Vallende messen

Degenen die dagelijks het financieel nieuws volgen in de hoop hierin een bevestiging te vinden van de onderbuikgevoelens vinden in de media genoeg informatie. Er is ‘Voor Elck wat wils’.  Degenen die negatieve verwachtingen koesteren, zullen in verontrustende mediaberichten het idee krijgen van ‘zie je wel’, terwijl  positief nieuws instemmend wordt begroet door mensen met een zonniger blik op de gang van zaken.

Vorige week vrijdag werd door LOEF Technische Analyse in een column voor De Financiele Telegraaf aangegeven dat de consensus over de perspectieven van bijvoorbeeld SNS Reaal ook zonder kennis van de fundamentele oorzaken al langere tijd zichtbaar verslechterde. Dit blijkt uit het koersverval dat zich sinds 2007 voltrekt (zie link voor volledige analyse).

http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/edward-loef/21213462/__De_realiteit_bij_SNS_Reaal__.html

SNS Reaal koersgrafiek bijgewerkt t/m hedenochtend 10:50 uur

 

 

 

 

Vandaag meldt Het Financieele Dagblad dat grote beleggers, w.o. hedgefondsen en activisten, hun shortposities in het aandeel SNS Reaal vorige week versneld hebben uitgebreid. Ze gokken op een koersval.

De koersgrafiek vertoont een verontrustende toename in de handelsvolumes, hetgeen aangeeft dat er zeker een kern van waarheid in het mediabericht schuilt. Vanaf de openingskoers maandag op EUR 1,0390 glijdt het aandeel in de afgelopen 48 uur weg naar EUR 0,86 bij het opstellen van dit bericht (om 10:57 uur).

Het aandeel SNS Reaal is op weg naar het laagste koersniveau dat we op EUR 0,83 vinden. Onder dit niveau komen allen bezitters van aandelen SNS Reaal met een verliesgevende positie te zitten. De psychologische druk onder EUR 0,83 om te verkopen en de verliezen te beperken (voorzover er al geen sprake is van een afgeschreven bezit) zal dan waarschijnlijk toenemen. Natuurljik is er de hoop dat er een reddingsplan wordt georkestreerd. Maar hoop is slechts emotie en mag nooit een basis zijn om beleggingsbeslissingen op te baseren.

Grijp dus niet in een vallend mes, maar focus op beursnoteringen in een stijgende trend, omdat de markt doorgaans gelijk heeft (ook al vinden wij persoonlijk af en toe van niet).

Nog een voorbeeld dat de markt altijd gelijk heeft, ook al vinden wij soms van niet, kunt u nalezen in het besloten deel van deze site. In dat voorbeeld wordt duidelijk gemaakt, waarom de markt ongelijk kan hebben en hoe wij hiermee om zouden moeten gaan.

VOORBEELD inzake de ‘markt’ heeft gelijk versus ‘de markt’ heeft geen gelijk:

Hedenochtend viel in huize Loef de nieuwste editie van FONDSNIEUWS op de deurmat met op de voorpagina “INVESTMENT OUTLOOK 2013, optimisme ondanks de crisis“.

De redactie van FONDSNIEUWS vroeg vier beleggingsexperts en een macro-econoom hun visie te geven op 2013. Gematigd optimisme was het refrein. Uit de enquete blijkt dat de assetmanagers met positieve verwachtingen het nieuwe jaar zijn ingegaan. Met een terugslag wordt rekening gehouden, maar de ‘trage groei van de wereldeconomie is voorbij’.

Jeffrey A. Hirsch, bekend van de Stock Traders Almanac, schreef in zijn boek ‘SUPER BOOM’ (publicatie 2011), waarom de Dow Jones Industrial Average naar 38.820 punten zal stijgen tussen nu en 2025. In zijn Stock Traders Almanac heeft hij hier een koersprojectie van gemaakt die er als volgt uitzag:

 

 

 

 

 

 

Eind vorig jaar heeft hij de verwachte koersontwikkeling getoetst aan de feitelijke bewegingen van de Dow Jones Index:

 

 

 

 

 

 

U moet weten dat de voorspellingen zijn gebaseerd op historische koersdata afkomstig uit de vorige eeuw. Die koersdata vertonen allerlei statistische eigenaardigheden, w.o. het fenomeen van de beste en slechtste beursmaanden van het jaar, de presidentscyclus, welke dagen van de week statistisch het best/slechtst zijn, etc. etc.

Wanneer al die significante uitkomsten op basis van statistiek worden gemodelleerd, dan is de hierboven afgebeelde koersprojectie het resultaat van cycli in de aandelenindex. In het boek ‘Super Boom’ refereert Hirsch aan de vermaarde technisch analist George Lindsay die in juli 1969 zich ook bezig hield met dergelijk onderzoek. Lindsay voorspelde voor de jaren zeventig een per saldo zijwaarts koerspatroon voor de Dow Jones Industrial Average tot in 1981. Voor de vader van Hirsch reden om in 1970 in de Stock Traders Almanac de voorspelling van George Lindsay op te nemen.

 

 

 

 

De voorspelling en de bewegingen van de Dow Jones Industrial komen in grote lijn opmerkelijk nauwkeurig overeen:

 

 

 

 

 

 

In oktober 1974 publiceerde Hirsch een stevig BUY-advies, omdat George Lindsay voor de periode na 1981 een nieuwe haussefase had geanalyseerd. De koersen zouden vanaf het dieptepunt in de jaren zeventig met ca. 500% moeten stijgen. Dat betekende een koersdoel van 5 x dieptepunt van 1974 ( = 573), hetgeen een koersdoel opleverde voor de periode na 1981 van 3420. Vlak voor z’n dood in 1987 voorspelde George Lindsay nog een significante top in de Dow Jones Index ‘some time in august’. Achteraf weten wij dat de top in de Dow Jones Index werd gezet op 25 augustus bji een indexstand op 2722,42. (BRON: boek ‘Super Boom’ van J.A. Hirsch).

 

Tot slot is nog het fenomeen interessant dat ‘bear markten’ in de historie niet zelden aanvangen om en nabij het begin van een nieuw kalenderjaar. In de jaren zestig en zeventig werden een aantal toppen gevormd die vooraf werden aaangekondigd via ‘ending diagonals’ in vakjargon ook wel bekend als de ‘rising wedge’. Met het oog op de koersprojectie van de Stock Traders Almanac voor de komende twee jaar en de stand waar de Dow Jones Industrial Average zich nu bevindt, kan niet anders worden geconcludeerd dat de trend op dit moment nog stijgend is. De markt heeft gelijk in die zin, dat thans optimisme overheerst over de toekomstperspectieven. Maar soms heeft de markt (en dat zijn wij met elkaar die de beurskoersen maken) ongelijk en rent zij zichzelf voorbij en wordt de geschiedenis (…technisch analisten bestuderen het verleden om de toekomst te begrijpen…) als gids voor de toekomst onjuist geinterpreteerd.

Dow Jones Industrial Average 2001 t/m heden op maandbasis + MACD-indicator

 

 

 

 

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Dow-30

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendstatus Grondstoffen futures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT