ZEW persbericht

Het Financieele Dagblad meldt naar aanleiding van een persbericht afkomstig van het Duitse ‘Zentrum fur Europaische Wirtschaftforschung’  dat het vertrouwen in de economie in april scherp is gedaald. De ZEW-indicator viel terug van 48,5 naar 36,3, terwijl er werd gerekend op 43,0. Het cijfer komt tot stand na een peiling onder analisten en institutionele beleggers.

Het ZEW-instituut meldt in haar persbericht ‘Optimismus gedampft’ en merkt verder op ‘..der Ruckgang des ZEW-Index ist konsistent mit aktuellen Konjunkturmeldungen, die hinter den Erwartungen zuruckbleiblen’. De Duitse export  valt terug, terwijl de schuldencrisis in de Eurozone zorgt voor onzekerheid.

ZEW-indicator afgelopen twee jaar

Bron/source: http://www.zew.de/de/presse/2290

Wanneer u naar de ZEW-grafiek kijkt, zoals deze wordt weergegeven door het ZEW-instituut, dan zou je kunnen zeggen dat het patroon van hogere toppen en hogere bodems aanleiding zou moeten geven voor optimisme. Maar in de technische analyse kan de interpretatie 180 graden anders uitvallen, waardoor alles op z’n kop wordt gezet. Zo denken nog altijd heel veel mensen (w.o. particuliere en professionele beleggers) dat het nieuws de oorzaak is van de koers0ntwikkelingen. Volgens LOEF Technische Analyse is dat discutabel (niet te verwarren met de aanduiding ‘onjuist’). De beurskoers is het snijpunt van alle beschikbare informatie in de markt en beleggers plegen op basis van hun positieve of negatieve verwachtingen te anticiperen op de uitkomst van hun visies, waardoor de beurs vooruitloopt op de feiten. De beste economische indicator is feitelijk dus niet de ZEW-indicator, maar de beursgraadmeter (in Duitsland de DAX-index) zelf.

Vandaag verscheen in Het Financieele Dagblad een artikel naar aanleiding van onderzoek naar de relatie tussen beurs en media. Informatieleverancier LexisNexis concludeert het volgende:

‘Nieuws volgt vaak koers en niet omgekeerd’

Deze studie bevestigt de aanname in de wereld van de technische analyse, waarom de beurskoers als leidraad een heel fundamenteel karakter heeft. Met deze opmerking in het achterhoofd vraag ik u de volgende grafiek te bestuderen. Wat denkt u nu…moet u op basis van de afgebeelde vraag-/aanbodgrafiek nu positief worden of blijft u negatief?

Vraag-/aanbodgrafiek 2011-2013

 

 

 

 

U heeft uw antwoord gegeven, maar nu doen we dezelfde exerctie nog een keer met dezelfde vraag….leest u op basis van de hieronder afgebeelde vraag-/aanbodgrafiek de koersontwikkeling nu positief of negatief ?

 

 

 

 

LOEF Technische Analyse heeft de DJ Stoxx 600 Bank index eerst ondersteboven afgebeeld en daarna zoals het hoort. Vorig jaar augustus verliet de DJ Stoxx 600 Banks sector de dalende trend, waarmee een verandering in de richting van de trend werd aangegeven. Na de uitbraak vond een kortstondige terugtest plaats van de trendlijn om daarna een nieuwe trend in te zetten. De recente daling onder de stijgende steunlijn heeft dezelfde betekenis als de daling onder de stijgende steunlijn afgebeeld in het omgekeerde plaatje.

Wanneer een trendlijn wordt doorbroken dan dient men het signaal van een verandering van richting serieus te nemen.

De bekendmaking van de tegenvallende ZEW-data gisteren wordt nu ook interessant. Volgt de DAX-index nu de ZEW-indicator of volgt de ZEW-indicator de DAX-index ? Oordeel zelf en neem een (proef)abonnement, want u wilt toch ook liever vandaag weten wat er morgen of volgende week publiekelijk bekend wordt?

 

In de eerste plaats is vermeldenswaardig dat de afgebeelde structuur van de ZEW-index beantwoordt aan de ABC-zigzag afkomstig uit het Elliott Wave Principe (hetgeen negatief beoordeeld wordt). In de tweede plaats is van belang wat aandelenbeleggers in de DAX denken…..

Per saldo lijken aandelenbeleggers in de DAX het optimisme te verlaten, getuige de volgende koersgrafiek.

DAX vanaf 2006 op weekbasis….

 

 

 

 

Een trendbreuk dient altijd serieus te worden genomen. In dit verband is de daling onder de groene stijgende steunlijn alarmerend gelet op hetgeen begin 2008 en begin augustus 2011 ook gebeurde!

Begin 2008 kregen beleggers nauwelijks de tijd om zich te prepareren op de grote koersval van ca. 7700 naar 6400 in krap drie weken tijd ( – 16% ).

DAX februari 2009 t/m september 2011

 

 

 

 

In 2011 deed zich een soortgelijke situatie voor….de DAX daalde destijds in een week tijd ruim -12%.

DAX op dagbasis in 2013 bijgewerkt tot 12:30 uur….

 

 

 

 

 

Hedenochtend werd tijdens de handelsuren de bodem van februari rond 7580 getest en intraday werd het laagste koersniveau van dit jaar even aangetikt.

Download LOEF DE TECHNICIAN: technician170413

Hieronder volgen de trendoverzichten op basis van slotkoersen d.d. 16 april 2013

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

Trendstatus Europese DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT 

 

 

 

Aan deze update wordt thans gewerkt…even geduld aub