Dow Theory non-confirmation

De sketch tussen de Dow Jones Industrial Average en Dow Jones Transportation Average is lang zo leuk niet als de sketches die Martin (Marty) Feldman (1934 – 1982) ooit ten tonele voerde. Met het ene oog naar links gericht en het andere oog naar rechts wist je nooit precies waar je aan toe was. Met grote ogen kijken we naar een recente stijgende Dow Jones Industrial Average en dalende Dow Jones Transportation Average.

Deze divergentie belooft volgens de Dow Theorie belooft na een lange stijgingsfase zelden iets goeds. De actuele situatie doet denken aan vorig jaar, waarbij een vergelijkbare divergentie voorafging aan de correctiefase maart t/m juni.

Dow Jones Industrial (zwart) en Transportation (oranje) vanaf 2012

 

 

 

 

Iets anders wat de aandacht trekt is de verbredingstopformatie in de S&P 500 index die in The Encyclopedia of Chart Patterns wordt aangeduid als ‘short-term (up to 3-months) bearish reversal’.

S&P 500 index vanaf november 2012 met verbredingstoppatroon

 

 

 

 

Het blauwe verbredende toppatroon doet zich voor op het moment dat de weerstandzone gevormd door de koerstoppen uit 2000 en 2007 wordt getest. Tel daarbij een complete ‘Elliott Wave’-vijfgolvenstructuur op en de ingredienten voor een trendomslag worden op basis van verschillende technische invalshoeken zichtbaar.

Beleggers worden wereldwijd overigens voorzichtiger, hetgeen blijkt uit het wekelijkse researchrapport ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ dat u in het besloten deel van deze website kunt downloaden. U leest dan ook dat er universele andere krachten momenteel actueel worden die uw aandacht vragen.

TIP…neem een (proef)abonnement en houd grip op de veranderingen in de financiele markten.

 

Download researchrapport ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ 22 april 2013: LOEFTTT220413