Lokaas

Begin vorige maand – 1 februari 2013 – steeg de Amerikaanse Dow Jones Industrial Average boven de magische 14.000-puntengrens. ‘The Great Rotation’ vanuit obligaties richting aandelen was de ‘talk of the town’. Een befaamde technisch analist (Louise Yamada / USA) concludeerde: ‘All systems go!‘. In het algemeen is niet verstandig om tegen de trend in te gaan. Toch gaf de daling een week geleden naar 13.784 aanleiding voor een contrageluid. Wall Street zou rijp zijn voor een correctie (Ralph Acampora / USA).

De plotselinge zwakte vorige week en het verrassende herstel daarna gaf aanleiding voor een ‘squeeze’. In een handelsdag ging op 25 februari jl. alle winst in de voorgaande drie weken volledig verloren en werd de laagste slotkoers van de maand gezet (in de Dow Jones Industrial Average). Binnen 48 uur draaide het sentiment en sloot de Dow weer op de hoogste koers van de maand. Misschien was er sprake van ‘window-dressing’ om de eindresultaten aan het einde van de maand zo gunstig mogelijk doen lijken…wie het weet, mag het zeggen.

Dow Jones Industrial Average vanaf 30 januari 2013 op uurbasis…

 

 

 

 

De maand februari is op z’n minst nerveus verlopen. Er is discussie in de wereld van technisch analisten of er nieuwe hoogtepunten zullen worden gezet of niet. De verdeeldheid tussen de bulls en de bears is groot. De actuele marktconditie lijkt eigenlijk nog het meest op ‘THE FISH MARKET’:

 

 

 

 

Ook vanuit een lange termijn perspectief is er eigenlijk sprake van een ‘fish market’.

 

 

 

 

 

In de afgelopen 12 jaar springt de S&P 500 index van  786 naar 1553 (in 2000) om onder water te duiken naar 768 (in 2002) om vervolgens weer lucht te happen op 1549 (in 2007) en daarna een vergelijkbare beweging te maken naar 666 (in 2009)  met wederom een sprong boven 1500 dit jaar. Koerstoppen gaan vergezeld met goed nieuws, koersbodems worden gemaakt bij slecht nieuws. In dit kader acteren zeer bullish of bearish coverstories altijd als lokaas om op het hoogte te kopen of op het dieptepunt te verkopen. Voorbeelden hiervan treft u aan in de koersgrafiek hierboven en hieronder:

Dow Jones Industrial Average vanaf maart 2012

 

 

 

 

 

De instroom van kapitaal in aandelenbeleggingsfondsen benaderde in de maand januari de recordniveaus uit 2000 en 2007 en achteraf weten wij waarin dit resulteerde. Afgelopen week meldden de financiele media dat beleggers het vertrouwen in de Fed terug hebben en dat de Amerikaanse consumenten ‘blaken van vertrouwen’.

In de S&P 500 index is een zgn. ‘broadening top’ zichtbaar in de grafiek van de S&P 500 index op uurbasis.

De ‘broadening top’ ofwel ‘megaphone’ wijst op toenemende verdeeldheid onder de bulls en de bears op Wall Street.

 

 

 

 

Waar de Dow Jones Industrial Avearage in de afgelopen dagen nieuwe hoogtepunten realiseert, blijft de breder samegestelde S&P 500 index achter. In Europa vertoont de DJ Stoxx 600 index sinds de jaarwisseling een ‘fish market’….

DJ Stoxx 600 index vanaf begin 2013 op uurbasis

 

 

 

 

Het is om en nabij belangrijke draaipunten in de markt niet zelden een goede gewoonte om de vissen even te voeren en rustig (toe) te kijken of ze willen bijten. Als de vissen niet thuis geven, dan pakken de hengelaars die naar rendement vissen hun spullen op en vertrekken. Als de vissen daarentegen wel willen bijten, dan lokt dat ongetwijfeld nieuwe vissers aan.

Tot slot nog dit…de maand maart blijkt in de geschiedenis niet zelden markante draaipunten te hebben opgeleverd. In Nederland geldt het gezegde ‘Maart roert z’n staart’. In het besloten deel kunt u een rapport downloaden dat vier jaar geleden werd gepubliceerd en waarin de historische betekenis van de maand maart wordt toegelicht:

Download researchpaper Bulls, Bears & Shares 2 maart 2009: MT020309

NB

De trendoverzichten op asset allocatie niveau worden als gevolg van een data-error op een later tijdstip vanavond gepubliceerd:

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

DOW-30 stocks

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Stoxx 600 sectoren