Op weg naar…

Links van de afbeelding / cartoon ziet u de afgeserveerde werknemer die door de crisis letterlijk en figuurlijk op straat is gezet en die probeert nog ‘s-avonds thuis te komen om vrouw en kinderen tot steun te zijn en rechts ziet u de autoriteit die door de crisis die probeert buiten steun te vinden om deflatie af te wenden. Om een zichzelf versterkende wereldwijde neerwaartse spiraal naar boven om te buigen zijn onorthodoxe maatregelen noodzakelijk.

Of het nu gaat om het inpikken van spaargeld of beslag leggen op de toekomstige vruchten van onze volgende generatie, er wordt van alles geprobeerd. De Bank of Japan heeft vanochtend aangegeven een bedrag van 1,4 biljoen dollars in de economie te pompen in de komende twee jaar. De Japanse yen dook naar beneden en de futures op de Japanse Nikkei-225 index stegen in slechts vier uur tijd met ruim 7%.

Continuous futures Nikkei-225 index vanaf gisteren op uurbasis…

 

 

 

 

Op dagbasis zien we het volgende beeld in de afgelopen maand ontstaan….

 

 

 

 

De kleuren zijn gebaseerd op basis van een 20-uurs en 120-uurs simpel gemiddelde in afwijking op de legenda (zie onder).

 

 

 

 

De Japanse economie zit al vanaf 1990 in het slop als gevolg van een deflatoire trend. Dat wil zeggen, consumenten stellen hun aankopen uit in de verwachting dat de prijzen in de toekomst verder zullen dalen (als gevolg van o.a. een gebrek aan vraag…hetgeen een gebrek aan vertrouwen impliceert).

De Japanse Nikkei-225 vanaf 1985 op maandbasis

 

 

 

 

De Japanse aandelenmarkt profiteert van een lagere Japanse yen, maar het is de vraag of de Nikkei-225 index erin zal slagen om dit jaar boven de dalende weerstandlijn (rond 14.000) uit te breken. Het verleden heeft imposante herstelpogingen getoond, welke tot nu toe de lange termijn deflatiespiraal niet heeft kunnen ombuigen.

In Europa vertoont de DJ Eurostoxx 50 index vanaf de top in 2000 nu al 13 jaar lang een weinig geruststellende ontwikkeling.

DJ Eurostoxx 50 index vanaf 1999

 

 

 

 

Met name Italie en Spanje vormen in Europa samen met Griekenland (en Cyprus) de spreekwoordelijke achilleshiel en het technisch beeld is – vooruitlopend op wat de ECB vandaag beslist over de rente – nog altijd bijzonder zorgelijk.

IBEX-35 index vanaf 1994….pullback voltooid

 

 

 

 

Zolang de Spaanse IBEX-35 niet boven de meerjarige dalende weerstandlijn en boven de voormalige – inmiddels gebroken – stijgende steunlijn uitstijgt, is er geen uitzicht op een structurele verbetering. Immers, beurskoersen lopen doorgaans op de feiten vooruit, maar het lange termijn beeld suggereert dat er recent sprake is van een voltooide pullbackbeweging.

De Italiaanse MIB-30 index (vanaf 1998) nodigt ook nog niet uit tot optimisme….

 

 

 

 

Wanneer er voldoende vraag ontstaat naar goederen, er vervolgens meer mensen aangenomen moeten worden om deze goederen te maken en te vervoeren en te verkopen, tot het moment aanbreekt dat er te weinig mensen beschikbaar zijn om dit allemaal te bewerkstelligen, ontstaat er een opwaartse loon-/prijsspiraal en daardoor inflatie. Afgaande op de koersgrafiek van de CRB-Continous Commodity Index zien we de prijzen van grondstoffen sinds 1999 per saldo stijgen, maar sinds twee jaar weer dalen (zie grafiek):

CRB-index vanaf 1986 op maandbasis

 

 

 

 

De kans bestaat dat de vijfstructuur vanaf 1999 t/m 2011 een complete bullmarktfase impliceert gevolgd door een klassieke ABC-correctiegolfbeweging conform het Elliott Wave Principe. Zolang de meerjarige stijgende steunlijn langs de bodems van golf 2 en golf 4 niet neerwaarts wordt doorbroken is de lange termijn trend in stijgende grondstofprijzen intact. Zolang de dalende weerstandlijn niet opwaarts wordt doorbroken, is ook hier vooralsnog sprake van correctieve fase. Aangezien golf A met een nadere blik op de grafiek lijkt te bestaan uit een dalende vijfstructuur vanaf de top, moet rekening worden gehouden met een nieuwe neerwaartse beweging in golf C.

Shanghai Composite index vanaf 1997 op maandbasis….

 

 

 

 

De Chinese Shanghai Composite index noteert nu op ongeveer dezelfde stand als in 2001 en vertoont sinds de top in  2007 een verontrustende koersontwikkeling. De recente opleving boven de dalende weerstandlijn is bemoedigend, maar voor betere tijden is nu een uitbraak nodig boven de hoogste koerstop van dit jaar.

 

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Europse DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Amerikaanse S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT