Waar zijn we?

Op 1 februari jl. was er aanleiding om zowel het goede als het slechte nieuws te melden. Het goede nieuws is dat de aandelenmarkten vaak via het koersgedrag in de eerste handelsweek en eerste handelsmaand informatie geven wat u aan het eind van het kalenderjaar kunt verwachten. “As January goes, so goes the Year” zegt het spreekwoord op basis van beursstatistieken.

Tegelijkertijd weten we ook dat teveel optimisme aanleiding kan zijn om te vermoeden dat ‘iedereen’ conform deze verwachting zich inmiddles heeft gepositioneerd en dat als gevolg daarvan er (tijdelijk) geen energie meer resteert om de markt nog verder opwaarts te stuwen (zoals recent in de AEX het geval bleek). Dat is het moment voor de korte termijn belegger/trader reden om rekening te houden met winstnemingen. Daarentegen kunnen beleggers met een langere termijn horizon zich gewapend met deze kennis prepareren op een aantrekkelijk(er) instapmoment. Vandaar ook vorige week de opmerkingen om tactische koerscorrecties te verwelkomen om te anticiperen op een test van de hoogtepunten in de loop van dit voorjaar om daarna pas voorzichtiger te worden.

Wie recent het financieel-economisch nieuws op de voet volgt, die weet dat er momenteel wordt gesproken over ‘THE GREAT ROTATION’ en dat er nu verschillende stromingen bij elkaar vloeien die elkaar versterken, maar ook kunnen (gaan) botsen. Denk bij dit laatste aan de berichtgeving omtrent Europa, waarbij de sterkere euro nu pijn begint te doen en ECB-Draghi de euro probeert omlaag te praten. De Japanse Yen daalde tot het laagste niveau sinds april 2010 als gevolg van een agressiever beleid van de Japanse monetaire autoriteiten (onder druk van de Japanse regering) om de Japanse (export)economie te stimuleren. Dat is hard nodig, want het hoofd beleggingen van de Zwitserse bank Lombard Odier ziet Japan binnen vijf jaar failliet gaan. De Financiele Telegraaf meldde daarnaast dat de Chinese centrale bank het ‘flappen’ renminbi laat regenen. Van de Amerikaanse centrale bankpresident Ben Bernanke kent iedereen de bijnaam ‘Helicopter Ben’ om de problemen in de Verenigde Staten op te lossen met het drukken en uitstrooien van dollarbiljetten. De bedragen die vrijkomen vloeien naar landen met juist goede groeiperspectieven, waardoor met name in de opkomende markten zeepbellen ontstaan. Die zeepbellen spatten vroeg of laat uiteen als de kapitaalmarktrente in de volwassen markten omhoog gaan.

Dat laatste is onderwerp van discussie. De meeste economen voorzien grote problemen in vastrentende waarden en er wordt zelfs alom gesproken over een herhaling van de grote obligatiecrash van 1994 als iedereen straks door bekende draaideur naar buiten wil. Er is nog geen massale uitstroom van kapitaal uit obligatiefondsen, maar ‘de grote draai’ uit obligaties in aandelen staat nu bij de grote beleggers op de agenda. Sommige economen denken dat het nog niet zo’n vaart zal lopen en willen – zoals zo vaak – tot het laatst op het feest blijven. Immers, anders dan 1994 hebben nu de centrale bankiers een vangnet gespannen met het opkopen van staatsobligaties (zo is de gedachte). Andere economen denken dat het verstandiger is om al die draai te maken voordat het te laat is.

Hoe dan ook…Het Financieele Dagblad meldde afgelopen zaterdag: “In de wereldeconomie is het nu ieder voor zich” en….”vroeg bewegen in valutaoorlog helpt” (zo leert de ervaring met de laatste keer dat wereldeconomie in een complete valutaoorlog belandde = vroege jaren ’30). Interessant is om te zien hoe de voor de hand liggende primaire prikkels zich uiten in fragmentatie, polarisatie, protectionisme en diverse voorbeelden van regelrechte staatsteun.

Wat u hierboven leest is slechts een greep afkomstig uit de financiele verslaglegging in de afgelopen week. Om nu te bepalen waar we ons in de ‘business cycle’ bewegen, lijkt het raadzaam om de volgende illustratie te bestuderen:

 

 

 

 

 

 

 

Recent heeft u kennis genomen van diverse autoriteiten dat ‘het ergste’ van de ‘crisis’ achter ons ligt. Indien dit juist is dan lopen aandelenkoersen op de economische cyclus vooruit. In dat geval mag u aannemen dat de ‘Financials’ en de vroeg-cyclische ‘Transport’sector de weg naar boven heeft gevonden. Om te weten hoe laat het precies is kunt u de ‘investment clock’ raadplegen (zie onder):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LOEF Technische Analyse veronderstelt dat u kunt klokkijken, dus de afbeelding (ooit opgesteld door zakenbank Merrill Lynch) hierboven wordt niet nader toegelicht (deze spreekt voor zichzelf). Zou er nu sprake zijn van een ‘recovery’?

In een recent artikel getiteld ‘Riding the Business Cycle’ door UBS Global Asset Management wordt het theoretische ‘recovery’-proces als volgt omschreven: “In this stage, cyclical equities sectors such as materials, industrials and financials tend to profit from an environment in which spare capacity is still available. REITS and high yield bonds can benefit from interest rates that are still attractively low levels and from shrinking spreads“. Wanneer u (volgens UBS) op zoek bent naar ‘Global Investment Solutions’ moet u dus weten waar u zich nu bevindt: “Knowing where we are in the business cycle is a key factor in making investment decisions“.

Natuurlijk wilt u nu via de technische analyse kunnen controleren of bovenvermelde bloemlezing enig nut heeft. Volgens LOEF Technische Analyse doen de ‘fundamentals’ er zeker toe. Sterker nog…u ziet hieronder een viertal koersgrafieken van Amerikaanse Exchange Traded Funds op sectorniveau vanaf 2012.

Vier SPDR sector ETF’s met relatieve sterkte versus de SPDR S&P 500 Trust ETF op weekbasis vanaf 2012

 

 

 

 

De rendementen in de afgelopen 13 weken (zie rechts van de verticale stippellijnen in de charts) geven aanleiding om optimistischer te worden over de vooruitzichten van de Amerikaanse economie. LOEF Technische Analyse volgt hierbij het principe van Charles Dow dat via ‘the averages’ alle benodigde informatie wordt gegeven die u als belegger nodig heeft om het toekomstig wel en wee van de (Amerikaanse) economie in te schatten.

Maar is er meer…nog veel meer wat verband houdt met ‘THE GREAT ROTATION’…maar daarvoor moet u het besloten deel van www.edwardloef.com bezoeken. Heeft u nog geen (proef)abonnement, aarzel dan niet om u aan te melden, want u wilt toch ook weten waar u nu staat?

DOWNLOAD LOEF Timing, Trends & Tactics rapport:   LOEFTTT100213

ETF Asset Allocatie (in USD)…

 

Merk op dat de grondstoffen-ETF nu de eerste plaats inneemt ten koste van wereldwijd aandelen! Hierin schuilt uiteraard een nuancering, want ‘grondstoffen’ is een verzamelnaam. Wees dus kritisch op het onderdeel ‘commodities’, wanneer u straks LOEF Timing, Trends & Tactics download (update volgt later vanavond).

 

 

 

 

 

 

 

De iShares All Countries World Index Fund zakt weg ten gunste van de iShares S&P GSCI Commodity-Indexed Trust ETF. Naast deze twee stijgende asset classes bevindt ook vastgoed zich in een stijgende trend. Goud en obligaties bevinden zich in dalende trends.

De Amerikaanse dollar werd afgelopen week onverwacht(!) sterker (met dank aan de woorden van ECB-president Draghi). Desondanks bevindt de euro zich in een stijgende trend ten opzichte van de US-dollar en Japanse yen en daarom is onderstaand overzicht van iShares genoteerd in euro’s voor u van belang.

 

 

In de kolom ‘RS’ wordt de relatieve sterkte aangegeven…de iShares Japan zijn relatief het sterkst (nr. 1) …de iShares Asia-Pacific het zwakst (nr. 7). Let op…iShares China 25 en iShares Emerging Markets zijn ‘oversold’ voor de korte termijn.

NB…het is nog geen feit, maar Europa staat op het punt door Noord-Amerika te worden ingehaald…de US-dollar index lijkt sterker te worden…volgend weekend in de weekanalyse weten we meer.

Trendfase Asset Allocatie (instrumenten)…

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase lokale aandelenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase hoofdsectoren Europa & Verenigde Staten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase grondstoffen futures

 

 

 

 

 

 

 

Trendfase valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendstatus Grondstoffen futures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT