Emerging nieuws

Beleggers zijn op zoek naar een aantrekkelijk rendement bij een overzienbaar risico. Aandelenbeleggingen zijn sinds half november begonnen aan een stevige klim. De Dow Jones Industrial Average sloot op 13.954,42. In de week dat de Dow in 2007 de hoogste koers op 14.198,10 bereikte, bedroeg de laagste koers van die handelsweek 13.950,25. Het is begrijpelijk dat er nu hoogtevrees begint te ontstaan. Wat is het alternatief?

Volgens LOEF Technische Analyse hebben beleggers altijd een vrije keuze. Zij staan vrij om wel of niet deel te nemen in de verschillende asset-classes. Van de bekende beleggingscategorieen bewegen aandelen en vastgoed wereldwijd in stijgende trends. Hier gaat op basis van relatieve sterkte de voorkeur naar uit. De olieprijs (Brent Oil) trekt aan en dat stuwt de grondstoffenindex in een bodemproces. Vastrentende waarden en goud (zeg maar ‘de veilige havens’) worden verlaten. Beleggers zijn op zoek een beter rendement dan die lage effectieve rendementen van solide staatspapier of het stoffige goud wat ergens moet worden opgeslagen en dus eigenlijk alleen maar geld kost (op dit moment althans).

De afgebeelde grafiek hieronder is eerder onder de aandacht gebracht, maar de actuele status van de EUR/USD en de hoge mate van correlatie met het koersverloop van de opkomende markten vraagt om alert te zijn.

 

 

 

 

In het zwart ziet u de koersontwikkelingen van de aandelenkoersen van de opkomende markten, terwijl de groengekleurde grafiek de waarde-ontwikkeling voorstelt van de EUR/USD (chart op weekbasis). De iShares Emerging Markets Index Fund is afgeketst op de top van begin 2012.

De EUR/USD-chart (ingezoomd vanaf 2011, zie onder) vertoont volgens het technisch/kwantitatieve navigatiemodel van LOEF Technische Analyse een sterke opgaande trend, waarbij nu de top van 2012 rond $ 1,35 wordt getest. De weg naar $ 1,40 komt vrij te liggen bij een opwaartse uitbraak en dat lijkt een kwestie van tijd.

 

 

 

 

De uitwerking op de beurskoersen van de opkomende markten laat zich bij een notering boven $ 1,35 raden.

Obligatiebeleggers zien steeds meer van hun bezit in waarde dalen (zie onder). Het koersverloop van diverse afgeleide ‘bond’-instrumenten vertoont dit jaar rode cijfers en rode dalende driehoekjes ten teken van verslechteringen.

 

 

 

 

 

Alleen Iers, Italiaans en Spaans staatspapier wordt nog opgeraakt door beleggers die de aandelenmarkten nu te duur vinden. Er wordt ook uitgeweken naar obligaties met een junkstatus vanwege het relatief aantrekkelijker rendement (zie SPDR Barclays Capital High Yield Bond). Let op…de Amerikaanse staatsleningen met een looptijd van 20 jaar en langer zijn deze maand al 4,3% aan waarde ingeboet.

CONCLUSIE: opkomende markten en high yield zijn thans het speelveld waarop de beleggers nu – naast aandelen en vastgoed – proberen extra rendement te scoren.

NB De eerstvolgende update verschijnt vrijdagochtend!

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendoverzicht DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendstatus grondstoffen futures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

NB

In verband met een externe presentatie verschijnt de eerstvolgende update vrijdagmorgen a.s.