Over rotte appels…

Afgelopen maandag daalde het aandeel Apple naar $ 501,75 (naar verluid wegens minder geplaatste orders voor onderdelen van de iPhone). Dinsdag ‘rotte’ Apple onder de $ 500-grens om te sluiten op $ 485,92. De Financiele Telegraaf plaatste daarom woensdag een artikel over de laatste ontwikkelingen: ‘Te populaire’ Apple krijgt klap op klap. Er wordt gesproken over een verzadigde markt, neerwaartse bijstellingen van verkoopprognoses, goedkopere alternatieven en daardoor verlies aan klandizie aan concurrenten. Wat zijn de toekomstperspectieven?

Laten we een blik werpen op het koersverloop in de afgelopen 10 jaar:

Apple Inc. vanaf 2003 op dagbasis t/m heden

 

 

 

 

De lange termijn stijgende steunlijn ligt nu rond $ 450 per aandeel (Apple sloot woensdagavond op $ 506,09. De stemming ten aanzien van het aandeel Apple begint nu in de media bearish trekjes te vertonen, hetgeen het spiegelbeeld is van de situatie in april 2012. In het technische analyse tijdschrift Traders Magazine schreef LOEF Technische Analyse vorig jaar mei over de populariteit van Apple Inc. het volgende:

 

 

 

 

 

Deze week werd de rol van de media toegelicht in de zin van sentimentsbarometer vanwege de gebruike kopteksten en coverstories. Vaak wordt pas na een langdurige of significante koersbeweging door de media aanleiding gevonden om hier aandacht aan te schenken. Het grootste deel van de trendmatige beweging ligt niet zelden dan al achter ons op grond waarvan positieve berichten negatief mogen worden uitgelegd en negatieve verslaglegging redenen geeft om optimistischer te worden. Althans…voor wat betreft de nabije toekomst. Lees a.u.b. verder…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dat was de conclusie aan het begin van het tweede kwartaal vorig jaar. Na een kortstondige daling die op 18 mei eindigde op $ 522,18 volgde een nieuwe stijgingsfase tot boven $ 700 eind september. De signatuur van de correctie naar $ 650 begin oktober gaf aanleiding voor LOEF Technische Analyse om een update te plaatsen:

 

 

Het verkoopsignaal heeft adequaat gewerkt. Hoewel het proces van lagere toppen en lagere bodems intact is en dus reden geeft om deze rotte appel op de beurs te mijden, lijken de omzetten en de RSI-indicator de recente zwakte niet te bevestigen. De $ 450-grens is belangrijk gelet op de hierboven vermelde lange termijn analyse, maar op de korte termijn lijkt het ergste risico geweken. LOEF rekent op de ontwikkeling van een rechterschouder als onderdeel van een te vormen (H)oofd(S)chouderpatroon om uiteindelijk na een opleving in de komende maanden een koersdaling in te zetten tot eind 2014. Die rechterschouder kan nog wel eens rond $ 600 tot stand komen.

Wat u zojuist las neigt dus richting een voorspelling, een visie. U leest dit omdat gewaardeerde abonnees regelmatig ter zake doende vragen stellen, waar iedereen mogelijk mee rond loopt. Naar de beleving van LOEF Technische Analyse kunt u zich het beste concentreren op het monitoren van trends en daarnaar handelen. Via de trendoverzichten in het besloten deel blijft u dagelijks op de hoogte.

De updates worden voor donderdagochtend voorbeurs 09:00 bijgewerkt….

AEX vanaf 2012…

 

 

Toelichting: De korte en lange termijn opgaande trend in de AEX is intact. Hogere toppen en hogere bodems (laatste bodem steunt op vorige top = sterk).

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DOW-30

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Grondstoffen futures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen

 

 

 

 

 

 

 

EINDE BERICHT