Vangnet IMTECH rond 9,00 euro

Op 23 november jl. werd in een column op deze website de technische analyse conclusie getrokken dat het aandeel IMTECH in 2013 zou dalen naar EUR 9,00. Het (H)oofd(S)chouderpatroon gaf immers aanleiding om met een hoge mate van waarschijnlijkheid met zo’n dramatische koersontwikkeling rekening te houden. Het feit dat een stijgende steunlijn afkomstig van het dieptepunt uit 2009 in het najaar van 2012 was gebroken gaf sterke aanwijzingen voor deze verslechtering.

IMTECH vanaf 2006 + RSI-indicator op weekbasis

 

 

 

 

Met een relatieve sterkte indicator (RSI) gewaardeerd rond 22 (zie rode indicator onderin de grafiek) is het aandeel zwaar ‘oversold’. Met andere woorden, de daling is termen van prijs en tijd te hard gedaald op grond waarvan een stuiter omhoog mag worden verwacht. De koersbeweging van gisteren krijgt het aanzien van een hamer met steel (zie grafiek onder). Dit patroon is een bekend bodempatroon, waarvan de ‘bevestiging’ een dag later moet worden verkregen dat er inderdaad aan een fundering voor het overeind blijven van de beurskoers wordt getimmerd.

IMTECH dagelijkse candles (actueel hedenochtend (kort na opening van de beurshandel+ voorafgaande vier handelsdagen)

 

 

 

 

Beleggen wordt een stuk eenvoudiger als u van tevoren weet wat u doet. Dit begint met risicomanagement. Indien er inderdaad sprake is van een bodempatroon, dan mag de beurskoers vanaf de openingskoers hedenochtend (= EUR 9,1490) niet later vandaag met een lagere slotkoers eindigen. Bij het opstellen van deze column (om 09:22 uur) weten we dit uiteraard niet. Dit betekent dat we intraday moeten gaan monitoren of de beurskoers vanaf de openingskoers op minuutbasis, of 5-minutenbasis, danwel 10-minutenbasis, kwartier-, halfuur- en uurbasis erin slaagt om eeen proces van hogere bodems gevolgd door een hogere top te herkennen.

De grafiek op basis van 5-minuten (zie onder / opgesteld om 09:25 uur) vertoont sinds het dieptepunt gisteren een proces van hogere bodems en hogere toppen:

 

 

 

 

Laten we even inzoomen op de 5-minutengrafiek een fractie na 09:30 uur…er is net een witte candle gevormd.

 

 

 

 

Het aandeel IMTECH is in de 5 minutengrafek uitgebroken boven de dubbele top die gisterenmiddag is gevormd. Het aandeel IMTECH breekt in de eerste vijf minuten uit boven deze dubbele top en mag nu niet meer terugvallen onder de openingskoers om het bodempatroon van gisteren niet te verminken. Een eerste technische koopbevestiging doet zich voor zodra de 5-minutengrafiek boven de EUR 9,355 uitbreekt. Bij het schrijven van deze woorden is het 09:34 uur en wordt een notering gesignaleerd op EUR 9.3650. De zwarte candle tussen die om 09:25 uur tot stand kwam (zie grafiek boven) heeft een schaduw aan de onderzijde die lager ligt dan de onderzijde van de voorafgaande 5-minuten candle alsmede lager ligt dan candle die hierop volgde. Dit wijst op een ‘pullback’-beweging na de uitbraak direct na de openingskoers, waarna de weg naar boven lijkt te worden vervolgd. Op dit tijdstip van schrijven is het nog niet gelukt in de 5-minutencandle om opwaarts uit te breken naar een ‘higher high’, maar dat lijkt een kwestie van tijd. Wat in elk geval niet wenselijk is bij het innemen van speculatieve hausseposities is een terugval odner de openingskoers (= EUR 9,1490).

IMTECH om 09:42 uur….

 

 

 

 

Tot slot…in een stijgende trend ‘adviseert’ de technische analyse te kopen op momenten van zwakte. Mocht de koers straks terugvallen naar het uitbraakniveau (= EUR 9,18) dan bedraagt het risico naar de groene lijn (= EUR 9,127) slechts EUR 0,05 en wordt naarmate de tijd vordert de afstand naar de stijgende steunlijn kleiner. Ik wens de bodemplukkers onder ons veel succes met deze handvatten om met een overzienbaar en beheersbaar koersrisico de mogelijke opwaartse kansen te benutten.