Herinneringen aan draaipunten

De Amerikaanse S&P 500 index sloot gisteren op 1515,90. Dit niveau is een fractie lager dan de maandslotkoers op 31 augustus 2000 (= 1517,68). De S&P 500 index bereikte in september 2000 een intraday hoogtepunt op 1529,94 waarna een ‘bear’markt werd ingeluid die 2,5 jaar duurde. Eind mei 2007 sloot de S&P 500 index op 1530,62. In de twee daarop volgende maanden verloor de beursgraadmeter 160 punten (= koerscorrectie van -10%). Wat is de boodschap?

Herinneringen. Eind september 2007 sloot de S&P 500 index op 1526,75 en daarmee kwam de weerstand rond 1530 weer binnen handbereik. De maand februari is bijna voorbij…nog een beetje window-dressing…en het kan zomaar zijn dat het hoogtepunt eerder deze maand van 19 februari op 1530,94 wordt getest of overschreden.

De blauwgekleurde horizontale lijn in de koersgrafieken op dagbasis in de hieronder geto0nde kalenderjaren 2007 en 2000 geven aan waar de S&P 500 index zich momenteel op bevindt. De rode lijn markeert het opwaarts potentieel richting de intraday koerstop rond 1550 uit 2000. De zwarte horizontale lijn geeft aan waar correctieve bewegingen in het verleden werden gesteund.

S&P 500 index in 2007

 

 

 

 

S&P 500 index in 2000

 

 

 

 

S&P 500 index in 2013 (t/m 27 februari)

 

 

 

 

Deze publicatie is niet opgesteld om u ervan te weerhouden om (Amerikaanse) aandelen te kopen (want de trend is immers opwaarts), echter de rendement-/risico-ratio ligt ongunstig. Het opwaarts potentieel bedraagt ten opzichte van de slotkoers gisteren ca. +2,5% terwijl het risico van een mislukte uitbraakpoging de kwade kans impliceert -10% in te leveren. Laat we het erop houden dat deze ratio niet uitnodigend is om nu in de aandelenmarkt te stappen.

Sterker nog…eind deze week (2 maart a.s.) is het vier jaar geleden dat in een technisch analyse publicatie, getiteld ‘Bulls, Bears & Shares’, uitgebracht door Theodoor Gilissen Bankiers ondergetekende een nogal tegendraadse conclusie trok:

 

 

 

De conclusie vier jaar geleden werd getrokken op basis van opmerkelijke draaipunten in de maand maart in de geschiedenis van Wall Street. De maand oktober is de andere maand die in de koershistorie van Wall Street een belangrijke rol speelt. Denk hierbij aan de koerstoppen in de S&P 500 index in maart 2000 en oktober 2007 en de koersbodems in oktober 2002, maart 2003 en maart 2009.

In het besloten deel van deze website is het uitgebrachte rapport van destijds te downloaden.

De S&P 500 index heeft nu de bovenkant bereikt van een meerjarige omvangrijke tradingrange. Een steun is een steun totdat het tegendeel blijkt en een weerstand is een weerstand totdat het tegendeel blijkt. Uitbraken uit de tradingrange zijn altijd verdacht, omdat u er gerust vanuit kunt gaan dat de gehele beleggingswereld mee koekeloert of de uitbraak geldig is of niet. Het is een spel tussen de ‘weak hands’ en de ‘strong hands’. Wie capituleert als eerste?

 

 

 

 

Tot slot…u heeft in de afgelopen week kennis genomen van enkele technische analyses waarin de ‘gulden snede’-verhouding / Fibonacci-ratio’s e.d. in de S&P 500 index onder de aandacht werden gebracht. In dit kader wijs ik u graag op de publicatie vandaag ‘grafiek van de dag’ en het begeleidende commentaar.

Download rapport Bulls, Bears & Shares 2 maart 2009: MT020309

Download rapport DE AEX Technician 2 augustus 2007: AEX020807

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50 stocks

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30 stocks

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Europese DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT