Edele metalen in de verkoop

‘Een trend is intact, totdat het tegendeel wordt aangetoond’. Een week geleden werd via een column in Het Financieele Dagblad beleggers alert gemaakt op het naderen van de meerjarige steun in de goudprijs. Een lange termijn stijgende steunlijn langs de bodems van de afgelopen jaren en een horizontale steun langs de bodems van afgelopen anderhalf jaar zou de goudprijs moeten behoeden voor een ‘meltdown’. De dubbele steun heeft gefaald.

Goudprijs in euro’s vanaf medio 2001 op maandbasis

 

 

 

 

De goudprijs in US-dollar vanaf jaren zeventig op weekbasis

 

 

 

 

De lagere top in de goudprijs gevolgd door een daling onder het voorafgaande dieptepunt is een fenomeen dat in juli 1981 zich ook manifesteerde. De lagere top en lagere bodem wijst op toenemende verkoopdruk c.q. afnemende koopinteresse en/of een combinatie ervan.

Wat misschien nog schokkender is, dat is het koersverloop van de ‘Market Vectors Gold Miners’ (tickersymbool GDX)

 

 

 

 

Het koersverloop van de tracker op goudmijnaandelen vertoont een voltooid (H)oofd(S)choudertoppatroon. Na de breuk van de neklijn mag in theorie de afstand tussen de neklijn en het hoofd naar beneden worden omgeklapt. Dit zou betekenen dat de correctie in deze sector kan doorzetten op een wijze vergelijkbaar met de koersimplosie in 2008. Daaruit kan ook voorzichtig de conclusie worden getrokken dat een belegging in goud of goudmijnaandelen niet altijd even veilig is als gedacht en ook niet als ‘hedge’-positie tegenover andere dalende waarden zijn dienst bewijst.

 

Aan de update wordt gewerkt….

LOEF DE TECHNICIAN: technician150413

Vorige week werd in een peiling onder Amerikanen het hoogste optimisme gemeten in de afgelopen zes jaar. Dit optimisme blijkt ook uit de massale instroom in aandelenfonsen in het eerste kwartaal dit jaar, waarbij de omvang de records uit 2007 en 2000 benaderde vlak voor de koerstoppen op Wall Street. Volgens persbureau CNN blijkt 50% van de ondervraagden het antwoord gegeven dat “The Country was in a good shape“.  In januari 2007 was 57% van de geinterviewden optimistisch, waaraan in april van 2007 met een daling naar 48% een einde kwam. In de jaren daarna lag het percentage optimisme in de range tussen 20 en 30 en vorig jaar tussen 30 en 40.

 

 

 

 

 

 

 

Of het optimisme de vlag in top kan houden is voer voor discussie. De Amerikaanse consumentencijfers vielen vrijdag tegen en de laatste banengroeicijfers in de V.S. vielen eerder ook tegen.

Afgelopen weekend verzorgde LOEF Technische Analyse op het 60e HCC Beleggensymposium een presentatie over de pyschologische staat van de markt. In de wetenschap dat het stoeien met getallen erg gevaarlijk kan zijn voor de conclusies werd in de presentatie toch gehint op de onderlinge Fibonacci-ratio’s om de draaipunten tussen optimisme en pessimisme op de beurs te verklaren. Hierover straks meer….eerst nu de trendoverzichten.

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Dow-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendstatus grondstoffen futures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus valutaparen