Welkom bij de windvaan

Degenen die de titel hierboven lezen en zich als gevolg van de gewekte indruk geroepen voelen om zodadelijk een reactie te geven (positief, negatief of neutraal) wordt van harte uitgenodigd om zijn/haar mening te ventileren door een email te sturen naar mail@edwardloef.com onder vermelding van ‘reactie windvaan’.

De stelling dit weekend luidt ‘Technische Analyse is een windzak, geen kristallen bol’.

LOEF Technische Analyse beweert de beurskoersen van straks (lees: de komende seconden, minuten, uren, dagen, weken, maanden, kwartalen, jaren, decennia) NIET te kunnen voorspellen. Technische Analyse wordt door velen, zowel professionals als amateurs, ten onrechte gebruikt en misbruikt om te voorspellen. Immers, er zijn definities opgetekend in de vakliteratuur dat het historisch marktgedrag wordt bestudeerd met het oog om de meest waarschijnlijke toekomstige richting van de trend te voorspellen. LOEF haakt hier af, want hij is het hier niet mee eens. Het zal wel een vorm van semantiek zijn, maar de technische analyse signaleert niets meer en niets minder dan de richting en de (relatieve) kracht van trends in beurskoersen en deze beleggingsfilosofie gaat ervan dat een trend intact is, totdat het tegendeel wordt aangetoond. Lees de ‘Six basic tenets of Dow Theory’ (basis van de technische analyse) via ondervermelde link:

LINK Dow Theorie: http://en.wikipedia.org/wiki/Dow_theory

Waarom zou u – als LOEF Technische Analyse toch de toekomstige beurskoersen niet kan voorspellen – dan een abonnement nemen om het besloten deel van deze website?

Antwoord: omdat u op basis van objectieve criteria op dag- en weekbasis dan toegang krijgt tot informatie, waardoor u het onderscheid kunt maken waar en wanneer trends beginnen en eindigen en wat de status is van een trend. De Amerikaanse beleggerswijsheid is hierin duidelijk: ‘If you don’t know where you going, you probably end up somewhere else’.

Een (zeer gewaardeerde!) lezersvraag dit weekend weerspiegelt mogelijk een vraag die meer mensen zich recent stellen: ‘Beste Edward, de Japanse aandelenmarkt doet het afgelopen tijd tot mijn grote verrassing ontzettend goed. Had je dit ook voorzien?”.

LET OP…LOEF heeft deze beweging niet voorzien…maar wel voor u gesignaleerd en besproken! Hiervoor gaan we terug naar ruim een maand geleden (zie snapshot hieronder of raadpleeg vorige publicaties):

Technische Analyse d.d. 9 december 2012

 

U ziet…Japan stond op de tweede plek onder China als het ging om de voorkeuren op basis van regionale relatieve sterkte analyse. Voor uw informatie…in de afgelopen 7 weken is de Chinese Shanghai & Shenzhen 300 index met 21,3% gestegen en de Japanse Nikkei-225 index met ruim 15%. Ter vergelijking…de AEX is in de afgelopen 7 weken met slechts 4,26% gestegen. Afgaan op wat de media schrijft kan/mag een keuze zijn, maar dat prikkelt hooguit ongewenste impulsen als u geen idee heeft waar de markt zich bevindt.

Bericht over een ‘structureel probleem’ van China op 27 oktober 2012:

 

 

NB(!) Veel vermogensbeheerders hebben hun Chinese belangen teruggeschroefd (volgens het begeleidende artikel)

 

 

 

 

 

 

 

 

CHINA Shanghai & Shenzhen 300 index vanaf 2008

 

 

 

 

De Japanse Nikkei-225 was ook al begonnen aan een opmars, hetgeen begin december onder de aandacht werd gebracht (zie verticale stippellijn in de chart vanaf 2008).

 

 

 

 

 

Beste mensen…op 27 oktober kan het best zijn dat de windvaan in een bepaalde richting wappert (zie onder):

 

 

 

 

 

 

Maar na een tijdje waait de wind uit een andere hoek….

 

 

 

 

 

 

 

In Het Financieele Dagblad kon u afgelopen zaterdag 19 januari jl. lezen: “Chinese economie groeit sneller in vierde kwartaal“.

Technische Analyse heeft de naam/reputatie een hulpmiddel te zijn bij het voorspellen van de toekomstige beurskoersen. Wie oog heeft voor de richting van de wind, weet hoe hij/zij moet zeilen.

Tot slot nog een citaat voor beleggers die de boodschap van deze column in hun voordeel willen gebruiken: “As a trader I have to focus on what is happening, not what could happen

 

ETF Asset Allocatie instrumenten (in USD)

 

 

Toelichting: geen veranderingen qua ranking t.o.v. vorige week (zie fase en RS = relatieve sterkte). Aandelen genieten wereldwijd de voorkeur gevolgd door vastgoed. Grondstoffen bodemen uit en staan op de derde plaats gevolgd door obligaties (gemengd staats/bedrijfs e.d.). Edele metalen – in deze goud – draagt de rode lantaarn. In een van de vele trendoverzichten die wekelijks worden bestudeerd valt o.a. in de regionale spreiding op dat bij de iShares Japan (genoteerd in euro’s) alleen de iShares CHINA 25 in de afgelopen weken een sterkere positieve trend heeft getoond. De andere regionale ETF’s blijven in de afgelopen week en daaraan voorafgaande acht weken achter bij China en Japan (zie onder overzicht):

 

De voorkeursranking treft u in het overzicht hierboven aan:

Inzake de beleggingscategorie vastgoed signaleert de wekelijkse trendanalyse een relatieve verbetering van Amerikaans vastgoed ten opzichte van Europees vastgoed (zie grafiek + relatieve sterkte)

 

 

 

 

 

Meer details volgen in de wekelijkse nieuwsbrief Timing, Trends & Tactics die de jaarabonnees per email wordt toegezonden.

Deze publicatie kunt u downloaden via de volgende link:

LOEFTTT200113

Matrix trendfase asset allocatie instrumenten

 

 

 

 

 

 

 

Matrix trendfase landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matrix trendfase sectoren V.S. en Europa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matrix trendfase grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

Matrix trendfase valutaparen

 

 

 

 

 

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Dow-30

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus sectoren DJ Stoxx 600

 

 

 

 

 

 

Trendstatus sectoren S&P 500

 

 

 

Trendfase grondstoffenfutures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus valutaparen 

 

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT