Bodems zoeken in Fugro

Afgelopen vrijdag werd in de column ‘grafiek van de dag’ een technische analyse gepubliceerd over  het aandeel Fugro. Ook op de website waar de ‘goeroes’ van De Financiele Telegraaf een podium krijgen, werd aandacht gevraagd om eens extra kritisch te worden ten aanzien van het koersverloop van deze bodemonderzoeker. Immers, aandelenmarkten zoeken wereldwijd de weg naar boven, maar het aandeel Fugro kiest al enige maanden de weg naar beneden.

De technische analyse veronderstelt dat alle informatie in de beurskoers wordt verdisconteerd en ook dat de geschiedenis zich neigt te herhalen. Een illustratief voorbeeld is het koersverloop van IMTECH en FUGRO.

IMTECH (boven) & FUGRO (onder) vanaf 2007

 

 

 

 

 

Recent halveerde het aandeel IMTECH (zie chart bovenin) nadat de contouren van een (H)oofd(S)chouderpatroon eind vorig jaar (zie publicatie 23 november 2012) wees op een hoofdpijndossier. De koersdaling van bijna 8% in het aandeel FUGRO (zie chart onderin) die zich gisteren manifesteerde is gelukkig niet zo dramatisch als de rampspoed die het aandeel IMTECH recent overkwam, maar geeft wel een glimp te zien van de hoofdbrekens die er zijn ontstaan omtrent het opstappen van commissaris Frans Cremers. “Zijn vertrek voedt speculaties dat er meer aan de hand is bij de bodemonderzoeker“, meldt Het Financieele Dagblad vandaag.

Dezelfde conclusie werd afgelopen vrijdag getrokken.

 

 

 

 

De boodschap van deze column is nu dat de technische analyse kan worden gebruikt als hulpmiddel om risico’s in kaart te brengen (NB…NIET te verwarren met ‘hulpmiddel om koersen te voorspellen’). Wanneer wij een mening hebben over welke richting wenselijk is in een beurskoers op basis van onze opvattingen, zou het prettig zijn om de koersgrafiek te raadplegen in het kader van een ‘reality check’. Met andere woorden, beantwoord de beurskoers aan uw verwachtingen en zo niet, vraagt u zich dan af of iets over het hoofd ziet. Dat geldt voor zowel de particuliere als de professionele beleggers, want niemand is altijd volledig op de hoogte van wat er achter de muren van de bestuurskamers van beursgenoteerde bedrijven afspeelt.

DE AEX TECHNICIAN download technician120213

Aan deze update wordt gewerkt…

 

Trendstatus AEX

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT