De Januari-barometer

De eerste maand van 2013 heeft Wall Street een flitsende start bezorgd. De generaals vertegenwoordigd in de Dow Jones Industrial Average stuwden deze beursbarometer met 5,8% omhoog, gevolgd door het leger van 500 beursgenoteerde bedrijven in de S&P 500 index met een stijging van 5%. “As January goes, so goes the year” luidt de gevleugelde uitspraak. De windvaan is in een bullish richting bijgedraaid.

De januari-barometer heeft sinds 1950 slechts 7 keer niet voldaan aan de uitspraak hierboven, hetgeen betekent dat sinds 1950 in 88,9% hier wel gehoor aan werd gegeven. Als we daarbij bedenken dat de periode november t/m april volgens de statistieken gemiddeld bovengemiddelde rendementen op lange termijn oplevert en in de overige maanden juist een underperformance, dan wordt elk moment van zwakte na de rally van de afgelopen weken beschouwd als een tijdelijk fenomeen.

Dat laatste lijkt van belang voor wie nog aarzelt om in aandelen te beleggen of posities uit te breiden. Immers, statistieken van beursjaren na de presidentsverkiezingen wijzen erop dat de maand februari de slechtste maand is tijdens de statistisch gebruikelijke bullish periode t/m april. Wie niet weet te profiteren van de volgende rallyfase, zal – wederom op basis van statistiek – tot eind oktober moeten wachten om de wind weer in de zeilen te krijgen. Deze informatie gebaseerd op gegevens van de Stock Traders Almanac geven u in termen van waarschijnlijkheid een idee van wat u in de rest van dit jaar kan verwachten.

Vanzelfsprekend blijft er altijd een foutmarge, maar bedenk dat het verleden ons enige houvast is om iets zinnigs te kunnen zeggen over de toekomst. De performance van de beursindices op Wall Street in de jaren na de presidentsverkiezingen blijken sinds 1950 volgens historische koersdata ‘miserabel’ (een aanduiding die in de afgelopen 24 uur door STA werd gehanteerd naar aanleiding van de afloop van beursmaand januari).

Dow Jones Industrial Avearage vanaf 2007

 

 

 

 

De recente rally in de S&P 500 index vindt plaats in het gebied waar de beursgraadmeter zich ook in 2007 begaf (zie grafiek). Zolang de stijgende steunlijn getrokken langs de bodems van 2009, 2011 en 2012 niet neerwaarts wordt gebroken lijkt het vizier in de komende tijd gericht op een test van de hoogtepunten destijds tussen 1550 en 1576. De enige zorg vanuit de klassieke technische analyse is de ontwikkeling van een vrij omvangrijke ‘ending diagonal’ (zie blauwe lijn die de stijgende wig vorm geeft). Deze patronen zijn notoir bearisch in aanleg en dienen serieus te worden genomen bij een uitbraak aan de onderzijde.

Conclusie: respecteer de januari-barometer alsmede de opgaande trend in de Amerikaanse aandelenmarkt en hanteer de stijgende meerjarige trendlijn als vangrail om op de weg te blijven voor een goed beursjaar in aandelen. Verwelkom koerscorrecties op tactische wijze om te anticiperen op een test van de hoogtepunten in de loop van dit voorjaar en wordt dan voorzichtiger.

 

Let op … de trendwijzigingen (rode driehoekjes omlaag en groene driehoekjes omhoog) zijn gerelateerd aan koersdata van maandag jl. (in verband met afwezig door presentaties in het buitenland).

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenfutures 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT