TNT Express test steun 2011

Heeft u het al gehoord? Zo niet, dan bij deze. De overname van TNT Express door UPS wordt geblokkeerd door Brussel. Het bedrijf TNT Express moet nu focussen op de uitvoering van de eigen strategie. Het gevolg is dat het aandeel TNT Express direct na opening van de beurs uit de spreekwoordelijke verpakking op de grond smakte. Was dit nu op basis van technische analyse te voorzien?

Eerst maar eens de ‘kale’ grafiek – opgesteld om 14:30 uur – waaruit op basis van traditionele chartreading de bodems uit 2011 in de herinnering van het geheugen van beleggers verankerd blijken. Horizontale steun komt in rond EUR 4,63. Bij het opstellen van deze column ligt de actuele koers (EUR 4,83) duidelijk boven de openingskoers (EUR 4,20). De steun lijkt voldoende sterk om op eigen kracht overeind te blijven.

TNT Express

 

 

 

 

TNT Express ingekleurd door LOEF Technische Analyse

 

 

 

 

Het aandeel bevond zich op basis van slotkoersen vrijdag jl. in een bullish overgangsfase als gevolg van de kruising van het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde. Een reden om met kopersogen naar dit aandeel te gaan kijken.

 

 

 

 

Het ‘stop short’-signaal van donderdag en ‘long (bull)’-signaal vrijdag blijkt door de werkelijkheid ingehaald. Zelfs een stop loss grens op EUR 7,97 zou een verlies van tientallen procenten zoals vandaag bij opening niet hebben kunnen verhinderen.

De reden waarom dit bericht voor u wordt gepost is om aan te geven dat er omstandigheden zich in individuele aandelen kunnen voordoen die in hoge mate onvoorspelbaar zijn. Zulks geldt natuurlijk ook voor bedrijfssectoren en op landenniveau, maar het specifieke risico is dan toch een stuk minder. Hoe kunt u in de toekomst koersverliezen van tientallen procenten toch voorkomen?

ANTWOORD: ‘position sizing’. Wanneer u bij elke beleggingstransactie ervan uit gaat dat alles mis kan gaan wat er mis kan gaan en u wilt toch niet meer dan zeg 7-8% koersrisico lopen, stem dan de hoeveelheid van uw transactie-omvang af op de omvang van uw totale beleggingsportefeuille.  Immers, bij een koersdaling van 7-8% is hetzelfde winstpercentage nodig om weer ‘break-even’ te komen. Maar als u meer dan 8% verliest, dan wordt het relatief moeilijker (of u moet ‘middelen’, d.w.z. stukken bijkopen om uw gemiddelde aankoopprijs te drukken). Kortom, bij een portefeuille van zeg EUR 10.000 zou de maximale belegging in TNT Express 100 stuks mogen zijn (a EUR 8,00).

Heeft u geen stukken en vindt u TNT Express nu op de steun koopwaardig, neem dan de laagste koers van vandaag als stop loss grens (= EUR 4,05 volgens informatie om 14:55 uur). Als u dan koopt op EUR 4,80 dan heeft u een foutmarge van EUR 0,75 per aandeel (= ruim 15%). De hoge omzetten doen vermoeden dat er vandaag heel wat stukken TNT Express van eigenaar wisselen. Hoge volumes en slotkoers boven openingskoers is technisch geredeneerd bemoedigend.