Koude start ?

Afgelopen week werd een klassieke Dow Theory ‘BUY’-signaal afgegeven, nadat de Dow Jones Industrial Average in navolging op de Dow Jones Transportation Average een nieuw recordniveau vestigde. De S&P 500 index noteerde eind vorige week boven 1550, hetgeen sinds 2000 en 2007 niet meer is voorgekomen. Alleen duurde in 2000 en 2007 het uitzicht boven 1550 hooguit een week. De Dow Theory ‘BUY’-signaal loopt het risico van een koude start.

Beleggers in de AEX dienen ook te kijken naar de Duitse DAX-index. Ook hier loopt de beursgraadmeter tegen de hoogtepunten uit 2000 en 2007 aan.

DAX-index vanaf 1999

De negatieve divergentie in de DAX maakt een opwaartse uitbraakpoging ‘verdacht’. De maand maart heeft significante draaimomenten opgeleverd in 2000 (denk aan de recordniveaus destijds in de Nasdaq Composite en S&P 500 index) en ook significante draaimomenten in maart 2003 en maart 2009 (tijdens het noteren/testen van meerjarige dieptepunten). Bedenk dat een steun een steun is en een weerstand een weerstand totdat het tegendeel wordt aangetoond. De hele wereld kijkt in de komende uren/dagen (zeg: deze week) of de uitbraakpoging in de S&P 500 index deze week doorzet of niet. Er is alle reden om te twijfelen over de duurzaamheid van het ‘koop’signaal in de Dow Jones Industrial Average. Hieronder ziet u waarom:

Dow Jones Industrial Average op kwartaalbasis

Het momentum in de Amerikaanse Dow Jones Industrial Average heeft dezelfde karakteristieken als in het voorjaar van 1973 en maart 1937. Vanaf de top in maart 1937 verloor de Dow Jones index destijds 50% van haar waarde en het verlies na de top begin 1973 bedroeg -46%. Alle reden om als trendvolger de vinger aan de spreekwoordelijke pols te houden.

De update verschijnt in de loop van vandaag…op dit moment (11:57 uur) wordt de update voorbereid. Een ogenblik geduld a.u.b. ….onder de huidige marktcondities is geduld een schone zaak.

De trendoverzichten hieronder weerspiegelen een momentopname van de actuele situatie (slotkoersen vrijdag 8 maart 2013).

 

Los van alle marktbeschouwingen kunnen we – naar het oordeel van LOEF Technische Analyse – het beste de trend respecteren en – al naar gelang de beleggingshorizon en risicobereidheid – grenzen stellen aan de maximale termijn of prijsbeweging, waarbinnen we opereren. Op dit moment bewegen aandelen in absolute en relatieve zin het sterkst, gevolgd door internationaal beursgenoteerd vastgoed. De grondstoffenindex oogt kwetsbaar en vastrentende waarden en edele metalen bewegen in dalende trends.

In het relatieve sterkte overzicht op weekbasis laat de iShares MSCI All Countries World index zien hoe de andere vier asset-classes achterblijven. Bij de SPDR Gold Trust zien we de andere vier categorieen juist outperformen.

 

 

 

 

 

 

 

De regionale iShares genoteerd in euro’s vertonen unaniem stijgende trends, echter…de iShares World noteert samen met enkele andere iShares ‘overbought’-waarderingen in zowel de RSI als in de Stochastics. De risico’s op een tegengestelde beweging zijn dan ook relatief groot voor wat betreft de korte termijn.

 

 

De beleggingscyclus vertoont het volgende beeld:

 

 

 

 

 

Trendcyclus lokale aandelenindices.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendcyclus Europese & Amerikaanse hoofdsectoren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendcyclus grondstoffen futures