Panicos ?

Zondagavond 24 maart 2013 even voor 22.00 uur. In Brussel wordt vergaderd over een oplossing voor de financiele veenbrand op het eiland Cyprus. Er bestaat een kans op ‘cundiria el panico’. Er kan overal paniek uitbreken. De geloofwaardigheid van het financiele systeem, vertegenwoordigd door de Centrale banken, staat steeds meer op losse schroeven. Panicos Demetriades, de president van de centrale bank van Cyprus, moet proberen een bankrun te voorkomen.

De geloofwaardigheid van de politici komt in steeds meer landen ter discussie. In de Verenigde Staten liggen de republikeinen en democraten elkaar voortdurend dwars. In Nederland verliezen de PVDA en VVD volgens een recente peiling het draagvlak van de kiezers. De spanningen in de wereld nemen tegelijkertijd toe, hetgeen juist vraagt om krachtig leiderschap. En dat laatste herbergt mogelijk ongewenste effecten. De problemen tussen noord- en zuid-Korea, het gedonderjaar over een paar eilanden waar Japan en China over steggelen, de burgeroorlog in Syrie, de nucleaire dreiging van Iran richting Israel, de zgn. ‘lente’ in het Noord-Afrikaanse landen die eerder aangeduid zou moeten worden als ‘winter’ gelet op de religieuse stammenstrijd en dan de reactie van Rusland richting Europa afhankelijk van wat er in Brussel straks wel/niet wordt besloten…plus wat u verder allemaal dagelijk aan slecht tijding kunt vernemen…de beleggers hebben genoeg redenenen om op hun hoede te zijn.

Vanuit een technische bril bekeken zou de situatie het best bekeken moeten worden zonder kennis van al hetgeen hierboven is vermeld. Alle informatie wordt immers door de markten terstond verdisconteerd, dus lijkt het raadzaam om gewoon te kijken naar de charts en enkel en alleen de charts. U heeft immers geen enkele invloed op de volgende actie of reactie van al die andere mensen die net als u voor het TV- of internetscherm proberen slimmer te zijn dan de rest.

LOEF Technische Analyse veronderstelt dat het uw vrije keuze is om wel/niet deel te nemen aan het beursspel en u vervolgens zelf keuzes dient te maken waarin u wel of juist niet posities inneemt. Vanuit de traditionele benadering om ‘laag’ te kopen met de intentie ‘hoog’ te verkopen is er een simpele tip:

FOCUS op de stijgende trends en mijdt zijwaartse of dalende trends.

Omdat aan al het goede vroeg of laat om uiteenlopende redenen een einde komt aan de stijgende trends, zult u voor uzelf de vangrail moeten bepalen om op de ingeslagen weg te blijven rijden. Hanteert als vuistregel een afstand tussen de aanschafwaarde van uw belegging en de stop loss grens een marge van ca. 7-8%, omdat u ongeveer eenzelfde percentage nodig heeft om weer ‘break-even’ te komen als u de vangrail raakt. Schiet u door deze marge heen, dan wordt het steeds moeilijker om uit het ravijn te klimmen waar u mogelijk in terecht komt.

Er gaat helaas geen alarmbel op het hoogste niveau om het feestgedruis te verlaten, maar met een beetje voorbereiding kunt u wel de ‘signalen’ oppikken, wanneer het moment daar is om uw spreekwoordelijke zegeningen te tellen. Dat probeert de heer Panicos ook te doen.

 

 

 

 

 

 

 

 

De moraal van dit verhaal…maak uw eigen handelsplan met ‘entry’- en ‘exit’-regels, voordat anderen dat voor u gaan bepalen!

In het besloten deel van deze website treft u de trendoverzichten aan op basis van beurskoersen afgelopen vrijdag 22 maart jl. op grond waarvan u kunt afleiden welke trends (nog) positief zijn en welke niet meer. Het enige dat u nog hoeft te doen is voor uzelf bepalen of uw belegging onder de actuele bekende omstandigheden zich in de voor u gewenste richting bewegen of niet. Wie zich bereid toont zich aan te passen aan de veranderingen op basis van handelsregels hoeft/kan/zal niet in paniek raken, wanneer hij/zij van tevoren heeft nagedacht over de criteria om een beleggingspositie in te nemen en/of te sluiten.

Laatste informatie om 23:40 uur…zie http://fd.nl/economie-politiek/762734-1303/overleg-eurogroep-over-cyprus-escaleert

Elke week wordt op basis van een vijftal ‘Exchange Traded Funds’ bekeken wat de trend is in de verschillende beleggingsvormen, zijnde aandelen, obligaties, vastgoed, grondstoffen en goud.

ETF Asset Allocatie

 

De iShares MSCI All Countries World Index (aandelen) is favoriet gevolgd door beursgenoteerd vastgoed (SPDR DJ Global Real Estate), omdat deze twee beleggingsvormen in stijgende trend bewegen. In de afgelopen week werden in deze asset classes verliezen gemaakt, terwijl de iShares Barclays Aggregate Bond Fund en SPDR Gold Trust in waarde stegen. Beleggers hebben per saldo winst genomen in de risicovollere zakelijke waarden. Deze bewegingen hebben nog niet geleid tot wijzigingen in de trendfasen ten opzichte van de voorgaande weken.

Iets na 23:00 uur zondagavond wordt de valutahandel in EUR/USD weer actief (zie bijgaande chart om 23:02 uur).

 

 

 

 

In de hierboven afgebeelde candlestick-chart van EUR/USD zien en roodgekleurde candles. De EUR/USD noteert onder het 20-daags koersgemiddelden en het 20-daags koersgemiddelde noteert onder 120-daags koersgemiddelde. De trend is recent gewijzigd van stijgend naar dalend. De valutamarkt geeft hierdoor aan dat de euro minder aantrekkelijk wordt beschouwd dan de US-dollar.

ETF’s genoteerd in euro’s met iShares World respectievelijk iShares N-America (zie witte velden) als benchmark t.o.v. overige regio’s.

 

 

 

Ten opzichte van de iShares World presteren Noord Amerika en Japan gunstig en daar komt nu ook de region Asia-Pacific bij. Duidelijk is dat Japan in de afgelopen weken de beste prestaties laat zien (zie plussen in komen -1 t/m -10). Het probleem van Japan volgens het overzicht hieronder is de ‘overbought’-waardering in de RSI en Stochastics. ‘Laag kopen’ is nu niet mogelijk.

 

 

In het trendfase model zien we binnen de stijgende en dalende trend vorig week tegengestelde bewegingen. Dat wil zeggen, koerscorrecties binnen stijgende trends en herstelbewegingen binnen dalende trends.

 

 

 

 

 

In hoeverre de tegengestelde bewegingen tot een trendwijziging zullen leiden is thans ongewis. De ‘markt’ lijkt vorige week voorzichtiger te worden. E.e.a. blijkt ook uit de landenmatrix, waar recent nog (bijna) alle lokale indices in stijgende trends zaten, maar dat is na afgelopen week behoorlijk veranderd na de oplopen koersverliezen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veelzeggend over de perspectieven in de markt ten aanzien van een (eventuele) economische opleving is het sectoroverzicht van Europese en Amerikaanse hoofdsectoren. De Europese olie-/gassector is uitgedoofd en de Basic Resources boeken fors verlies. Het vertrouwen in de Europese banksector blijkt snel af te nemen.

Trendfase Europese & Amerikaanse hoofdsectoren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De defensieve sectoren werden opgezocht.

Afgelopen week werd er winst genomen in katoen na de relatief sterke opleving in de afgelopen weken.

 

 

 

 

 

 

 

De Japanse yen werd afgelopen week goedkoper t.o.v US-dollar en euro. Het grootste valutapaar EUR/USD bevindt zich in een dalende trend (let op…oplevingen zijn mogelijk tot ca. EUR/USD 1,33).

Hieronder volgen de trendoverzichten

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Dow-30 stocks

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

 

Het wekelijkse ETF-researchrapport wordt in de loop van maandag 25 maart verzonden.

EINDE BERICHT