Berichten uit Duitsland

Vandaag worden in Duitsland de fabrieksorders bekend gemaakt en wordt er ook weer vergadert door de Europese Centrale Bank over een rentebesluit. In afwachting van deze informatie zullen we allen weer ‘geprikkeld’ worden tot allerlei bezonnen of onbezonnen acties, al naar gelang er handelsplan/filosofie wordt gehanteerd. In technisch opzicht valt er vooruitlopend op de nachrichten uit Duitsland het volgende te melden.

Wat in de eerste plaats opvalt is het koersgedrag van het termijncontract op de Duitse 10-jaar’s staatslening, de bund future. Sinds een aantal maanden zien we een proces van hogere bodems en hogere toppen ontstaan en dat is op z’n zachtst gezegd opmerkelijk. Wat de fundamentele oorzaak ook moge zijn, er tekent zich een stijgende driehoek af en deze koersformatie is in aanleg ‘bullish’. Wat verder opvalt is de bijna volledig voltooide omgekeerde (H)oofd(S)chouderformatie. Dit koerspatroon is een bullish continuatiepatroon. Kortom, op basis van traditionele technische analyse (lees: chartreading) is er toenemende belangstelling voor Duits schuldpapier.

Bund future vanaf 2009

 

 

 

 

Ook via de ‘objectieve’ trendvolgende benadering volgens LOEF (= combinatie beurskoers + afgeleide 20/120-daags simpel koersgemiddelden) is de trend in Duitse obligaties stijgend (zie onder).

 

 

 

 

 

In de afgelopen jaar acteerde de bund future als vluchthaven voor beleggers die uit aandelen vluchten als er weer eens onrust in de financiele markten ontstond. Obligatiebeleggers hebben naar verluid een betere neus voor het ruiken van risico’s dan aandelenbeleggers en het is deze ervaring die o.a. gemengde gevoelens oplevert voor wat betreft de toekomstperspectieven van de Duitse DAX-index. Kijkt u even mee….

DAX in 2000

 

 

 

 

DAX in 2007

 

 

 

 

DAX vanaf 2012

 

 

 

 

 

 

De relatieve sterkte (= ‘momentum’) vertelt ook iets over de kracht van de Duitse aandelenmarkt. De boodschap leest u in het besloten deel.

Om volledige publicaties in te zien dient u ingelogd te zijn.

Heeft u een inlognaam klik dan hier.
Heeft u nog geen inlognaam klik dan hier om u te registeren.

Heeft u vragen of verzoeken, dan kunt u deze mailen via de contact pagina.

Edward Loef
Certified Financial Technician