De grote rotatie

De markt heeft altijd gelijk…ook al heeft zij ongelijk’. De hoogste instroom in aandelenfondsen sinds september 2007 begin dit jaar en een stevig herstel van het vertrouwen onder particuliere beleggers (bron: ING Beleggersbarometer) maken enerzijds duidelijk dat beleggers weer risicovol durven te beleggen, maar anderzijds leert de ervaring dat zo’n optimisme achteraf meestal het moment blijkt om juist uit aandelen te stappen.

Ervaren en succesvolle beleggers weten dat je moet kopen als iedereen verkoopt en moet verkopen als iedereen koopt. Maar deze benadering klinkt als een grijsgedraaide plaat die niemand meer wil horen. Realiseert u zich wanneer u nu verder leest, dat deze informatie alleen maar bedoeld is om aan te zetten tot kritisch nadenken alvorens u besluit met de kudde mee te hollen. Bij een krachtige trend – zoals nu in de aandelenmarkten het geval is – lijkt het weinig zinvol om tegen de stieren stelling in te nemen vanwege het risico volledig vertrapt te worden in het gedrang. Wat niet wegneemt dat in oktober 2007 (een maand na de record instroom in aandelenfondsen) de beleggingskudde zich volledig vergaloppeerde.

This time is different” is andere gevleugde uitspraak die de belegger niet zelden ook op het verkeerde been zet. Bedenk dat anders dan in oktober 2007 het optimisme en vertrouwen zulke groteske vormen had aangenomen, dat de grote bankiers dachten dat de bomen de hemel in groeiden. Dat laatste is nu niet bepaald het geval. Integendeel zelfs. Het optimisme dat we recent waarnemen wordt gewantrouwd. Lees het FD vorige week maandag omtrent ‘bedrieglijke rust’ en ‘Europese aandelen aantrekkelijkst op mogelijk kantelpunt’. Ook in De Telegraaf wordt in een column over het buitenland vermoed dat de ‘hypnose Mario Dragio gedoemd te mislukken’ is.

Het financieele nieuws is op dit moment dus nogal tegenstrijdig. De economie in Belgie is in het vierde kwartaal gekrompen, de Spaanse economie is in het vierde kwartaal gekrompen, de Britse economie bleek afgelopen week erger te zijn gekrompen┬ádan verwacht, terwijl de Amerikaanse economie ‘onverwachts’ kromp. De Federal Reserve spreekt van een ‘pauze’ in de economische activiteit en rekent op herstel. Mario Draghi zei tijdens het World Economic Forum in Davos een week geleden dat volgens hem in de tweede helft van 2013 het economisch beter zal gaan.

Ondertussen wordt de euro met de dag harder en staat de US Dollar index op het punt van imploderen. In Het Financieele Dagblad kon u lezen dat de opkomende landen valutamaatregelen nemen en Azie en Latijns-Amerika proberen de toestroom van buitenlands kapitaal in te dammen. De Bank of America heeft een ‘bond crash alert’ uitgebracht en ziet koerspatronen die herinneringen oproepen aan de grote obligatiecrash van 1994. Destijds was een rentestijging de oorzaak van het uitbreken van de ‘Tequila Crisis’ en eind jaren negentig deed de ‘Azie Crisis’ zich voor toen de kapitaalstromen richting Aziatische landen zich plotseling keerde. Beide crashes lieten hun sporen op de aandelenmarkten na.

Vanuit een contrair standpunt is de coverstory van het Amerikaanse beleggersweekblad ‘BARRON’S’ ook nogal verontrustend: “STOCK ALERT! GET READY FOR A RECORD ON THE DOW” roept het blad met een uitroepteken ons toe.

 

 

 

Ondertussen staat heel Wall Street op z’n kop over het thema dat als titel ‘THE GREAT ROTATION’ draagt. Obligaties worden alom als risicovol betiteld en een draai naar aandelen wordt met het oog op de verwachte aantrekkende economie als onvermijdelijk beschouwd.

De pro- en contra-argumenten voor het wel/niet doorzetten van de stijgende trends in de aandelenmarkten zijn allemaal valide, maar uiteindelijk bent u als lezer van deze column teruggeworpen op uw eigen inzichten en ervaringen hoe u dit allemaal moet lezen, interpreteren en moet zien te vertalen naar een verantwoord beleggingsbeleid. Een ding is zeker…op de valutamarkten wordt een overdrijving gesignaleerd op grond waarvan een reactie niet lang meer kan uitblijven. Daarnaast wordt een verbetering gesignaleerd in een specifieke beleggingscategorie, hetgeen ook aangeeft in welke richting de kudde uitholt. U leest het in het besloten deel van deze website.

Om volledige publicaties in te zien dient u ingelogd te zijn.

Heeft u een inlognaam klik dan hier.
Heeft u nog geen inlognaam klik dan hier om u te registeren.

Heeft u vragen of verzoeken, dan kunt u deze mailen via de contact pagina.

Edward Loef
Certified Financial Technician