ASML key-reversal

Loef Technische Analyse is van mening dat het bespelen van de dagelijkse rimpelingen op de beurs moeilijker en kostbaarder is dan het trachten te surfen op de grotere golven in de beurskoersen. Met name de aandelenkoersen van beursgenoteerde bedrijven kunnen onderhevig zijn aan allerlei invloeden die onverwacht sterke koersbewegingen tot gevolg kunnen hebben. Dit (bedrijfs)specifieke risico wordt dan ook zeer doelbewust opgezocht door offensief ingestelde traders die proberen met speculatie geld te verdienen.

Het voorspellen van beurskoersen van individuele bedrijven is dan ook een waanzinnige bezigheid. Wat dat betreft is het goed om nogeens te benadrukken dat de dagelijkse koop- en verkoopsignalen in de beurskoersen van beursgenoteerde ondernemingen tot stand komen op basis van een waargenomen trend afgeleid van een 20-daags en 120-daags gemiddelde. Koopsignalen doen zich voor op momenten van zwakte (= koersdaling onder het 20-daags gemiddelde), terwijl dit gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde noteert (zoals bij ASML Holding deze week het geval was. Op maandag 14 januari jl. daalde de beurskoers van ASML Holding onder het 20-daags gemiddelde. Daarmee belandde het aandeel in een correctieve fase binnn de lange termijn stijgende trend. De kunst is om regels te verzinnen op basis waarvan vervolgens koopsignalen worden gegenereerd vanuit het idee dat een trend intact is en blijft.

De beweging in ASML Holding gisteren (openingskoers ruim -4% onder de slotkoers van de vorige dag en slotnotering met +7,4% winst) kan op geen enkele wijze door de technische analyse worden voorzien. Het enige zinvolle dat de technische analyse zou kunnen doen is terugvallen op het principe dat de geschiedenis zich herhaalt. Dit betekent onderzoeken in hoeverre in het verleden vergelijkbare bewegingen zich hebben voorgedaan.

 

 

 

 

Op 16 april 2008 was er een keer eerder een situatie waarbij de koers onder de laagste koers van de vorige vier handelsdagen opende en boven de hoogste koers van de vorige vier handelsdagen sloot (zie grafiek)

 

 

 

In tegenstelling tot de intraday reversal in april 2008 is er nu sprake van een stijgende trend, terwijl destijds sprake was van een dalende trend. Het aandeel sloot destijds op 16 april op de hoogste koers van de dag, terwijl dit gisteren bijna het geval was.

CONCLUSIE

De beurskoers van ASML Holding voor de komende tijd voorspellen blijft een hachelijke onderneming. Maar gelet op de huidige richting van de beurs en de geschiedenis’les’ lijkt ASML Holding hoger te kunnen koersen. Een reden voor LOEF Technische Analyse om het aandeel ASML Holding op te nemen in de LOEF AEX Modelportefeuille tegen de openingskoers van hedenochtend.

 

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

 

Einde bericht (ivm bezoek aan huisart ivm ernstige griep/verkoudheid).