Aandacht voor de pitstop

en daarna weer volop gas geven om als winnaar over finish te komen. Als coureur op het financiele circuit is het goed opletten geblazen om niet uit de bocht te vliegen en in de grindbak (of nog erger tegen de vangrail) te belanden. Het besturen van een race-auto is beslist geen sinecure. Deze vergelijking dringt zich op als u zich actief toont met koop- en verkoopacties op de effectenmarkten. Een toelichting is nodig.

Om de kansen op succes op de beurs te vergroten worden door LOEF Technische Analyse beslisregels toegepast om de besluitvorming te vergemakkelijken. Beleggers die laag willen kopen met het oogmerk hoger (en dus met winst) te verkopen, worden geadviseerd zo vroeg mogelijk op het startschot voor het begin van een stijgende trend te letten. Denk hierbij aan de kruising van de beurskoers boven het 20-daags gemiddelde, terwijl dit gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde noteert (zie grafiek iShares op weekbasis op 11 oktober 2012). Op hetzelfde moment geven echter ook andere beleggingswaarden gas, waardoor het spannend wordt wie als eerste de bocht neemt om een voorsprong op te bouwen. Via het relatieve sterkte concept (zie roze RS-lijn) is de vergelijking met de rest van de wereld(delen) mogelijk. De afgeleide MACD-indicator geeft vervolgens via een opwaartse kruising aan vanaf welk moment de vaart er goed in komt.

iShares CHINA 25 versus iShares World (in euro)

 

 

 

 

Op dezelfde wijze wordt duidelijk wanneer het gas wordt losgelaten en er een neerwaartse kruising in de (groen/zwarte) MACD optreedt. Andere coureurs nemen dan de leiding over. In het relatieve sterkte overzicht dat hieronder is afgebeeld is de iShares China 25 op weekbasis afgezet ten opzichte van andere iShare die regionaal het koersverloop ‘tracken’. Alle 7 iShares zijn genoteerd in euro’s. In de afgelopen weken zijn de overige iShares relatief achtergebleven, maar vorige week werd de iShares China 25 ingehaald door de iShares World en de iShares Japan. In het afgelopen weekend racen de iShares North America en iShares Europe de iShares China 25 voorbij.

 

 

De bedoeling van de relatieve sterkte analyse is weten waar op weekbasis outperformance kan worden gerealiseerd. Immers, er zal voortdurend geschakeld moeten worden om niet bij de groep achter te blijven. Dit vraagt enige behendigheid, hetgeen ook blijkt uit de update van 8 januari jl. toen op deze website de rode vlag voor de iShares China werd gehezen (zie snapshot onder of raadpleeg historie).

 

 

 

Een ‘profit long’-alert in de grafiek op dagbasis gaf op 8 januari jl. aanleiding om tot winstnemingen over te gaan (Lees: de spreekwoorde ‘pit-stop’ te maken). In de gecomprimeerde koersgrafiek ziet u (in het rood) hoe de iShares China 25 zich hebben gedragen ten opzichte van de andere iShares op het beurscircuit.

 

 

 

 

De toeschouwer op het beurscircuit ziet af en toe een glimp van het afgelegde traject en verwondert zich soms hoe na een volgende ronde de rollen zijn omgedraaid. Op dit moment is de iShares Japan in relatieve zin favoriet (zie onder):

 

 

U ziet in de afgelopen week en de 10 daaraan voorafgaande beursweken dat de iShares China sinds twee weken begint achter te blijven en daarmee aansluiting zoekt bij de overige regionale iShares. Betekent dit nu dat u op drafje in Japanse aandelen moet investeren?

 

 

Het hierboven afgebeelde overzicht ETF AANDELEN REGIONAAL (in euro) toont het gerealiseerde koersresultaat in de afgelopen week (1W), afgelopen maand (1M), drie maanden (3M), zes maanden en een jaar. Hieruit blijkt dat de relatieve sterkte (kolom RS) voor de iShares Japan op de eerste plaats staat, gevolgd door de iShares N-America (nr. 2). De iShares Asia Pacific staat op de zesde plek ondanks het feit dat in de terugblikperiode t/m afgelopen jaar alle rendementskolommen groengekleurd zijn (samen met de iShares World). Alle genoemde iShares bevinden zich in stijgende trend, echter de ene regio presteert beter dan de andere regio. Moet u nu in Japanse aandelen investeren?

Voordat het antwoord wordt gegeven is het zinvol om te constateren dat een viertal iShares volgens de (STO)chasticskolom ‘overbought’ zijn geraakt (zie rood/roze kolom geheel rechts). Dit betekent dat in die bewuste ETF’s het risico van een correctie nadert. Hoe zit dat met de iShares Japan?

In De Financiele Telegraaf werd dit weekend het bericht geplaatst dat de G20 aan Japan een vrijbrief geeft om de wisselkoers straffeloos omlaag te drukken. Dat is goed voor de Japanse export. Persbureau REUTERS meldde: “Analysts said the yen, which has dropped 20 percent as a result of aggressive monetary and fiscal policies to reflate the Japanese economy, may now continue to fall. The marktet will take the G20 statement as an approval for what it has been doing – selling of the yen“.

Sommige markten (zowel aandelen- als valutamarkten) racen zichzelf soms voorbij. Dit kan leiden tot een oververhitte motor, waardoor de aandacht voor de pitstop meer dan ooit wenselijk is. Neem een kijkje in het besloten deel en zie wat LOEF Technische Analyse ziet in de Japanse aandelenbeurs en de Japanse yen.

Tokyo Japan Nikkei-225 index op weekbasis + RSI

 

 

 

 

De Japanse Nikkei-225 heeft twee weken geleden de top uit 2010 getest en sloot de week in mineur af. Afgelopen week opende de beurs in Tokyo boven de openingskoers van de voorgaande week, maar sloot eronder. De RSI is na het weekslot op 1 februari vanaf een overbought-waardering op bijna 80 neerwaarts gedraaid. Met andere woorden de ‘overbought’-waardering in combinatie met een test van een belangrijke horizontale weerstand is waarschijnlijk teveel gevraagd en maakt het correctierisico groter. Met name het extrapoleren van de stijgende trend is nu discutabel. De EUR/JPY vertoont kenmerken van topvorming (zie onder). Met andere woorden, de Japanse yen staat op het punt om sterker te worden in plaats van zwakker.

EUR/JPY vanaf 2012 op dagbasis + RSI

 

 

 

 

De actuele asset-allocatie geeft de voorkeur aan de voorkeur aan grondstoffen (dankzij een weging van 70% in olie!), gevolgd door aandelen. Vastgoed noteert op de derde plaats. Obligaties bewegen in een dalend trend. LET OP…de SPDR GOLD TRUST raakt ‘oversold’ in de dalende trend. Hierover meer in de grafiek van de dag.

 

 

Trendfase Asset-Allocatie (instrumenten)

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase hoofdsectoren Europa & V.S.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase grondstoffenfutures

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen 

 

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT