Steek energie in olie

In de wekelijkse publicatie van LOEF Timing, Trends & Tactics treft u 10 pagina’s aan met trendoverzichten van Exchange Traded Funds. De overzichten zijn dusdanig opgesteld dat niet alleen heel snel is te zien waar de verschillende beleggingscategorieen, regio’s, landen, sectoren, thema’s en stijl zich bevinden in de cyclus (stijgingsfase, topfase, dalingsfase, bodemfase), maar ook welke onderliggende ETF het sterkst presteert. Dat dient een doel.

U weet als geen ander hoeveel energie het u kost om grip te krijgen en te houden op de richting van de geldstromen in de wereld. De enige manier (volgens LOEF Technische Analyse) is criteria formuleren om deze bewegingen op een gestructureerde manier te kunnen volgen en de fase van de onderliggende beurskoers te kunnen benoemen. De legenda (zie onder) geeft u informatie hoe u de veranderingen in de kleuren van een koersgrafiek kunt interpreteren.

 

 

 

 

In de wekelijkse nieuwsbrief wordt altijd de meest opvallende technische wapenfeiten met behulp van een grafiek en commentaar toegelicht. Hieronder treft u een snapshot aan afkomstig uit LOEF Timing, Trends & Tactics van 3 februari jl.

 

 

 

 

 

 

 

In de publicatie van 3 februari jl. werden ‘twee interessante charts uit het grondstoffenuniversum’ afgebeeld. Een daarvan betrof de ETFS Gasoline, waarvan u hieronder de bijgewerkte koersgrafiek aantreft:

ETFS Gasoline vanaf voorjaar 2012

 

 

 

 

Natuurlijk bent u op zoek naar de winnaars op de beurs. Daar krijgt u pas energie van. U moet dan wel zorgen dat uw beleggingsportefeuille wordt volgetankt met voldoende brandstof om de concurrentie voor te zijn. Dit alles is natuurlijk makkelijker opgeschreven dan uitgevoerd, maar de blauwe candle(s) in de charts zijn een kwantitatieve weergave van een sterk opwaarts momentum. Wat u nog meer moet weten is hoe u het onderscheid kunt maken om in de juiste regio en/of de juiste sector te beleggen. Met betrekking tot de juiste regio is natuurlijk van belang dat u rekening houdt met de effecten van valutaschommelingen. Hierover is gisteren het nodige opgemerkt.

Dan nu graag uw aandacht voor twee trendoverzichten die alles te maken hebben met de olieprijs en de oliesector. Het eerste trendoverzicht betreft

Trendoverzicht d.d. 10 februari 2013 inzake sector ETF’s

 

 

 

 

 

Wanneer u wilt profiteren van hogere brandstofprijzen en/of (in)direct in de olie- en gassector wenst te beleggen, dan weet u dat het trendoverzicht van ETF’s in Europese sectoren nu niet bepaald pleit voor de LYXOR OIL AND GAST ETF. Deze tracker bevindt zich in een dalende trendcyclus en vernietigt waarde in de voorgaande week, de voorbije 4 weken en afgelopen 3 maanden. Het ‘V’erkoopsignaal is een aanmoediging om hier goede nota van te nemen.

Het andere trendoverzicht treft u aan in het besloten deel van deze website. U zult dan zien dat in LOEF Timing, Trends & Tactics van afgelopen week (editie 10 februari 2013) dat het wel degelijk loont om naar een oliegerelateerde tracker te kijken:

In de nieuwsbrief LOEF Timing, Trends & Tactics wordt onderscheid gemaakt tussen ETF’s genoteerd in euro’s en trackers genoteerd in US dollar. Dit is gedaan om een onderling vergelijk mogelijk te maken, zodat u weet welk instruments het sterkst presteert. Uiteraard is dit altijd een momentopname, maar u houdt hierdoor wil zicht op wat er zich op de renbanen van de financiele markten afspeelt. En daar gaat het om.

 

 

 

In het ETF-overzicht van Amerikaanse S&P 500 sectoren kon u zien dat de SPDR ENERGY SELECT SECTOR FUND (zie gele N/A-markering) als sterkste ETF de nieuwe benchmark werd. Een drietal andere ETF’s (zijnde Industrial, Financial en Materials) worden nu ingehaald door deze olie- en gas gerelateerde tracker. Als straks mocht blijken dat de Amerikaanse dollar sterker wordt dan de euro (zie update gisteren) en de aandelenbeurzen doen geen al te gekken dingen (dit blijft ongewis), dan is een aandelenbelang in US-dollar gerelateerde beleggingen op basis van valutaeffecten letterlijk en figuurlijk te overwegen.

Wanneer u afgelopen weekend las, dat de iShares S&P GSCI Commodity Indexed Trust afgelopen weekend de iShares MSCI All Countries World Index van de eerste plaats afstootte (in de race om de eerste plaats in stijgende trends op asset allocatie niveau), die moet zich realiseren dat de samenstelling van de grondstoffenindex voor 70,8% wordt bepaald door de component ‘energy’ (zie snapshot afkomstig van de Amerikaanse website ishares.com)

 

 

 

 

 

Wat verder van belang is in deze periode is hoe de olieprijs zich gedraagt.

Hieronder treft u de koersontwikkeling aan van Brent Oil, waaruit u kunt afleiden dat juist in deze periode opwaartse prijsdruk een ‘seizoens’-aangelegenheid blijkt.

 

 

 

 

De groene kaders spreken hopelijk voor zich. Wie niet in ETF’s wil beleggen, maar wel geinteresseerd is in individuele namen die kijkt voorbeurs Wall Street naar de grafiek van de dag.

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50 aandelen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT