De rol van de media

De sterkste stijgingen, welke….voor ‘market timing’ van cruciaal belang zijn, doen zich paradoxaal genoeg het meest voor direct na een verkoopclimax. De media bewijst de ‘market timing’ als contraire beleggingsstrategie een enorme dienst. Het taalgebruik en de manier waarop het sentiment wordt weergegeven, zegt namelijk ook veel over het moment om tegen de heersende opinie in te gaan. Dit geldt vooral, wanneer er consensus lijkt over de verdere koersontwikkeling. Een aantal voorbeelden uit de praktijk maakt dit duidelijk

Bovenvermeld citaat is afkomstig uit het researchrapport ‘Market Timing, laag kopen en hoog verkopen’, dat in april 2006 werd opgesteld en gepubliceerd door Edward Loef, destijds senior technisch analist in opdracht van Theodoor Gilissen Bankiers te Amsterdam. Het citaat hierboven en een aantal voorbeelden kunt u lezen door het (tijdloze karakter) van het rapport te downloaden:

DOWNLOAD rapport ‘Market Timing: laag kopen en hoog verkopen’

Researchrapport Market Timing

U treft o.a. ook het volgende belangrijke bericht aan:

 

 

 

Hieronder treft u de koerstontwikkeling aan van de AEX-index vanaf 2012:

 

 

 

 

Op 4 juni 2012 verscheen in Het Financieele Dagblad het volgende bericht:

Het media bericht illustreerde het sentiment perfect.

Vandaag publiceert Het Financieele Dagblad het volgende bericht:

 

 

Het is er weer: vertrouwen. Van SNS tot Goldman Sachs, iedereen is nu positief over aandelen“, zo begint de verslaglegging.

Het artikel wordt overigens – naar de mening van LOEF Technische analyse heel terecht – afgesloten met een kanttekening: “Na barre jaren is de fiducie terug. Met een kanttekening: die kan zo weer verdwijnen“.

De vraag is nu op basis waarvan u uw beleggingsbeslissingen neemt. Vertrouwt u op de berichten in de media en koopt u als iedereen negatief is of als iedereen positief is?

 

 

 

 

 

 

Wat misschien helpt bij het vinden van het juiste antwoord is het bestuderen van de hierboven afgebeelde schets van een koersontwikkeling en stel uzelf voor dat u terugkijkt naar het verleden (om de toekomst te begrijpen). U ziet in de grafiek enkele momenten in de tijd, waarop u tactische beslissingen had kunnen nemen. Kunt u deze momenten – het zijn er een aantal – op het schoolbord aanwijzen?

Neem de proef op de som en neem kennis van de trendoverzichten met een actueel voorbeeld van een ‘buy’-signaal.

Aan deze update wordt thans (09;44 uur) gewerkt….moment geduld aub

VOORBEELD

Arcelor Mittal koopsignaal (zie ‘buy’ in de grafiek)

 

 

 

 

Het aandeel ArcelorMittal bevindt zich na de positieve kruising van het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde in een lange termijn (LT) opgaande trend (+).

Op de korte termijn (KT) is de trend correctief als gevolg van de daling in de afgelopen twee handelsdagen onder het 20-daags gemiddelde (-).

Momenten van zwakte bieden aantrekkelijken instapkansen, omdat een opgaande trend wordt herkend aan een proces van hogere toppen en hogere bodems(!). Deze hogere bodems zag op het publieke schoolbord.

Beide oranje buy-signalen worden overigens geactiveerd o.b.v. een aantal (niet nader benoemde) technische handelsregels. Zolang het 20-daags gemiddelde stijgt, wordt de technische conditie gunstig beoordeeld.

Trendstatus AEX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus AMX

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus BEL-20

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Eurostoxx 50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Dow-30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Landenindices

 

 

 

 

 

 

 

 

Trendstatus DJ Stoxx 600 sectoren

 

 

 

 

 

Trendstatus S&P 500 sectoren

 

 

 

Trendstatus Grondstoffen futures

 

 

 

 

 

 

Trendstatus Valutaparen