27 januari 2013…even kijken

Wat was er ook alweer op 27 januari jl.? Even kijken…een verhaal over Davos, het optimistische geluid van Martin Wolf van The Financial Times en een verwijzing naar volle maan. In die publicatie werd aangegeven dat de volle maan regelmatig van invloed is op ons gedrag. U hoeft dit verhaal niet te accepteren, maar het feit ligt er (achteraf gezien) dat er inderdaad een draaipunt werd gezet in bijv. de DJ Eurostoxx50 index, waarna een correctiefase inzette.

Heeft u gisteren nog vol bewondering naar de volle maan gekeken? Vanuit de werkkamer van LOEF Technische Analyse zag de maan er gisteren indrukwekkend groot uit, maar de bewolking maakte een einde aan het schouwspel. Over twee weken is er een zonsverduistering en tijdens de volgende volle maan weer een maansverduistering. Normaal gesproken ( … wat is nog ‘normaal’ in deze wereld …) zal astrologie niet heel erg serieus worden genomen bij het verklaren van aardse verschijnselen. Toch was het Christopher Carolan die in 1996 in het Krasnapolsky Hotel in Amsterdam ten overstaan van de leden van de Vereniging van Technisch Analisten research toonde op basis waarvan significante draaipunten in de toekomst werden voorspeld, w.o. de koerstop van 1998 twee jaar later na de beroemde ‘campinghausse’. Sindsdien staat LOEF Technische Analyse nergens meer van te kijken.

Enige tijd later – op 11 maart jl. – werd er aandacht geschonken aan de gouden rechthoek in de DJ Eurostoxx 50 index (zie onder).

 

 

 

 

 

 

 

 

De dalende structuur vanaf de top eind januari in de DJ Eurostoxx 50 index leverde nadien een nieuwe herstelpoging op in de vorm van een ‘expanded flat’ (= een abc-zigzag opwaarts, daarna een abc-zigzag neerwaarts en dan heel hard omhoog in een stijgende vijfstructuur).

Op basis van dit patroon werd terugkerende zwakte ‘voorspeld’, hetgeen vrijwel direct daarna voltrok.

In het besloten deel kunt u de structuur zien van deze beweging en krijgt u een indruk hoe u de recente forse koersstijging kunt/moet interpreteren.

 

DJ Eurostoxx 50 index vanaf tweede helft januari.

 

 

 

 

Het patroon tussen de top van eind januari en die van maart wordt qua structuur gekopieerd, waardoor de indruk bestaat nu dezelde technische conditie te scheppen als ten tijde van het opstellen van de column van 27 januari en 11 maart jl.

Het ‘mooie’ van dergelijke analyses is uiteindelijk dat de foutmarge op enig moment zeer wordt beperkt. Het betekent automatisch dat we relatief snel weten of de analyse onjuist is. Gegeven het aantal handelsdagen tussen de koerstoppen van januari en maart wordt tijdtechnisch de mogelijkheid van nog enig verder herstel t/m 30 april open gehouden. Er was sprake van een 100% retracement in de beursindex. Dit biedt voor de DJ Eurostoxx 50 nog perspectieven voor een rally naar ca. 2750.

De Amerikaanse S&P 500 index bevindt zich in/nabij de weerstandzone uit de jaren 2000 en 2007 gevormd door de piekniveaus 1553 en 1576.

 

 

 

 

Op 27 januari jl. werd in deze column een opwaarts potentieel voor de S&P 500 index toegedicht tussen 3% en 5% op basis van een koersnotering op 1503. De calculator geeft bij 5% koersstijging een koersdoel van 1578 af. Dit is het niveau waar we ons momenteel bevinden. LOEF Technische Analyse houdt alle opties open. Raadpleeg verder het researchrapport LOEF DE TECHNCIAN: technician260413

Hieronder volgt de trendstatus van diverse onderliggende waarden o.b.v. slotkoersen d.d. 25 april jl.

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus valutaparen