Lenders of last resort

De Amerikaanse Dow Jones Industrial Average is op een nieuw ‘all time high’ gesloten (14.253,77). De Dow Jones Transportation Average sloot ook op een nieuw record. Wanneer deze twee beursindices op slotkoersbasis elkaars richting bevestigen, dan is er in de klassieke Dow Theorie sprake van een ‘Bull Market’ confirmation. Positief nieuws voor de Amerikaanse economie, want de beurskoersen lopen doorgaans op de feiten vooruit.

De S&P 500 index noteert bij een indexstand op 1539,70 om en nabij de koerstoppen uit 2000 en 2007 (zie grafiek op dagbasis vanaf 1997)

 

 

 

 

LOEF Technische Analyse begrijpt het optimisme en vooral ook de hoop op betere tijden. Deze hoop is echter gebaseerd (volgens de media) op de stimuleringsmaatregelen van de Federal Reserve in de Verenigde Staten en het opendraaien van de geldkranen in Japan en China. De aandelenmarkten leven dankzij het infuus van de centrale bankiers. De centrale bankiers worden ook wel aangemerkt als ‘LENDERS OF LAST RESORT’.

David Wessel schreef ooit een boek ‘IN THE FED WE TRUST’ en ‘Ben Bernanke’s War on the Great Panic’. Hoe zorgen de Centrale Bankiers ervoor dat het vertrouwen om financiele chaos te voorkomen daadwerkelijk wordt voorkomen?

De Dow Jones Industrial Average steeg op 14 november 1972 boven de magische 1.000-puntengrens (zie koersgrafiek 1962 t/m 1974) en steeg in de daarop vier volgende weken door naar 1042,44.

 

 

 

 

Wat vaak gebeurt na een opwaartse uitbraak is een pullback-beweging, waarbij het HEEL ERG BELANGRIJK(!) is dat de twijfelaars onder ons (…LOEF is thans sceptisch…) deze correctie aangrijpen om te participeren op verwachte verdere koersstijgingen. Voordat er sprake kan zijn van een pullback-beweging zal de uitbraak eerst met een foutmarge van 3% of meer ‘bevestigd’ moeten worden. In dit kader is de Dow Theory thans bemoedigend.

In 1972 viel de Dow na een uitbraakmarge van 4% terug naar de voormalige weerstand gevormd door de koerstoppen in de jaren zestig. Hierop volgde destijds een nieuwe herstelpoging en had de stijgende trend moeten continueren.

 

 

 

 

Ingezoomd bleek de opwaartse uitbraak achteraf beschouwd de inleiding(!) voor een ‘bull trup’ ofwel ‘mislukte uitbraak’. Wat in elk geval duidelijk uit de grafiek november 1972 t/m februari 1973 blijkt is een verlies aan momentum. De relatieve sterkte index (RSI) bevestigt het proces van hogere toppen niet. Negatieve divergenties zijn klassieke waarschuwingssignalen voor een naderend einde van een trend (en niet zelden derhalve een trendomslag). In de Dow Jones Industrial Average zien we een vergelijkbare negatieve divergentie in 2012 twee keer voorafgaan aan een correctiefase. In tegenstelling tot april en oktober 2012 presteert de Dow Jones Industrial Average nu wel hogere toppen te fabriceren, waardoor de ‘spanning’ is te snijden omtrent de vraag hoe het nu verder zal gaan…..

Dow Jones Industrial Average vanaf 2012 +  RSI 

 

 

 

 

De uitbraak in de Dow Jones Industrial Average is derhalve ‘verdacht’. In gewoon Nederlands: ‘ik vertrouw dit niet’.

De relatieve sterkte op kwartaalbasis – de krachten die van belang zijn voor lange termijn beslissingen – vertoont in de Dow Jones Industrial Average een vergelijkbare conditie met die van eind 1972.

Dow Jones Industrial Average op kwartaalbasis vanaf 1929 op kwartaalbasis + RSI

 

 

 

 

In januari 1973 dreigde er een constitutionele crisis in het Amerikaanse congres. Nu is er een enorme discussie in de V.S. gaande over wat Washington ‘Sequestration’ noemt. U kunt over dit onderwerp het beste overige mediabronnen raadplegen. In elk geval leidt het begrotingstekort nu tot verhitte discussies omtrent de gevolgen voor de militaire macht van de United States of America als ‘empire’ van de wereld. Aandelen uit de wapen/defensieindustrie (denk hierbij aan Lcokheed Martin Corp., Northrup Grumman Corp., General Dynamics Corp., Raytheon Co.) liggen onder druk. De Europese defensiewaarden ‘schieten de lucht in’ sinds begin deze maand (NB LOEF Technische Analyse belegt niet in deze aandelen).

Waar de Federal Reserve in toenemde mate onder druk staat om de rol als ‘lender of last resort’ te vervullen, daar loopt Washington tegen de grenzen aan wat mogelijk is om de militaire en economische macht te behouden. Wat in elk geval benadrukt moet worden is de koersgrafiek afkomtig uit de Stock Traders Almanac met een koersprojectie voor de komende jaren. Deze is te zien in het besloten deel van deze website.

Twee jaar geleden werd op basis van lange termijn cycli door Hirsch Stock Trader’s Almanac via de blauwe lijn een koersprojectie afgegeven voor het toekomstig koersverloop van de Dow Jones Industrial Average. In de afgelopen twee jaar blijkt de Dow Jones Industrial Average zich uitstekend te gedragen conform de uitgestippelde route.

 

 

 

 

 

 

Bron: Hirsch Stock Traders Almanac

Indien de geschiedenis zich herhaalt, dan mag in de komende twee jaar een nieuwe beurscrisis worden verwacht, waarbij de Dow Jones Industrial Average ruim 40% van de waarde verliest (als de statistieken afkomstig uit de vorige eeuw worden gevolgd). De uitgestippelde route sluit perfect aan bij hetgeen hierboven in het publieke deel is besproken en getoond. Volg daarom niet alleen de Federal Reserve, maar kijk ook naar de impasse in de Amerikaanse politiek. Wanneer leiderschap ontaardt in ruzies, eindeloze debatten zonder oplossingen, e.d. dan raakt het geduld onder het publiek op en/of neemt het vertrouwen in de autoriteiten waar alle hoop op is gevestigd af. U kunt dan zelf raden naar de afloop.

Vandaag publiceert Het Financieele Dagblad een artikel over Martin Edward Zweig:

 

 

 

Omdat u als ‘doe-het-zelver’ graag op de beurs wil winnen, hieronder treft zijn gouden tips voor koopbeslissingen….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Natuurlijk zijn er ook ‘Rules voor selling’….

 

 

 

 

 

 

TIP voor ‘long only’-beleggers…concentreer u op de richting van de stijgende hoofdtrends (kolom LT) en kijk bij voorkeur naar de outperformers (kolom RS voorzien van een plus +). Alles wat niet voldoet aan het principe van een stijgende trend voegt geen waarde meer toe en drukt op het totaal resultaat. Mijdt daarom waarden in dalende trends en/of underperformers.

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20 index

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Dow-30

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen 

 

 

 

 

 

 

De updates zijn op basis van slotkoersen d.d. 5 maart 2013 opgesteld. Als gevolg van een softwarecrash zijn de updates in de afgelopen 48 uur vertraagd/verhinderd. Excuses voor het ongemak.

EINDE BERICHT