Geen brandhaarden meer?

Na Cyprus is duidelijk geworden dat in geval van faillissementen in de banksector niet alleen de aandeelhouders en obligatiehouders, maar ook de spaarders hun vermogen in rook zien opgaan. Er zal nog veel krakkemikkig hout uit de banksector moeten worden verbrand om de financiele sector weer vruchtbaar te krijgen (volgesn Willem Buiter, hoofdeconoom Citigroup). Denk aan 1000 tot 3000 miljard euro.

U hoeft geen topeconoom te zijn om te begrijpen dat de Europese unie een smeulende brandhaard is, waar de toeschouwers (lees: de Europese burgers) steeds minder vertrouwen in de overheid (politiek) krijgen. Cyprus mag dan wel geen blauwdruk worden genoemd, maar iedere spaarder in Europa weet nu hoe betrekkelijk het begrip ‘veilig’ is als het gaat om het stallen van spaargeld. De economische problemen blijven onverminderd groot en lijken zelfs toe te nemen. Het Franse begrotingstekort over 2012 is met 4,8% ruim verwijderd van de doelstelling. Het beschikbaar inkomen in Nederland kreeg vorig jaar de grootste tik in minimaal 30 jaar en verbetering is niet in zicht. Italie is de derde economie van de eurozone en wordt geconfronteerd met een politieke patstelling om maar niet te spreken over de anti-Germaanse retoriek richting Duitsland. Spanje heeft Brussel gevraagd om het begrotingstekortplafond naar 6% te tillen, omdat de Spaanse economie de sterkste daling sinds het begin van de crisis te wachten staat.

Desondanks beweren sommige media dat er geen brandhaarden meer zijn. Het gaat misschien wat ver, maar de vergelijking met Colijn’s uitspraak in maart 1936 ‘Gaat u maar rustig slapen’ dringt zich op. De stappen die vorige week zijn gezet in Cyprus kunnen aanleiding geven tot een ruw ontwaken uit een mooie droom.

Wie een blik werpt op het koersgedrag van de euro (zie besloten deel), ziet aan de hand van de koershistorie (teruggerekend naar 1986) waar de Europese munteenheid zich nu bevindt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De euro vertoont alle kenmerken van een imposant topvormingspatroon.

Maar er is meer…

Afgelopen weekend werd in de wekelijkse asset-allocatie analyses een relatieve verbetering gesignaleerd van wereldwijd vastgoed ten opzichte van wereldwijd aandelen.

SPDR Dow Jones Global Real Estate vanaf 2009 op weekbasis (+ relatieve sterkte versus iShares MSCI All Countries World Index).

 

 

 

 

Hoewel beide asset classes in een stijgende trend bewegen (zie performancechart in het midden van de koersgrafiek) weten we dat de relatieve wijziging vorig jaar en het jaar daarvoor voorafging aan een koerscorrectie op de aandelenmarkten. De indicatoren (zie besloten deel) geven additionele informatie over de opwaartse kansen en neerwaartse risico’s.

De Amerikaanse S&P 500 index sloot het eerste kwartaal af op de hoogste slotstand ooit. De koerstoppen uit 2000 en 2007 worden opwaarts gepasseerd. Zal deze uitbraak aanleiding geven tot een nieuwe ‘secular bull market’, zoals we gezien hebben in de periode 1982 t/m 2000 ?

En wat betekent het omgekeerde (H)oofd(S)chouderpatroon in het beroemde rentecontract op de 10-jarige Duitse staatslening? Zou het kunnen zijn dat de financiele markten voor ons een boodschap te melden hebben?

In elk geval wil ik u wijzen op een column over beleggen in Turkije. Het lijkt gek…gelegen nabij Syrie, Griekenland en Cyprus…de Turkse aandelenmarkt presteert beter dan u vermoedt.

 

 

 

 

 

 

Via bijgaande link kunt u kennisnemen van een interessante groeimarkt: http://www.beurseffecten.nl/turks-fruit

 

Voordat u verder leest…

de nieuwe wekelijkse editie van LOEF Timing, Trends & Tactics is zojuist uitgekomen.

U kunt het rapport hiernaast downloaden: LOEFTTT010413

EUR/USD vanaf 1996 op maandbasis + 20/120MA

 

 

 

 

In de EUR/USD grafiek op maandbasis is er sprake van een ‘dead cross’ tussen het 20-maands en 120-maands koersgemiddelde. Deze dodelijke kruising illustreert een toenemend neerwaarts krachtenveld ten nadele van de euro. Het (H)oofd(S)chouderpatroon dat eerder werd getoond is weliswaar een langgerekt proces, maar dat wil niet zeggen dat de druk op de euro nu afneemt. Integendeel zelfs.

Voor wat betreft de vraag/aanbodkrachten in staatsleningen van Europese landen (zie overzicht iBoxx Bonds / benchmark Nederland) valt in het overzicht hieronder op dat Duits en Fins schuldpapier relatief beter presteren dan Nederlands schuldpapier, echter de verzwakkingen in Italiaans en Spaans schuldpapier (zie neerwaartse bijstellingen korte termijn trend) zijn niet te negeren.

 

 

 

 

 

 

Verkoopsignalen doen zich voor Fins, Frans, Iers en Spaans schuldpapier en de Eurozone als geheel verzwakt.

Een (H)oofd(S)choudertop in de Italiaanse iBoxx EUR Sov. Italy Index 10+yr (= topvorming in Italiaans staatspapier)

iBoxx EUR Sov. Spain index Overall Price vanaf 2004….een ‘mislukte uitbraak’-poging (= test meerjarige weerstandlijn / ‘bull’trap)

 

 

 

 

iBoxx EUR Sov. France Index 10+ yr vanaf 2004 + RSI (negatieve divergentie vertraagt opwaarts momentum)

 

 

 

 

iBoxx EUR Sov. Eurozone overall index vanaf 2004 (+ negatieve divergentie RSI)

 

 

 

 

Het kraakt behoorlijk in de Europese obligatiemarkten. Niet alleen bevinden zich enkele obligatie-indices op weerstandniveaus, maar is er ook sprake van een vertraging in het opwaartse momentum, waardoor rekening gehouden moet worden met een neerwaarte draai (lees: oplopende renteniveaus).

BUND FUTURE VANAF 2004 + Directional Movement Indicatoren

 

 

 

 

Het omgekeerde (H)oofd(S)chouderpatroon + aantrekkend momentum in de positieve directional movement indicator op weekbasis wijst in de richting van een opwaartse koersuitbraak van de Bund future. Het geheel overziende lijkt er een geldstroom richting Duits staatspapier afkomstig uit Spanje, Italie en Frankrijk.

 

 

Hieronder volgen de dagelijkse trendoverzichten

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Europese DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

Trendstatus Amerikaanse S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen

 

 

 

 

 

 

Deze publicatie wordt later vandaag verder bijgewerkt met een downloadlink naar de wekelijkse nieuwsbrief Timing, Trends & Tactics