Australische dollar(risico’s)

Beleggen in Australische dollars is sinds eind 2008 t/m het derde kwartaal 2012 een profijtelijke aangelegenheid geweest. De Australische dollar steeg in krap vier jaar tijd met bijna 80%. Maar aan al het goede komt vroeg of laat een einde. De technisch analyse registreert nu het risico van een koersdaling van ca. -10% op basis van het waargenomen (H)oofd(S)chouderpatroon in de AUD/EUR-chart.

De Australische dollar heeft een stijgende steunlijn neerwaarts afgebroken, waarna een technisch herstel een lagere top opleverde. Dit laatste is een teken van beleggers die haast hebben met het nemen van afscheid van Australische dollars, want anders hadden zij wel gewacht (om wat voor reden dan ook) op een stijging naar de top van vorig jaar. Nieuwe verkoopdruk duwde de Australische dollar twee weken geleden onder de eerste reactiebodem na de top (= AUD/EUR 0.7788). Een week geleden werd deze daling onder de neklijn van het beruchte trendomkeerpatroon bevestigd met een daling onder de laatste bodem (= AUD/EUR 0.7675) voorafgaand aan de rally naar de top van het hoofd van het trendomkeerpatroon.

Deze week steeg de Australische dollar naar AUD/EUR 0.7718. Deze herstelbeweging wordt aangemerkt als de klassieke pullback die doorgaans optreedt kort na de breuk onder de neklijn. Zo’n technisch herstel duurt meestal kort en vaak treedt vervolgens een zeer sterke koersdaling op. Het becijferde koersdoel voor de komende weken/maanden rond AUD/EUR 0.71 wijst op een dalingspotentieel van AUD/EUR 0.0618 (= tevens het 0.618 Fibonacci-retracement, zie chart). De opwaartse kansen richting neklijn zijn beperkt tot ca. AUD/EUR 0.7850 (dus AUD/EUR 0.132). In termen van rendement en risico kan hier wel een aardige trade bij worden bedacht. Zo niet…veel beleggers in Australische dollarleningen moeten in elk geval kennis nemen van de actuele situatie. Vandaar dat de Australische dollar is genomineerd als ‘grafiek van de dag’.

AUD/EUR op weekbasis vanaf 1997