Kondratieff winter tot 2016

Slecht nieuws voor degenen die op basis van de nieuwe recordniveaus in de Dow Jones Industrial Average en Dow Jones Transportation Average de hoop gevestigd hebben op een aantrekkende Amerikaanse economie en bijhorende stijgende aandelenkoersen. Toegegeven, de recente onderlinge bevestiging van nieuwe recordsniveaus in beide indices is in klassieke technische analyse officieel een teken van kracht en dus positief. En toch is er slecht nieuws te melden.

In het besloten deel kunt u een tweetal rapporten downloaden, waarin u trendanalyses aantreft die vraagtekens stellen bij de recente recordrace op Wall Street. Nadrukkelijk dient te worden vermeld dat LOEF niet(!) de wijsheid in pacht pleegt te hebben, maar wel kan terugblikken op momenten in het verleden, waar ook grote weerstand en/of ongeloof tegen kille technische analyses bestond.

 

 

 

 

 

Eind jaren negentig – om precies te zijn op 23 september 1999 – werd een Dow Theory ‘bear’marktsignaal afgegeven. Dit signaal voor een belangrijke marktomslag werd in een technische analyse column destijds toegelicht in een kwartaalbericht ‘oktober 1999’ uitgebracht door Crediet & Effectenbank (later CenE Bankiers) in Utrecht (met medewerking van ondergetekende).

De technische analyse uit oktober 1999 kunt u downloaden: CenE Bankiers oktober 1999

Op 21 september 1999 werd naar aanleiding van een artikel in het weekblad Barron’s (22 maart 1999) de inzichten van chartist Peter Eliades serieus genomen omtrent de aanname dat de Dow Jones Industrial Average weleens voor meer dan 10 jaar geen wezenlijke vooruitgang meer zou boeken. Ook werd een top geanalyseerd op basis van het Elliott Wave Principe. Wat verder bijdroeg aan een weerstand tegen een verder veronderstelde opmars van Wall Street was de invloed van de seizoensinvloeden van de Kondratieff golven. Gelijk aan het proces van groei en verval in de natuur werd een schets gemaakt waarin een economische winter van ca. 17 jaar zou aandienen. Het was in die periode dat er gesproken werd over een ‘NEW ERA’, hetgeen vrijwel altijd samenvalt met een overspannen markt vol van illusies. Deze schets kunt hier downloaden: kondratieff 1999

Inmiddes zijn we in de 17 jarige wintercyclus ca. 13 jaar onderweg. Een bijgewerkte koersgrafiek visualiseert de overgangsmomenten tussen de veronderstelde Kondratieff seizoenen.

 

 

 

 

In de koersgrafiek van de Dow Jones Transportation Average is op kwartaalbasis een ontwikkeling zichtbaar die doet denken aan eind 1972. Terwijl de Dow Jones Industrial Average destijds uitbrak naar nieuwe hoogtepunten faalde de transportindex hierin. Nu is dit anders, maar de relatieve sterkte index en afgeleide gemiddelde dwingen toch aandacht voor ‘bad news’. De afloop kunt u immers zien in het besloten deel van deze site.

DOW JONES TRANSPORTATION AVERAGE op kwartaalbasis vanaf 1929 + RSI (en afgeleid gemiddelde).

 

 

 

 

Het afnemende momentum (lees: negatieve divergentie) op kwartaalbasis in de transportindex staat niet op zichzelf. Raadpleeg bijgaande researchrapporten die afgelopen weekend zijn opgesteld, waarvan een exemplaar in opdracht van Theodoor Gilissen Bankiers.

Download TGB Bulls, Bears & Shares: BBS110313

Download LOEF Timing, Trends & Tactics: LOEFTTT120313

Wanneer u de research heeft gelezen dan begrijpt u dat Wall Street (en de rest van de wereld) op een tikkende financiele tijdbom leeft, waarvan het nog maar de vraag is of de Federal Reserve en/of Amerikaanse politiek in staat is om deze bom via wetgeving of het huidige stimuleringsbeleid onschadelijk kan maken.

Tot slot rest het enige dat we kunnen doen het monitoren van trends en veranderingen in trends en hiernaar handelen.

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Twee dagen voor 23 september 1999 werd