Update AEX Modelportfeuille 7 februari 2013

Met ingang van heden – 7 februari 2013 – verschijnt dagelijks per email de technische analyse nieuwsbrief ‘LOEF de TECHNICIAN’ met daarin aandacht voor de AEX- en AMX-indices en de trendoverzichten van de in deze indices opgenomen aandelen. De technische alerts in deze nieuwsbrief komen op mechanische wijze tot stand en worden gebruikt als navigator om de technisch georienteerde belegger/analist te attenderen op specifieke situaties die van belang (kunnen) zijn om te nader te onderzoeken. Mocht een signaal aanleiding geven tot een wijziging in de modelportefeuille dan wordt dat in een nieuw bericht op deze site vermeld alsmede via een SMS-bericht kenbaar gemaakt.

Op basis van slotkoersen ziet u hieronder het resultaat dit jaar t/m sluitingskoers woensdag 6 februari 2013:

 

 

 

 

TOELICHTING op bestaande posities

ASML Holding…let op…’gele overdrijvingscandle’…

 

 

 

 

Reed Elsevier..sterk opwaarts momentum…op steunlijn

 

 

 

 

ING Groep…’stop long’-alert 1 februari 2013…lees verder

 

 

 

 

 

 

Over het gebruik van stop loss grenzen kan het nodige worden afgediscussieerd. Experts (zie onder) bestrijden het gebruik van stop loss grenzen voor professionals, maar moedigen het aan voor amateurs. Hoe u een ‘professional’ of ‘amateur’ moet kwalificeren laat LOEF Technische Analyse in het midden, maar deze vangrail kan op verschillende manieren worden gebruikt.

 

 

 

 

Als technisch analist volgt LOEF Technische Analyse op diverse markten en tijdvensters de trends en gebruikt hierbij een kwantitatief model om ‘bij de les’ te blijven. De publicaties hebben hetzelfde doel. Automatische orderuitvoering van koop-/verkoopalerts na het raken van stop loss grenzen, zoals handelsplatforms dat aanbieden, wordt mede ingegeven vanuit het idee dat risico’s hierdoor beter beheersbaar worden/blijven (juist ook op die momenten er geen aandacht besteed kan worden aan het volgen van de beurskoersen). Het bedwingen van emoties is een van de belangrijkste argumenten om stop loss technieken toe te passen. Dat geldt in het algemeen met name voor amateurs en in mindere mate voor professionals, omdat laatstgenoemde groep gedurende de gehele dag bezig is met de financiele markten. Volledigheidshalve dient te woden opgemerkt dat ook LOEF Technische Analyse het niet altijd lukt om achter het koersenscherm te zitten (ivm diverse activiteiten/werkzaamheden e.d.).

De ‘stop long’-alert in ING Groep illustreerde het risico van toenemende zwakte, hetgeen in de afgelopen drie handelsdagen ook zichtbaar is geworden. Afgelopen maandag had de positie bij openingskoers verkocht kunnen worden. Dat is niet gebeurd. Het zou wel handig zijn geweest als hier nadrukkelijk aandacht aan geschonken zou zijn. Dat is om diverse redenen niet gebeurd, waarvoor oprechte excuses.

Hoe nu verder? Op zichzelf is het nu van groot belang dat het aandeel ING Groep niet verder wegzakt. Met een schuin oog wordt gekeken naar de DJ Stoxx 600 Banks sector (zie chart opgesteld om 13:53 uur intraday).

DJ Stoxx 600 Banks vanaf 2012…

 

 

 

 

In de komende uren/dagen zal moeten blijken of de rally in de banksector een nieuwe impuls krijgt of niet…