Het obstakel

Een week geleden – op vrijdag 19 april jl. – ging de AEX-index de week uit op 341,68. Dit koersniveau lag iets lager dan op 31 december 2012 toen de AEX op 342,71 het afgelopen beursjaar afsloot. Tot vervelens toe is in de afgelopen maanden keer op keer gewaarschuwd voor de koersrisico’s die op de route van de Nederlandse aandelenbelegger liggen. Volgens sommigen ziet LOEF teveel obstakels onderweg.

‘Je bent veel te somber, Edward’. Het zou best kunnen. Neem afgelopen week als voorbeeld. Het Financieele Dagblad berichtte over een forse rally ondanks licht teleurstellende resulaten. De AEX boekte in de afgelopen week in een handelsdag de grootste plus van dit jaar en de grootste dagwinst sinds 29 juni vorig jaar. De headlines waren duidelijk: ‘Euforie op Damrak’ en ‘Beurzen V.S. opgewekt’ schreef De Financiele Telegraaf. Beurskoersen lopen meestal op het nieuws vooruit. Als we lezen dat de economische groei in de Verenigde Staten tegenvalt en het Duits herstel vertraging oploopt nu ondernemers somberder worden, zou het negatieve nieuws als ‘naijlende berichtgeving’ kunnen worden beschouwd. Het heeft geen zin om achteruit te kijken. Het is beter om naar voren te kijken. Alle informatie zit in immers in de beurskoers verdisconteerd en als we onderweg een paaltje tegenkomen, dan moeten we daar niet moeilijk over doen, maar gewoon even bijsturen om ongelukken te voorkomen.

Vanuit een trendvolgende benadering valt hier niets op af te dingen. Waar beurskoersen boven het 20-daags gemiddelde noteren en het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde is de desbetreffende trend stijgend. Punt uit. De conclusie is dan ook om opgaande trends zonder mitsen en maren te berijden net zo lang tot het moment dat we uit het zadel worden gewipt.

Het grootste obstakel is niet de markt, maar dat zijn wij zelf. Ook de chartist in deze loopt het risico zich teveel te laten afleiden van de mogelijk hindernissen en mist daardoor soms mooie route. Waarom dit verhaal? De aandelenmarkten vertonen een verdeeld beeld. Een week geleden bleek na bijna vier maanden halen en brengen de fietstocht naar het Damrak nog weinig concreets te hebben opgeleverd. Klaarblijkelijk wordt het geld hier niet verdiend, maar juist ergens anders in de wereld. Afgelopen zaterdag sprak de heer Mobius van Franklin Templeton Investments tijdens een beleggingssymposium over de ongekende groeimogelijkheden in Azie en China op de lange termijn. Wie geld en tijd heeft investeert (of vertrekt) naar het verre oosten om mee te profiteren van de bovengemiddelde groeimogelijkheden. Het alternatief voor Europa is bijvoorbeeld ook de zgn. ‘frontier’markten. De top-10 van deze zeer prille opkomende markten wordt thans gedomineerd door Afrikaanse landen.  En wij maar tobben met die AEX die ons alle kanten opstuurt, maar na verloop van tijd alleen maar lijkt te frustreren.

Wie de tijd en geld heeft investeert maandelijks een vast bedrag in een beleggingsfonds of tracker met exposure in de opkomende landen. Hij/zij bouwt dan een kapitaal op en wordt niet zenuwachtig van de soms heftige reacties die van tijd tot voorkomen. Wie met vaste bedragen blijft doorinvesteren koopt in zo’n situatie meer stukken in tijdens momenten van uitverkoop, waardoor op termijn een gemiddeld lagere verkrijgingsprijs wordt gerealiseerd dan het marktgemiddelde. Het is maar een idee, want ‘timing’ is en blijft nu eenmaal een buitengewoon lastige opgave voor actieve beleggers.

iShares Asia Pacific vanaf 2007 op weekbasis

 

 

 

 

De koersgrafiek van iShares Asia Pacific (notering in euro / Euronext) toont aan hoe beleggers thans denken over deze regio. Om al te grote koersdalingen in de kiem te smoren past u een glijdende stop loss grens toe van bijvoorbeeld 15%. In deze situatie optimaliseert u het opwaarts koerspotentieel, maar wordt bij een daling groter dan -15% (zie paarse lijn in de grafiek onder) pas een verkoopsignaal gegeven. Kleine correcties neemt u voor lief, maar grote correcties zoals in 2008 blijven u dan bespaard. Gewoon elk weekend even kijken of de beurskoers weer een nieuw hoogtepunt heeft bereikt en van dit nieuwe hogere niveau 15% aftrekken en u hebt u eigen (mentale) vangrail gemaakt.

iShares Asia Pacific met 15% dynamische stop loss

 

 

 

 

Met bovengenoemde technieken fietst u naar uw gevoel waarschijnlijk een stuk rustiger en hoeft u zich ook niet te storen aan de waarschuwingen over vermeende obstakels onderweg. In het besloten deel treft u weer de trendoverzichten aan waarin u het onderscheid kunt zien tussen beleggingswaarden in een stijgende of dalende trend en de relatieve sterkte ten opzichte van benchmarks. Neem een gratis proefabonnement om te ervaren hoe het voelt om langs deze weg in het zadel te worden gehouden.

Tot slot is er nog een belangrijk obstakel op het niveau van asset-allocatie om kennis van te nemen. U leest het direct na het inloggen….

Asset-Allocatie overzicht op 28 april 2013

 

Vorige week stegen alle vijf hierboven genoemde ETF’s in waarde en dat is opmerkelijk. Merk op dat het grootste koersherstel zich voordeed in dalende beleggingscategorieen. Sommigen zien hierin aanleiding om direct alle obstakels te negeren en zeer positief de toekomst tegemoet te rijden. De vastrentende waarden (bonds) hebben vorige week ondanks het opmerkelijke wereldwijde herstel in de aandelenmarkten geen koersverliezen geboekt. Hier klopt iets niet. Meestal gaat een breed koersherstel ten koste van ‘iets’. Iemand ziet een obstakel over het hoofd (vreest LOEF Technische Analyse).

Performance aandelen regionaal

 

 

Wie wel gewaarschuwd wil worden voor mogelijke obstakels ziet de rood/roze gekleurde (STO)chastics-indicator in het performance-overzicht hierboven de ‘overbought’-waarderingen afgeven, waarbij met name Japan ‘te duur’ is als gevolg van de snelheid en kracht van de rally. Het is deze conditie die ervoor pleit om niet als de spreekwoordelijke ‘kip zonder kop’ op het zadel te springen om achter de stijgende beurskoersen aan te jagen. Met een beetje geduld en disciplinen doen zich in de loop van het jaar gunstiger instapmomenten voor. Een gemiste kans is niet hetzelfde als een geleden verlies, ook al voelt dat soms wel zo.

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Dow-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendstatus Commodityfutures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT….de wekelijkse ETF-update wordt maandag 29 april gepubliceerd/verzonden