De AEX kraakt…

Hoewel er geen sprake is van een ‘evening doji star’, is het gedrag een ‘look-a-like’-patroon: een witte candle twee weken geleden (= positieve week), gevolgd door een hogere openingskoers begin vorige week, maar lager eindigend weekslot, waarna vanaf de start begin deze week fors verder omlaag onder de laagste koersnotering van de weekcandle twee weken geleden. Alsof de avondschemering invalt.

Doorgaande zwakte moet(!) opgevangen rond de 340-puntengrens (met een intraday uitschieter naar 337 als mogelijkheid). Een daling onder de top van maart (< 337,20) doet de trend kantelen.

 

 

 

 

Wat belangrijk is om verder te vermelden is dat de AEX niet op zichzelf staat, maar onderdeel uitmaakt van het grotere geheel. M.a.w. het is moeilijk voor te stellen dat de AEX-index zich kan ontkoppelen van het marktgedrag onder Europese aandelenbeleggers. In dit kader zijn twee andere technische aandachtstrekkers waar toch even (in het besloten deel) bij wordt stilgestaan:

Aan deze update wordt tot 09:30 uur gewerkt…

DJ Stoxx 600 index vanaf 2012

 

 

 

 

In de DJ Stoxx 600 index wordt een ‘weak’-alert geactiveerd, hetgeen suggereert dat de technische conditie verzwakt. Een vergelijkbare technische conditie (als gevolg van een combinatie van kwantitatieve criteria) werd op 38 maart vorig jaar in de grafiek zichtbaar. Het is een waarschuwing aan de haussiers onder ons dat de opwaartse kansen – hoewel de stijgende hoofdtrend nog intact is – afnemen en dat de aanbodkrachten de overhand nemen. In dat geval zijn oplevingen niet uitgesloten, maar deze oplevingen leveren waarschijnlijk een lagere top op. Het is een distributieproces dat op gang komt (totdat er tegenkrachten gemeten worden).

Wat ook van belang is dat is de EUR/USD-wisselkoers. De euro werd gisteren door Draghi omlaag gepraat omdat een te sterke euro de economische positie van Europa ten opzichte van de rest van de wereld schaadt.

EUR/USD vanaf juli 2012

 

 

 

 

Bij het opstellen van dit rapport knippert het ‘buy & hold’-signaal voortdurend rond  $ 1,3396 en $ 133,97 waarbij het hogere getal $ 1,3397 dit signaal activeert en bij de lagere koers op $ 1,3396 het signaal de-activeert (intrekt). U kunt aan het begin van dit jaar zien in wat voor vergelijkbare situatie wij ons nu begeven. Vooralsnog is het technisch beeld voor de EUR/USD positief (zie lichtgroene candle). Tussen $ 1,3383 en $ 1,3403 is in januari de bovenkant bereikt van een kortstondige consolidatiefase, waarna een eindsprint naar $ 1,3711 plaats vond en de candel geel kleurde ten teken van een (opwaartse) overdrijvingsfase.  Deze top rond $ 1,37 heeft Fibonacci-relaties met de bodem in november rond $ 1,27 en de bodem vorig jaar rond $ 1,20. Het koersniveau rond $ 1,33 is het meest logische niveau om de correctie in de euro een halt toe te roepen. Wat een (avond)schemergebied is voor de AEX tussen 340 en 337 dat is voor de euro het gebied tussen $ 1,33 en $1,3150.

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices Lokaal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen 

 

 

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT