Schlumberger breekt uit

Wie de Europese DJ Stoxx 600 Oil & Gas sector vergelijkt met de S&P 500 Energy sector komt tot het inzicht dat er sprake is van een enorme divergentie. In Europa bevindt de oliesector zich in een (sterk) dalende trend, terwijl in de Verenigde Staten deze sector sterk ‘booming’ is en recent het sterkst presteert van de 10 S&P 500 hoofdfondsen. Behalve beleggen in een sectortracker is beleggen in individuele aandelen een (risicovoller) alternatief. Gisteren brak het aandeel Schlumberger uit boven de koerstoppen van 2012. Het opwaarts koerspotentieel bedraagt bij de slotkoers op USD 81,56 naar de weerstanden/toppen uit 2011 ca. USD 13,50 terwijl van belang is dat het aandeel niet meer terugvalt onder het dieptepunt van gisteren (= USD 78,14), hetgeen een neerwaarts koersrisico betekent van USD 3,42. Onder USD 78,14 is sprake van een mislukte uitbraak. De rendement/risico-ratio bedraagt bijna 4:1 bij een technische long positionering.