Bodems zoeken met Fugro

In de afgelopen dagen 5 handelsdagen zijn beleggers geconfronteerd met debacles bij SNS Reaal, IMTECH (-46,95 in 5 handelsdagen tijd) en KPN (-24% van 5 handelsdagen tijd). De koersen van deze aandelen bevonden zich al in dalende trends voordat de puist openbarstte (excuus voor deze walgelijke vergelijking). Beleggers die hiermee worden geconfronteerd hebben niet geluisterd naar de boodschap van de markt (lees: de vraag-/aanbodverhoudingen).

De boodschap van de plussen en minnen in de trendoverzichten van LOEF Technische Analyse dienen uiteraard een doel. Een plus in de kolom ‘KT’ en ‘LT’ betekent dat zowel de korte als de lange termijn trend positief is (lees: ‘hebben moet je’) en minnen in beide kolommen betekent dat zowel de korte als de lange termijn negatief is (lees: mijden/verkopen zul je’).

Het aandeel van bodemonderzoeker Fugro vraagt u om even goed naar beneden te kijken. Op vrijdag 1 juni 2012 sloot het aandeel Fugro op EUR 43,80. Hierna volgde een koersherstel naar de koerstoppen van 2012 maar vanaf begin oktober maakte het aandeel rechtsomkeert om in de tweede helft van november een proefboring te ondernem naar EUR 37,65 en daarna de handelsweek af te sluiten op EUR 43,17. Daarna noteerde het aandeel Fugro boven de bodem die begin juni was gezet (dieptepunt EUR 42,49 op 5 juni 2012). Wie de landkaart erbij pakt (zie grafiek) ziet drie verontrustende aanwijzingen die een schat aan informatie opleveren.

FUGRO vanaf 2007 op weekbasis

 

 

 

 

Het ‘M’-patroon (de dubbele top in de periode 2007 t/m 2008) is een bekend omkeerpatroon. Dit patroon zien wij nu weer als onderdeel van een rechterschouder van een imposant (H)oofd(S)chouderpatroon in ontwikkeling. Een daling onder de bodem van vorig jaar levert een verkoopsignaal met een voorspelkracht die overeenkomt met de analyse van 23 november jl. over IMTECH (raadpleeg historie). Van EUR 42 naar EUR 20 (ca. bodemniveau 2009) komt misschien vergezocht over, maar het tijdbestek waarbinnen u eventuele koersschade kunt beperken blijkt in de praktijk niet zelden zeer beperkt en soms zelfs onmogelijk. Een goede reden dus om aandelen die in een dalende trend bewegen, zoals Fugro, te mijden of een aanleiding te geven aan de fundamenteel analist of er iets aan de hand is / kan zijn wat wij nu nog niet weten (maar straks wel). Reden om Fugro als ‘grafiek van de dag’ onder de aandacht te brengen.