Short op de AEX-index

Afgelopen vrijdag (22 februari jl.) was Edward Loef te gast bij www.belegger.nl om zijn mutatie door te voeren in een externe modelportefeuille die wekelijks telkens van samenstelling verandert. Besloten werd om de door vakbroeder Royce Tostrams geadviseerde turbo long Euro Stoxx 50 van een week eerder (helaas met verlies) te verkopen en van de opbrengst een turbo short AEX 348 te kopen. De reden van deze 180-graden draai is eenvoudig te verklaren (zie grafiek).

AEX vana mei 2012

 

 

 

 

Een trend is intact totdat het tegendeel wordt bewezen. Ruim een week geleden was de stijgende steunlijn getrokken langs de bodems van de AEX in juni en november nog intact. Desondanks was er sprake van een verzwakking als gevolg van de koersdaling op 6 februari jl. onder het dieptepunt van 14 januari (< 347,34). Op 7 februari zette de daling door en daarmee werd de zwakte bevestigd. Immers, de bodem van 14 janauri jl. had als steun moeten fungeren en faalde hierin. Hierna consolideerde de AEX in een kleine bandbreedte om op dinsdag 19 februari een herstelpoging te ondernemen (slotkoers 347,63). Dit bleek het moment te zijn waarop de kopers van 14 januari jl. hun verliesgevende posities alsnog ‘break-even’ konden verkopen, hetgeen een dag later resulteerde in een nieuwe verkoopgolf.

Deze verkoopgolf zette donderdag door met een daling onder de bodem van januari en met een nieuw dieptepunt in 2013 tot gevolg. De bodems van 31 december 2012 op 342,71 en de bodem op 347,34 boden geen steun en er is een lagere top gevormd. De trendbreuk weerspiegelt een verandering in de richting van de trend die in juni vorig jaar is ingezet. Omdat er sprake is van een (H)oofd(S)choudertop kan/mag het patroon worden omgeklapt naar beneden en wordt een koersdoel becijferd rond AEX 326 met een mogelijkheid dat de bodems van afgelopen najaar rond 322 vroef of laat worden getest.