Lentezon op Damrak

De meeste beleggers in Nederland zullen het beamen. Het is te lang koud geweest. We zijn zo langzamerhand wel helemaal klaar met het wintergevoel. Het is tijd voor de lente. Volgens de financiele media hedenochtend geven China en de Amerikaanse centrale bank het sentiment onder beleggers een impuls met headlinses als ‘Lentezon op Damrak’ (bron koptekst: De Financiele Telegraaf).

LOEF Technische Analyse wil zeker niet bagatelliseren, maar het vermoeden bestaat dat veel – zo niet de meeste – beleggers koers varen door nieuwsprikkels afkomstig uit de media. De financiele journalistiek wil weten waarom de beurskoersen stijgen of dalen en hierover publiceren. Maar de berichtgeving is niet zelden tegenstrijdig en zorgt voor dilemma’s in de besluitvorming. Een voorbeeld:

Twee headlines hedenochtend (onder elkaar geplaatst) in De Financiele Telegraaf:

Optimisme op beurzen V.S’

Somberte over wereldeconomie’

Twee headlines hedenochtend in Het Financieele Dagblad:

‘AEX pakt flinke winst, ondanks verdeeldheid Federal Reserve’

‘IMF en Pimco verbaasd dat crisis bijna niets met inflatie deed. Analisten aarzelen of stilte rond geldontwaarding goed teken is’

Twee headlines hedenochtend in The Financial Times:

‘Wall Street record underpins sentiment. Equities shrug off hawkish Fed bias

‘Asean bubble fears emerge’ 

Het woord ‘bias’ betekent vervorming of vertekening of afwijking, waardoor de beeldvorming niet langer representatief is. Onze waarnemingen roepen gevoelens bij ons op. We krijgen een opinie. Maar die opinie hoeft niet noodzakelijkerwijs juist te zijn, waardoor we ons soms verbazen over de feitelijke gang van zaken. Afhankelijk van ons (dagelijks) voortschrijdend inzicht stellen we – al dan niet gedwongen – onze mening bij. Wanneer deze mening begint af te wijken van het groeps-denken (lees: de massa / de kudde / de consensus) dan begint dat te leiden tot verdeeldheid. De groep begint uiteen te vallen. De vraag is wat de ‘markt’ het meest tot de verbeelding begint te spreken. Naarmate een opgeroepen beeld steeds duidelijker wordt dan leidt tot desertie richting dat beeld, waardoor de beeldvorming nog duidelijker wordt en een ‘selffulfilling prophecy’ in gang zet.

Het Financieele Dagblad berichtte op 2 april jl. het volgende:

 

Collega technisch analist Roelof-Jan van den Akker (sr. technisch analist ING) merkte op: ‘beleggers worden gedreven door angst en hebzucht en zullen dus in vergelijkbare situaties op een vergelijkbare manier reageren’.

Gerwin Griffioen merkte op: ‘Als iedereen tegelijk op een golf springt, krijg je vanzelf een stijgende prijs’.

Loef (over de S&P 500 index); ‘Nu is opnieuw de weerstand bereikt. De vraag is of die deze keer zal worden doorbroken. Een week met nieuwe records zegt nog niets’.

S&P 500 index sluit op een nieuw record (1587,73) … (voormalig hoogtepunt 2007: 1576,09)

 

 

 

 

Nieuwe impulsen zijn nodig om de doorgebroken lentezon verder aan de hemel te laten stijgen om beleggers op te warmen ook in de aandelenmarkt te stappen. Het Amerikaanse cijferseizoen kan zo’n impuls geven, maar dat is slechts een van de factoren. Noord-Korea kan een destabiliserende factor zijn/worden – om maar eens een andere mogelijke factor te noemen – die aanleiding kan geven tot nieuwe conflicten (tussen economische/militaire machten) etc.

Of de uitbraak op Wall Street een nieuwe groep beleggers over de spreekwoordelijke dam weet te loodsen is na een enkele handelsdag niet met zekerheid te voorspellen. Wel mag worden aangenomen dat er een psychologische druk ontstaat bij een groep beleggers die (nog) gevoelig is voor (naijlend?) slecht economisch niews of sombere gedachten op basis van (naijlend?) van het IMF en PIMCO beweren. Enerzijds lopen de beurskoersen vaak op de economische berichtgeving vooruit, anderzijds is er voldoende reden tot zorg. In elk geval kan worden geconstateerd dat sinds de bodem in 2009 de aandelenkoersen vooruit zijn gelopen op een economisch herstel, waarvan nu wordt gehoopt dat het doorzet.

Wat e.e.a. betekent voor het koersverloop van de AEX-index … u kunt als (proef)abonnee het rapport downloaden in het besloten deel van de website…en zelf oordelen of de lentezon op het damrak hartverwarmend is of niet.

 

Download LOEF DE TECHNICIAN 11 april 2013:  technician110413

BEL-20

 

 

 

 

 

 

 

DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Europese DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

Valutaparen

 

 

 

 

 

 

EINDE UPDATE