelijkse gang van zaken dichter bij huis op het gebied van aandelen.

Een jaarabonnement kost EUR 250 per jaar, hetgeen betekent dat u voor minder dan EUR 1,- per dag ‘in control’ blijft. Heeft u interesse in een abonnement of heeft u vragen, neemt u dan contact op door een mail te sturen naar mail@edwardloef.com

 

Aan deze update wordt gewerkt…het weekrapport verschijnt in de loop van de avond.

In de wekelijkse trendanalyses blijken de iShares MSCI All Countries World Index Fund (aandelen wereldwijd) en SPDR DJ Global Real Estate (internationaal vastgoed) in stijgende trends te bewegen.

 

De eerste plaats wordt nog altijd ingenomen door internationaal vastgoed, echter trendvolgers moeten risicobeheersende maatregelen trefffen in verband met een gesignaleerde overdrijvingsfase (in het weekrapport LOEF Timing, Trends & Tactics meer hierover). Trendvolgers in aandelen moeten ook opletten, want golftechnisch zijn op basis van het Elliott Wave Principe alle voorwaarden aanwezig voor een laatste stijgingsfase. Of deze theorie juist is zal overigens nog moeten blijken, echter er is voldoende ervaring opgedaan in het verleden met deze technische analyse filosofie om hier notie van te nemen.

Grondstoffenindices en de goudprijs bewegen in dalende trends, met dien verstande dat de goud- en zilverprijs momenteel bezig zijn om de recente dieptepunten te testen. Nieuwe dieptepunten zijn een indicatie voor een voortzetting van de dalende trends. Momenteel wijzen de indicatoren op een tijdelijke neerwaartse overdrijvingsfase in beide edele metalen.

Wanneer een zevental ETF’s genoteerd in euro’s (unhedged) op regionaal gebied worden beoordeeld dan blijkt dat de iShares Asia Pacific relatief verzwakt ten opzichte van de iShares World en iShares North America.

 

 

Uit het ETF-overzicht blijkt o.a. dat de performance op weekbasis (-1,2%) en maandabasis (2,2%) achterblijft ten opzichte van de andere regionale iShares. De OBOS-indicatoren noteren in ‘overbought’-gebied, waardoor het aankopen van aandelen qua timing bij voorkeur even geduld vereist. Meestal volgt vroeg of laat een correctiefase, waardoor aantrekkelijker instapmomenten zich voordoen. Wie long gepositioneerd is moet simpelweg bewust zijn van de actuele overspannen waarderingen.

Investment ‘clock’ beleggingsinstrumenten en indices

 

 

 

 

 

De vastrentende ETF’s bevinden zich in een topvormingsgebied. Dit betekent dat de lange rente stijgt. Een stijgende kapitaalmarktrente is doorgaans niet positief voor de ontwikkeling van de bedrijfswinsten. Besteed daarom aandacht aan het beheersen van de koersrisico’s.

 

 

 

Trendfase overzicht Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De beurs in Turkije presteert bovengemiddeld sterk, maar raakt in een overdrijvingsfase. Wees hiervan bewust na de recente opwaartse creditratings.

Sectorclock

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De cyclische sectoren komen terug in de belangstelling ten koste van de non-cyclische sectoren. De financials trekken aan beide kanten van de oceaan bij.

In de diverse grondstoffencontracten is er nog weinig aanleiding om de draai naar cyclische waarden te verdedigen.

Grondstoffenoverzicht

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzichten op basis van slotkoersen vrijdag 17 mei 2013

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Dow-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Europese DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenindices

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen 

 

 

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT