Optische illusie?

Langzaam bekruipt het gevoel dat we getuige zijn van een fata morgana. Onze zinnen worden begoocheld door aanhoudend slechte economische berichtgeving enerzijds en anderzijds wordt ons hebzuchtige brein geprikkeld door het beleid van de Centrale Banken die niets anders lijken te kunnen doen dan het blijven toedienen van stimuleringsmaatregelen.

Afgelopen week werd o.a. bekend dat de Chinese economie begint te sputteren. De eurozone vertoont nu al zes achtereenvolgende kwartalen van economische krimp. Het wekt geen verbazing dat de opgelegde bezuinigingen zoveel pijn beginnen te doen, dat niet alleen Spanje en Frankrijk, maar ook Italie en Nederland meer lucht willen krijgen als het gaat om de begrotingseisen. De roep om hulp is zo groot dat de ‘ECB voor het blok’ werd gezet om de rente te verlagen van 0,75% naar 0,5%. Of dit zal helpen is nog maar de vraag, want de al langere tijd aangehouden ultralage renteniveaus van 0% tot 0,25% in de Verenigde Staten heeft tot dusver ook niet gewerkt. Dat de Federal Reserve aangeeft doorgaat met het opkopen van staatsobligaties is een actie die meer gevoed lijkt door hoop dan vertrouwen. Immers, de Fed gaf afgelopen week in een zinsnede aan het steunprogramma te vergroten of te verkleinen al naar gelang de situatie hiertoe aanleiding geeft. Impliciet geeft dit aan dat de centrale bankiers geen grip hebben op de ontwikkelingen.

De aandelenkoersen spoten vrijdag omhoog na meevallende Amerikaanse banencijfers en de stijgende huizenprijzen (februari +9,3% = grootste stijiging sinds 2006) zorgen o.a. voor een herstel in het Amerikaanse consumentenvertrouwen. In Europa is er sprake van een traag herstel van de groei en blijft de werkloosheid oplopen. De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de geldkraan tot juli 2014 opengedraaid. Met de lage renteniveaus wordt sparen ontmoedigt, maar het geld vloeit niet richting de winkels, maar naar de aandelenmarkten. Het gat tussen de economie en de financiele markten wordt groter en de angst is er (…in elk geval bij LOEF Technische Analyse…) dat in de aandelenmarkten sprake is van een nieuwe zeepbel die wordt opgeblazen in een traject die sterk doet denken aan de deflatoire trend in Japan. De korte termijn kortzichtigheid kan ons op de lange termijn flink opbreken.

Maar alle beschouwingen goed en wel…het feit ligt er dat de aandelenmarkten en de economie twee aparte entiteiten zijn en het misschien beter is om niet teveel na te denken over de verbanden die er wel of niet bestaan. Het is allemaan een grote optische illusie om te veronderstellen dat wij deze complexe wereld geheel kunnen begrijpen. De man in de afbeelding kunt u recht in gezicht kijken, maar ook deze indruk kan een vertekend aangezicht geven. En dan kan het gebeuren dat we goed zitten om de verkeerde redenen of fout zitten ondanks goede argumenten.

LOEF Technische Analyse vraagt u toch vooral te kijken naar de beurskoersen, omdat het de beurskoers is waarop u zichzelf (of anderen) afrekent. Het kan gebeuren dat vroeg of laat ook die beurskoers van het ene op het andere moment een optische illusie blijkt te zijn. We hebben het allemaal niet in de hand. Het beste is gewoon de richting van de beurskoers(en) te respecteren en voor uzelf criteria te stellen in termen van de hoogte van de beurskoers en de tijdbestek waar u naar kijkt. Voor de heer A te B is dat vandaag en morgen en voor mevrouw X te Z is dat volgende maand of volgend jaar.

LOEF Technische Analyse hanteert de beurskoers in combinatie met een 20-daags en 120-daags simpel koersgemiddelde om de richting van de trends te duiden. Als u de richting weet, dan weet u ook welke tactiek het beste aansluit. In het besloten deel treft u de trendoverzichten aan:

Internationaal vastgoed blijft op dit moment de favoriete beleggingscategorie. In de afgelopen waren obligaties relatief sterk ten opzichte van aandelen. Hier is vorige week een einde aan gekomen. Aandelen genieten nu qua voorkeur de tweede plek gevolgd door vastrentende waarden op een derde plek. Op de vierde en vijfde plek worden grondstoffen en goud geplaatst.

 

 

Met betrekking tot aandelen is het technisch beeld lastig. Enerzijds zijn de trends overwegend stijgend, anderzijds zijn de regionale aandelentrackers genoteerd in euro’s voor wat betreft de korte termijn tradingindicator (stochastics, zie laatste kolom in het overzicht hieronder) ‘overbought’.

 

LET OP

De stochastics-indicator voor aandelen, vastgoed en goud staat in ‘overbought’-territorium. Voor goud geldt daarom een ‘sell setup’ en voor aandelen en vastgoed wordt gepleit voor het hanteren van een glijdende stop loss grens onder ingenomen hausseposities.

Vandaag is Londen gesloten (vierinig ‘Bank Holiday’) en ook de Japanse beursindex is vandaag dicht.

Meer informatie volgt later vandaag m.b.t. geanalyseerde ETF’s op weekbasis.

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Europese DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen (dataprobleem…wordt aan gewerkt)