Sein op oranje

‘Het negativisme is terug’ schrijft De Financiele Telegraaf vandaag. Het sentiment op het damrak werd in negatieve zin opgeschrikt door problemen bij Midkapbedrijf Imtech. Het aandeel Imtech daalde met ca. 48% en de Midkap-index verloor maar liefst 5,1%. De AMX-index kende de op-een-na hoogste openingskoers van het jaar om te sluiten op het laagste punt van dit jaar. De AMX-index leunt nu op het 120-daags stijgende simpele gemiddelde alsmede op een belangrijke stijgende steunlijn.

AMX-vanaf dieptepunt uit (november) 2011

 

 

 

 

Verkoopalerts – vooral veroorzaakt door glijdende stop loss grenzen – werden naast de AMX-index op slotkoersbasis gesignaleerd in de AEX-index, de CAC-40, de DAX, FTSE/MIB-30 en in Chinese Shanghai & Shenzhen 300, de Straits Times in Singapore en de WIG-index in Polen.

In de Europese DJ Stoxx 600 index werd o.a. ook een korte termijn verkoopsignaal geactiveerd (zie grafiek vanaf begin juni jl.).

 

 

 

 

Het ‘verkoopsignaal’ in de Europese DJ Stoxx 600 index werd geactiveerd op basis van een slotkoers onder een glijdende stop loss. Deze stop loss grens kan worden gebruikt om bij doorbraak hausseposities te beeindigen, maar LOEF Technische Analyse gebruikt deze stop loss grenzen meer als alarmsignaal om nog eens kritisch te kijken of de hausseconditie nog intact is of niet. Misschien goed om op te merken in dit verband is het vertalen van verkoopsignalen als gevolg van het raken van stop loss grenzen op termijn meer geld kost dan het oplevert. Een goed voorbeeld hiervan is te zien in de zijwaarte beweging in afgelopen najaar, waarbij twee stop loss alerts ongewenste effecten tot gevolg heeft. Wie de dag erna tot verkoop besloot, verkocht op een dieptepunt tijdens een tijdelijke correctie binnen de lange termijn opgaande trend.

Wanneer u nu het spoor volledig bijster raakt – immers, waarom een ‘stop loss’-grens gebruiken als ‘hier niets mee wordt gedaan’ (wat niet waar is, lees hierboven) – dan moet worden opgemerkt dat LOEF Technische Analyse hier wel begrip voor kan opbrengen. In dit vakgebied geldt het adagium ‘Technical Analysis is An Art, Not Science’. Realiseert u zich dat de beleggingswereld (zowel fundamenteel als technisch) vol zit met mythen en ontluisterende zaken en gebeurtenissen (lees o.a. straks de grafiek van de dag).

Misschien is goed om een uitspraak van Curtis Faith, een beroemde en zeer succesvolle trendvolger, onder de aandacht te brengen:

 

 

 

 

Waar het om gaat is dat u in een dynamische wereld als in de financiele markten in staat bent om de (veranderingen in) de richting van trends te monitoren en de mogelijke risico’s te beheersen met behulp van verschillende technische technieken. De toepassing hangt mede af van persoonlijke ervaring, beleggingshorizon, risicobereidheid, etc. etc.   Wanneer u dus gebruik maakt van trendoverzichten zoals getoond in het besloten deel van deze website dan luidt het advies om deze informatie te gebruiken als een verkeerslicht. Als het sein op oranje staat dan weet u dat u nog kunt doorrijden, maar u weet ook dat deze kleur een specifieke functie heeft.

NB

De vele rode dalende driehoekjes links van de kolom ‘KT’ illustreren een koersdaling onder het 20-daags gemiddelde. Bij IMTECH verschijnt ook rechts van de kolom LT een rode dalende driehoek, hetgeen inhoudt dat het 20-daags gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde kruist. De korte en lange termijn trend zijn het geval van IMTECH dus dalend. De sterkste waarden zijn voorzien van plussen in de kolommen ‘KT’ en ‘LT’ en een positieve relatieve sterkte ‘RS’ (zie Ahold, ASML, Heineken, Philips en Reed Elsevier.

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30 stocks

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus  lokale aandelenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 index

 

 

 

Trendstatus grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT