De geest uit de fles

Verbeelding is een krachtige inspiratiebron. Het idee dat een overheid zomaar een bank kan nationaliseren of banktegoeden bevriezen of betalingsverkeer bij wetgeving of maatregel kan stilleggen. Of denk aan de goudvoorraad ondergebracht bij een vreemde mogendheid die op het ene moment nog je partner was in een alliantie, maar op het andere moment noodgedwongen de bezittingen ontvreemdt. Klinkt vreemd, maar bestudeer het verleden en fantasie en werkelijkheid liggen soms dicht bij elkaar.

U heeft de paniek omtrent Cyprus gemerkt. Wat betekent Cyprus nu voor de gemiddelde Nederlander? Of Griekenland voor Europa? of Zuid-Korea voor de Verenigde Staten en Noord-Korea voor China? De Falklandeilanden voor Argentinie of het Verenigd Koninkrijk. Uiteindelijk draait alles om perceptie. En als die perceptie voorstelbaar is, dan kunt u raden wat dit kan doen met het publiek of de media. En de media vergroot alles, dus het is zaak om hoofd- en bijzaak goed af te wegen. Voor hetzelfde geld slaat de balans de goede kant uit….of juist niet.

De geest is uit de fles en de (monetaire) autoriteiten doen er alles aan om de (boze) geesten te bezweren.

De trendoverzichten worden morgen bijgewerkt. Feit is dat de S&P 500 index en de DAX-index met de hoogtepunten uit 2007 worden geconfronteerd.

De S&P 500 index is op weekbasis ‘overbought’ geraakt.

 

 

 

 

DJ Stoxx 600 index op weekbasis + RSI

 

 

 

 

De Noord-Amerikaanse en Europese aandelenmarkten zijn op weekbasis ‘overbought’. Dat wil niet zeggen dat de beurskoersen niet verder kunnen doorstijgen, maar wel dat de bewering dat aandelen ‘goedkoop’ zijn nogal discutabel is. Er is in de afgelopen weken genoeg argumenten aangevoerd om voorzichtig te zijn.

Een ander argument om voor aandelen voorzichtigheid te betrachten is het fenomeen van de gap. Deze koershiaten ontstaan doorgaan in situaties waarbij marktpartijen onverwacht op het verkeerde been worden gezet. Meestal worden deze hiaten in de koersgrafiek op een later moment weer gesloten. Soms duurt dat wel een maand, maar bedenk….de zwaartekracht zorgt ervoor dat zorgvuldig opgebouwde winsten soms ‘overnight’ vervliegen als een geest uit de fles.

DJ Eurostoxx 50 in 2013

 

 

 

 

EINDE BERICHT