Wel of niet publiceren?

Technisch analyseren is zilver, Martin Edward Zweig is goud. U heeft in de afgelopen week kunnen vernemen dat ‘Marty’ Zweig – een befaamde chartist – is overleden. Een bibliotheek aan kennis is heen gegaan. Uit diep respect voor wat Zweig heeft betekent voor de carriere van Edward Loef zijn enkele citaten uit de ‘de doe-het-zelf-gids om de beurs te kloppen’ te belangrijk om niet te publiceren.

Het zal ongeveer in 1996 zijn geweest dat Loef de hand wist te leggen op de Nederlandse vertaling van Martin Zweig’s ‘Winning on Wall Street’ (zie onder).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een korte inleiding: Edward Loef werd op zijn 23e verjaardag op 19 oktober 1987 geprikkeld door de dramatische koersdaling op Wall Street (- 22,6%  in een dag). Martin Zweig had de crash van 1987 zien aankomen en boekte op die zwarte maandag 9% winst! Hoe hij dat flikte, leest u in zijn boek. Hoofdstuk 1 vertelt ‘waarom dit boek anders is dan alle andere beursboeken, en wat het voor u kan betekenen’.  In het volgende hoofdstuk ging Zweig in hoe en waarom hij in de aandelen en beursanalyse terecht kwam. Zijn verhaal bleek heel herkenbaar.

Nadat Zweig in hoofdstuk 3 inging op beursindices en hun betekenis, bleek hij een groot aanhanger te zijn van een monetaire indicator: “Volg de Fed“. Daarnaast bleek Zweig een rechtgeaarde aanhanger van het momentum, want zijn dringend advies luidde altijd “De trend is your friend“. Tegen de trend ingaan was volgens hem hetzelfde als afstevenen op een ramp, maar tegelijkertijd wist hij over het marktsentiment een nuancering te maken: “Wantrouw de massa“.

Even naar de praktijk. Afgelopen week zakten de beurzen weg toen bekend werd dat de Federal Reserve – de Fed dus – nadenkt over een aanpassing van het ‘quantitative easing’beleid. Wat schreef Zweig hierover in zijn boek destijds?

Het gaat er op de beurs al net zo aan toe als op een paardenrenbaan: geld houdt het boeltje draaiende. Het monetaire beleid is van een enorm belang voor de aandelenkoersen. Het monetaire klimaat (eigenlijk gewoon de richting die de rente uitgaat) en de politiek van de centrale bank bepaalt voor het grootste  gedeelte de trend op de beurs. Zulk een trend houdt meestal tussen 1 jaar en 3 jaar lang stand” (citaat uit hoofdstuk 4).

Voordat u verder leest, neem eerst de les uit hoofstuk 3 ter harte: “Als de inflatie stijgt, komen de aandelenkoersen onder druk en vermindert de werkelijke waarde van je belegging” (citaat Zweig). De bullmarkt op Wall Street is hoogbejaard als het QE-beleid van de Federal Reserve sinds 2009 in ogenschouw wordt genomen (zie onder):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om te begrijpen wat Qauntitative Easing inhoudt kunt u het beste de internetlink hieronder raadplegen:

http://www.youtube.com/watch?v=PTUY16CkS-k

Zweig had nog meer belangrijke inzichten. Zo waarschuwde hij voor de vier woorden ‘This time is different’. Zijn advies: ‘Trek je lessen uit de geschiedenis. Want de geschiedenis herhaalt zich steeds, zij het met kleine verschillen“.

Met deze boodschap wordt besloten om de volgende koersgrafiek(en) te publiceren.

 

 

 

 

Zweig’s voorspelling van een op handen zijnde crash drie dagen voor ‘Black Monday’ in 1987 had rechtstreeks te maken met zijn beurscrash-vergelijkingen met 1929, 1946 en 1962. Wanneer u de linkergrafiek op weekbasis van de Dow Jones Industrial Average vanaf 2011 bestudeert (inclusief de blauwe MACD op weekbasis) en deze koerspatronen vergelijkt met die van de daggrafiek vanaf begin 1946 (inclusief de blauwe MACD op dagbasis) dan begrijpt u waarom LOEF Technische Analyse niet wil zwijgen over de inzichten die Martin Edward Zweig heeft bijgebracht. Wel of niet publiceren is in dit kader geen vraag, maar een ‘must read’!

 

Vanzelfsprekend wilt u de afloop weten van het koersverloop in 1946…..

 

 

 

 

De geschiedenis herhaalt zich nooit helemaal exact, maar het rijmt vaak wel. ‘Deze keer is het anders’ is een vaak gehoorde uitspraak in beurskringen. ‘Als je dit gelooft, moet je er de gevolgen maar van dragen’ (citaat Zweig).

De gevolgen na afloop van de ‘ending diagonal’ (zie ook de column gisteren op deze website!).

 

 

 

 

De ‘bear’markt die in 1946 van start ging duurde drie jaar en daarmee tot de langste in de naoorlogse periode. Het gezaghebbende Amerikaanse beleggingsweekblad BARRON’s schreef op 4 februari jl. “At 14,009, the Dow is within a hair’s breadth of its all-time high, set in 2007′ en begon de coverstory met de volgende zinsnede: ‘The party is far from over’.

Afgelopen vrijdag sloot de Dow Jones Industrial Average op 14.000,57. Wat zou Marty Zweig nu zeggen over zoveel optimisme?

ZWEIG: “Ik volg ook de graad van optimisme en pessimisme op de beurs op de voet. Die geven in een erg vroeg stadium de beurstrends aan. Je zal ervan versteld staan hoe verkeerd de zogenaamde ‘visie van een expert’ kan zijn’.

 

 

 

 

 

The Financial Times besteedde afgelopen week aandacht aan het (rood)gekleurde optimisme en constateerde met enige zorg dat het actuele optimisme overeenkomt met belangrijke marktpieken in de S&P 500 index.

Aan de trendoverzichten wordt thans hard gewerkt….

DOWNLOAD researchrapport ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ 25 februari 2013: LOEFTTT250213

BELANGRIJKE MEDEDELING

De technische analyses die in deze publicatie en gisteren zijn gepubliceerd wijzen op een potentieel zeer markant draaipunt! De trendoverzichten die worden gepubliceerd houden geen rekening met de subjectieve interpretaties van Edward Loef in zijn rol van chartist. De koop-/verkoopsignalen komen op een mechanische wijze tot stand en zijn een momentopname. De signalen zijn uiteraard wel geprogrammeerd op basis van objectieve technische handelscriteria die bedoeld zijn om de chartist ‘bij de les’ te houden. LOEF Technische Analyse citeert Zweig: “De duurste vergissingen die ik in mijn carriere maakte, waren het gevolg van het niet opvolgen van de signalen van deze indicatoren“.  

Tot slot nog dit…”hetgeen me in september 1987 het meest angst inboezemde, was dat beleggers het bij elke kleine correctie over ‘koopgelegenheden’ hadden. Niemand was nog op zijn hoede bij een terugval. Een reden temeer, zo redeneerde ik, om put-opties te kopen’ (citaat Zweig).

ETF ASSET ALLOCATIE (in USD) o.b.v. slotkoersen 22 februari 2013:

 

Twee stijgende trends, twee dalende trends en topvorming in de iShares S&P GSCI Commodity-Indexed Trust (meer hierover in de nieuwsbrief LOEF Timing, Trends & Tactics).

Overzicht regionale ETF’s genoteerde in euro’s

 

 

In de afgelopen week verbetert de iShares Asia Pacific ten opzichte van de iShares China 25 en iShares Europe.  Japan neemt qua relatieve sterkte  sinds drie weken de eerste plek in ten opzichte van alle andere regio’s. Op de tweede plek staan nu de iShares N-America. De iShares World nemen een derde plek, waarna de iShares Asia Pacific volgt. Europa neemt een vijfde plek in gevolgd door de opkomende markten. De iShares China 25 is weggegleden naar de laagste ‘regionen’.

Matrix trendfase asset allocatie instrumenten

 

 

 

 

 

 

 

Matrix Trendfase Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matrix trendfase sectoren Europa en V.S.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matrix Grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Dow-30

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Europese sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Amerikaanse sectoren (op weekbasis)

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen (…data vertraging, excuses)