Corrigeren…

De Duitse DAX-index is gesloten op 7503,03 en daarmee op het laagste koersniveau van dit jaar beland. Op 2 mei 2011 sloot de DAX op 7527,64 na een intraday hoogste koers op 7600,41. Daarna startte een correctiefase. Pas eind 2012 wist de DAX weer boven 7600 uit te stijgen en dit niveau na een korte reactie in februari te gebruiken als aanloop naar de top op 8058,37 op 14 maart jl. en een intraday high op 8074,47 een dag later.

Uit eerdere publicaties dit jaar weet u dat de top in de DAX-index in maart 2000 werd gezet bij een indexstand op 8064,97 na een intraday uitschieter naar 8136,16.  U weet dan ook dat in juli 2007 een intraday test plaatsvond van dit plafond bij een indexstand op 8151,57 en een hoogste slotstand op 8105,69. Deze niveaus raken weer uit zicht nu de DAX ca. 7% heeft ingeleverd ten opzichte van de top vorige maand. Hoe dit verder moet aflopen is niet met 100% zekerheid te voorspellen, echter in de vorige column en analyses (in het besloten deel) van deze website krijgt u waarschijnlijk een donkerbruin vermoeden wat u kunt verwachten.

De Amerikaanse s&P 500 index sloot woensdagavond op een indexstand 1552,01. Uit eerdere publicaties dit jaar herinnert u zich de recordstand van 24 maart 2000 op 1553,11 waarna het ruim zeven jaar duurde om een dit niveau tijdelijk te evenaren. Op 19 juli 2007 werd een slotnotering geplaatst bij een indexstand op 1553,08. Hierna volgde een correctiefase, waarna in oktober 2007 een vergeefse uitbraakpoging werd ondernomen. Immers, de recordvreugde bleek van korte duur en de afloop ervan kent u inmiddels inclusief alle gevolgen nadien.

In principe zou de S&P 500 index het huidige koersniveau rond 1550 moeten gebruiken als springplank voor een verlenging van de bullmarkt, waarover recent zoveel (gewaardeerde!)collega-technisch spraken. Echter, de beurswijsheid onder de Wall Street veteranen luidt ‘IF THE EXPECTED DOESN’T SHOW UP, THINK THE OTHER WAY’.

VOORBEELD

In een verzonden nieuwsbrief op 28 maart jl. gaf LOEF Technische Analyse een aantal gouden tips: Een snapshot uit die publicatie treft u hieronder aan.

 

 

 

 

 

Wanneer het gaat om nog meer ‘gouden’ handelsregels dan moet u o.a. denken aan het gebruik van risico-beperkende acties die u moet nemen voor het geval dat onder de ‘gouden tips’ niet alles als goud blinkt. Hoewel in de mechanische handelsmethodiek een ‘bull setup’-alert werd gesignaleerd om de goudprijs op 28 maart jl. een nieuwe stijgingsfase toe te dichten, leert de praktijk dat de beurskoers (lees: goudprijs) zich nadien niet in de gewenste richting ontwikkelde. Omdat de goudprijs al sinds december vorig jaar in een dalende trend bewoog en in principe deze asset door trendvolgers dus het beste gemeden kan worden, zijn er altijd wel contraire gedragsregels te formuleren om tegen de trend in te handelen. Zo’n situatie kan zich voordoen als de beurskoers boven het 20-daags gemiddelde herstelt en de afspraak wordt gemaakt om dit gemiddelde als vangrail te beschouwen, waaronder het herstelscenario op losse schroeven komt te staan. Het alternatief is een koers-niveau bepalen bij het aangaan van een transactie, waaronder de verwachtingen niet meer geldig zijn. Het is beter om hierover vooraf na te denken, dan achteraf. Vandaar dat in de publicatie hieromtrent nog iets werd opgemerkt:

 

Goudprijs in 2013 + 20/120-daags gemiddelden + stop loss grens op $ 1560

 

 

 

 

De goudprijs viel begin april weer terug onder het (blauwe) 20-daags gemiddelde en een dag later werd een ‘stop loss’-alert afgegeven (zie paarse candle onder $ 1560). ‘IF THE EXPECTED DOESN’T SHOW UP, THINK THE OTHER WAY’.

Tot slot nog dit….

Donderdag 18 april schudt de chartist de hand van een columnist die elke week in The New York Times ingaat op menselijke fouten. Deze columnist – Carl Richards – heeft een boek geschreven getiteld ‘The Behavior Gap’ en dit boek is in het Nederlands vertaald onder de titel ‘Doe niet langer domme dingen met je geld’ (vertaling Robert van Beek). Het boek is geschreven als een stap-voor-stap gids om betere beslissingen te nemen over geld. Onderdeel hiervan is even terug te denken aan de beslissingen die in het verleden genomen zijn en identificeren waar we ons moeten aanpassen om verder te komen. Een citaat: ‘Onderweg moet je zo nu en dan corrigeren, maar als je weet waar je naar toe wilt, is het een stuk gemakkelijker’. Samengevat…een plan maken om te voorkomen dat we onze fouten uit het verleden niet opnieuw maken.

De enige manier om echt verder te komen is dat we – ieder op zijn manier – voor onszelf een kader maken om de dingen die wij belangrijk vinden ook daadwerkelijk kunnen beheersen. LOEF Technische Analyse signaleert wereldwijd trends en publiceert trendoverzichten die u kunt gebruiken om te controleren of de desbetreffende beurskoers(en) in de door u gewenste richting bewegen en wanneer er onderweg specifieke koop- en verkoopmomenten voordoen. Dit alles geschiedt op basis van vooraf geformuleerde criteria die LOEF gebruikt om de richtingen van de diverse geldstromen te beheersen.

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Europese DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

Trendstatus Amerikaanse S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenindices

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT