Beer, Stier of Wolf?

Technisch analisten krijgen af en toe ongevraagd een lesje in spiritualiteit. In de recente VIVA-editie nr. 3 werden de feiten en de fabels over de invloed van de volle maan op een rijtje gezet. Astronomen beweren dat de maan verantwoordelijk is voor rampen. Denk o.a. aan de grote watersnoodramp van 1953. Deze werd vooraf gegaan door de volle maan die zorgde voor springtij. Dit is een feit. Dat er meer baby’s worden geboren bij volle maan, dat is een fabel. Maar wat is eigenlijk de invloed van de maan bij beleggen?

Een collega (fundamenteel) analist kreeg ooit een researchrapport in handen over de invloed van maanstanden op de beurs. Een historisch Engels onderzoek vanaf 1928 maakte duidelijk dat beleggers er verstandig aan doen om te kopen bij nieuwe maan en juist moeten verkopen bij volle maan. Wie vanaf 1928 duizend Britse ponden in de beursindex had belegd zou 5,2% per jaar verdiend hebben. Daarmee zou de belegging zijn aangegroeid tot 64.000 Britse pond. Maar degenen die kochten bij nieuwe maan en verkochten bij volle maan zouden daarentegen 9,3% verdiend hebben met als eindresultaat 1.5 miljoen pond. Een significant feit.

Wordt het nu tijd om nu als een wolf huiveringwekkend te gaan huilen? Laten we om ons om heen kijken. De wereldberoemde gezaghebbende columnist/econoom van The Financial Times, Martin Wolf, deed verslag van het jaarlijkse World Economic Forum in Davos. Hij ziet een ‘sign of relief’ en sprak voor het eerst sinds 2007 over een “post-crisis”-situatie en ‘low intensity’.

 

 

 

 

 

Een zeer deskunidge collega technisch analist (Louise Yamada) werd in het afgelopen weekend in de Verenigde Staten gevraagd om haar opinie waar we ons in ‘The Business Cycle’ bevinden. Mevrouw Yamada was begin november nog ‘cautious until uncertainties are resolved’, maar bleek dit week zeer bullish gelet op haar statement “ALL SYSTEMS GO“. Daarbij werd o.a. verwezen naar de Dow Theory en het feit dat in de V.S. de kleiner gekapitaliseerde S&P Midcap 400 en 600 indices samen met de Russell-2000 index nu ook opwaarts zijn uitgebroken.

Persbureau REUTERS meldde zondagavond “Wall Street Week Ahead: Bears hibernate as stocks near record highs“. DE TIJD in Belgie berichtte: “Davos slaakt een zucht van opluchting“. Alles hierover kunt u straks op het internet en morgen in de financiele media lezen. Beleggers verlaten afgelopen weken massaal de veilige havens. Volgens Fund-tracker LIPPER Inc. vond in de Verenigde Staten deze maand de grootste inflow van vers kapitaal in aandelenfondsen plaats  sinds april 2000 en de zomer van 2007. In deze jaren werd de basis gelegd voor twee ‘bear’markten.

De prangende vraag is natuurlijk of er nu een derde ‘bear’markt om de hoek ligt. De waakzaamheid waarover mevrouw Lagarde spreekt lijkt in elk geval wel passend bij haar opmerkingen over ‘tekenen van herstel’.

 

 

 

 

 

 

 

U ziet het goed…de ‘tekenen van herstel’ hierboven zijn eerder gedaan en wel op 18 maart 2012 bij haar bezoek in China. Dat was een dag nadat The Economist op de voorpagina een coverstory plaatste over “THE RECOVERY” waarbij twee avonturiers in een cartoon een schatkist aanschouwen en zich afvragen of het wel waar is wat zij zien! U weet dat binnen 24 uur de stemming in de aandelenmarkten omsloeg voor een duur van drie maanden tot het moment dat op 4 juni op het dieptepunt van de aandelenmarkten de media wisten te melden dat het vertrouwen was verdampt. Oppassen dus als u de wolven hoort huilen van verdriet of van vreugde.

Hoe het ook zij…Het Financieele dagblad schreef vorige week ‘Eurozone vertoont tekenen van herstel’. De bedrijfscijfers stuwen het sentiment. Het IMF ziet de risico’s voor de economie verminderen. Het CPB signaleert dat de wereldhandel weer wat in de lift zit en bij onze oosterburen blijkt de Duitse ondernemer weer een heel stuk optimistischer. En mocht u toch nog twijfelen, luister dan naar de topman van Goldman Sachs: ‘Mijn investerende ik zegt dat het ergste al lang voorbij is’, zou hij in Davos gezegd hebben.

Wat LOEF Technische Analyse wil zeggen is dat de markt altijd gelijk heeft, maar dat we ons tegelijkertijd moeten beseffen dat ook dat soms een sprookje is. U kent het verhaal van de wolf en de zeven geitjes. De markt gedraagt zich van tijd tot tijd als de spreekwoordelijke wolf in schaapskleren.

De CBOE VIX – beter bekend als de angstbarometer – is gedaald naar 12,89 (zie onder). De optiehandel in Chicago verwacht geen onrust. Koersniveaus tussen 10 en 15 blijken in een bull-markt heel gebruikelijk.

 

 

 

 

De koerstoppen van de S&P 500 index werden in 2000 en 2007 gevormd tussen 1550 en 1576.

 

 

 

 

 

Het opwaarts koerspotentieel bedraagt tussen de 3 a 5% en gelet op de brede marktparticipatie (zie trendoverzichten in het besloten deel) lijkt het verstandig om de stijgende trends in de wereldwijde aandelenmarkten te respecteren en ondertussen de stop loss grenzen al naar gelang uw risicotolerantie bij elk nieuw hoogtepunt opwaarts bij te stellen.  Abonnees kunnen het nieuwe weekrapport Timing, Trends & Tactics in het besloten deel downloaden. In het rapport treft u de trendoverzichten aan van verschillende ETF’s op het gebied van asset-allocatie, lokale beursindices, bedrijfssectoren, obligaties, grondstofffen, thema’s en stijlen op weekbasis. In het besloten deel treft u ook de dagelijkse trendoverzichten aan.

Download researchrapport ‘LOEF Timing, Trends & Tactics’ 27 januari 2013. Respecteer de richting van de trends.

LOEFTTT270113

Aandelenbeleggingen verdienen nog steeds de voorkeur, zo blijkt uit het ETF-rapport en de hieronder getoonde trendfasen.

Trendfase asset allocatie (instrumenten)

 

 

 

 

 

 

 

Matrix Trendfase lokale beursindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matrix Trendfase Amerikaanse & Europese hoofdsectoren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matrix Trendfase Grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendstatus Grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT