Dow Theory Buy Signaal

Afgelopen vrijdag was voor lange termijn beleggers een historische dag. Aanhangers van de klassieke Dow Theorie zagen de Dow Jones Industrials boven de hoogste koersen van de afgelopen twee jaar sluiten en datzelfde gold voor de Dow Jones Transportation Average. “THE AVERAGES MUST CONFIRM EACH OTHER” beweerde Charles Dow destijds om positief te worden over de toekomstperspectieven van de Amerikaanse economie.

Dow Jones Industrials Average (zwart) en Dow Jones Transportation (rood) vanaf 2011.

 

 

 

 

Begin juli vorig jaar brak de Dow Jones Transportation Average uit naar een nieuw hoogtepunt, maar faalde de Dow Jones Industrials Average om ook een nieuw ‘high’ te noteren. Dit was een duidelijke waarschuwing aan de markt van onderliggende zwakte/verdeeldheid. Hierop volgde kort daarop een mini-crash.

Het heeft lang geduurd om een positieve bevestiging vanuit de Dow Theorie te krijgen. Een jaar geleden steeg de Dow Jones Industrials Average uit boven de koerstoppen van 2011, maar toen bleef de Dow Jones Transportation Average juist steken (ver) onder de top van 2011. Vanaf begin februari 2012 heeft de Dow Jones Transportation Average de rest van het jaar zijwaarts bewogen.

Interessant voor 2013 en de komende jaren is de vraag of de Dow Jones Industrial Average het vermogen in zich heeft om in navolging van de Dow Jones Transportation Average ook uit te breken naar nieuwe ‘all time hights’.

 

 

 

 

De hoogste slotnotering in de Dow Jones Industrials Average kwam op 9 oktober 2007 tot stand bij een indexnotering op 14.164,53. Eind vorige week noteerde de Dow 13.649,70 hetgeen nog een te realiseren koerswinst vereist van 3,8%.

Het opwaarts koerspotentieel van de Wilshire 5000 index naar de hoogste slotstand allertijden bedraagt thans nog slechts 0,8%.

Wilshire 5000 index vanaf 1999

 

 

 

 

Historische hoogte (en dieptepunten) liggen (vooral bij de beursveteranen onder ons) in het geheugen gegrifd. Deze niveaus oefenen een magische aantrekkingskracht uit om op te zoeken. Daarna wordt het spannend om te zien in hoeverre er ‘unchartered territory’ wordt opgezocht. Niet zelden wordt de weg naar ongebaande paden verkend via de spreekwoordelijke teen in het water om te voelen of de temperatuur goed aanvoelt. En hoe meer mensen vervolgens de ‘Rubicon’ oversteken, hoe groter de kans wordt dat men met deze grensoverschrijdende daad niet meer op de schreden terugkeert.

Daarom is voor de niet-geabonneerde lezer van dit stukje van belang om kennis te nemen van ‘sponsorship’. Met andere woorden, hoe meer aandelenindices elkaars trend (lees: kuddegedrag) bevestigen, hoe sterker de overtuiging. In het afgelopen weekend werd in de matrix van het landenoverzicht duidelijk hoeveel aandelenindices thans in een stijgende trend bewegen, hoeveel aandelenindices in een bodem/top/dalingsproces zitten. Neem een proefabonnement en oordeel zelf.

Tot slot komt er een moment waarop ‘iedereen’ op dezelfde wijze is gepositioneerd. Dat betekent automatisch dat er dan niemand meer over is om zich aan te sluiten bij de groep, waardoor er dus geen energie meer over is om de trend een nieuwe impuls te geven. Sterker nog, op dat moment neemt de kans toe dat gepositioneerde beleggers als gevolg van het uitblijven van nieuwe impulsen gaan twijfelen of ongeduldig worden en beginnen met wat men in het leger ‘deserteren’ noemt. Dat is het moment, waarop een belangrijke draai wordt ingezet en de groep uiteen begint te vallen. Met deze column begrijpt u nu waarom Charles Dow ruim 100 jaar geleden een vuistregel formuleerde omtrent indices die elkaars richting bevestigen. De Dow Jones Industrial Average en Wilshire-5000 index naderen momenteel historische pieken. De vraag is of deze pieken eerdaags ook zullen worden overschreden of niet. In dit kader is de publicatie van 16 januari jl. in het besloten deel van deze website ook nog zeer de moeite (en geld) waard om in het kader van scenario-analyses in het achterhoofd te houden. Een extra reden om hier zorgvuldig naar te kijken. Neem een proefabonnement en oordeel zelf.

Wall Street was op maandag 21 januari 2013 gesloten (zie vorige publicatie voor updates). Ondervermelde overzichten zijn gebaseerd op slotkoersen van de vorige handelsdag.

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50 index

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

Trendstatus valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT