Sell in May ?

Een van de meest bekende uitspraken op Wall Street was ‘Sell in May and Go Away, but Remember be Back in September’. Het gezegde sloot aan bij een ander adagium: ‘September is when leaves and stocks to fall; on Wall Street it’s the worst month of all’. Het verleden is onze enige gids voor de toekomst en statistisch onderzoek wijst uit dat aandelenbeleggers in de komende zes maanden niet veel (rendement) hoeven te verwachten.

Er is in de afgelopen weken op deze website veel reden gegeven voor een terughoudende opstelling als het gaat om de vooruitzichten voor het toekomstig koersverloop in de aandelenmarkt(en). Abonnees hebben vandaag in de nieuws LOEF DE TECHNICIAN kunnen zien hoe het verleden de denkrichting bepaalt in de mindset van de chartist. Als belegger willen we natuurlijk zo snel mogelijk zoveel mogelijk rendement, maar in praktijk werkt het zo natuurlijk niet. De opbouw en de afbraak van trends in financiele markten vraagt tijd, omdat de ‘mindset’ van alle beleggers doorgaans niet van de ene op de andere dag 180 graden draait. Wij mensen passen ons langzaam aan de nieuwe realiteit aan en dat tempo vloeit voort uit de neiging (uit veiligheid en instinctief comfort) om vooral vast te houden aan hetgeen nog vertrouwd aanvoelt. Dit is een proces, waarbij vraag en aanbod met elkaar strijdt in herkenbare koerspatronen (voor wie er oog voor wil hebben).

Terwijl de AEX wordt geconfronteerd met een convergerend gedrag tussen de bulls en de bears tekent zich in de Europese DJ Stoxx 600 index een interessant koerspatroon af dat bekend staat als ‘ascending broadening wedge’. Het betreft hier een proces van hogere toppen en hogere bodems, waarbij de omvang van de uitslagen toeneemt. Dat laatste is een kenmerk van stress in de markt. Ingenomen posities moeten regelmatig gedwongen gesloten worden om verliezen in de kiem te smoren. Deze zgn. ‘squeezes’ veroorzaken niet zelden een gap in de koersgrafiek. In de AEX hebben we dat gezien op 5 maart bij een stijging van 2% en een koershiaat werd achtergelaten op 340,08. In de publicatie van LOEF DE TECHNICIAN op 6 maart werd aangegeven dat de AEX nog wel een keer zou terugvallen om het gat te vullen met een koersnotering (download researchrapport LOEF DE TECHNICIAN 6 maart 2013: technician060313)

Ascending broadening wedge(s) in de DJ Stoxx 600 index

 

 

 

 

Het is niet gezegd(!) dat hier altijd met zekerheid een grote koersdaling of bearmarkt op volgt, maar wat wel belangrijk is om in het patroon de psychologische staat van de markt te achterhalen.

En als het om statistieken gaat…neem dan een kijkje in het besloten deel om te zien waarom ‘Sell in May’ nog actueler is dan ooit….

 

 

…misschien is mei wel ‘te laat’…..

…over ‘te laat’ gesproken…als u zaterdag 13 april niets te doen heeft…neem dan kennis van de mogelijkheid om een beleggingssymposium gratis bij te wonen. Voor details, zie¬†aankondiging 7 april jl.

 

 

Aanmelden/registreren via http://beleggersonline.nl/

 

Volgens de Amerikaanse Stock Traders Almanac wordt het tijd om defensiever te werk te gaan.

 

 

 

 

De statistieken van de afgelopen jaren geven aanleiding om bewust te zijn van wat professionals op Wall Street al lang weten. Of ze ernaar naar handelen kan LOEF Technische Analyse niet controleren, maar de cijfers uit het verleden zijn een handvat voor wat in de toekomst mag worden verwacht, totdat iedereen ernaar gaat handelen en het tijdstip niet afwacht…vandaar het bericht in het weekblad BARRON’s….dus…nu weet iedereen het…en¬†wordt is een selffulfilling prophecy onbedoeld mogelijk versterkt…dat u het weet.

Hieronder volgen de trendoverzichten….

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenindices

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

 

EINDE UPDATE